Venezuela'daki darbe girişimine dünyadan tepkiler

Venezuela'daki darbe girişimine dünyadan tepkiler

Venezuela'da kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido, Twitter üzerinden yayınladığı videoyla halkı ve askerleri sokağa çıkmaya davet etti. Guaido'nun açıklamasıyla başlayan darbe girişimine ilişkin dünyadan da ilk tepkiler gelmeye başladı.

Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter hesabında, "sağ görüşlü muhaliflerle çalışan vatan haini" askerlerin küçük bir darbe girişiminin bastırılmaya çalışıldığı paylaşımını yaptı. Yerel saat ile 06,30'da başlayan darbe girişiminin ardından hükümet ve Meclis Başkanı Juan Guaido'dan art arda açıklamalar geldi. 

SOKAĞA ÇIKMA ÇAĞRISI

Venezuela'da kendini devlet başkanı ilan eden Meclis Başkanı Juan Guaido da sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinde yayınladığı 3 dakikalık bir videoyla halka ve askerlere sokağa çıkma çağrısı yaptı. Guaido, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu Twitter hesabından yayımladı.

19-04/30/resimid_12058214-1556626966.jpg

Üç dakikalık videoda, bir zırhlı aracın önünde, bir grup askeri ve ev hapsindeki muhalif aktivist Leopoldo Lopez'i yanına alan Guaido, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet etti.

Guaido, "Ülkeyi demokratik olarak yeniden ayağa kaldırmak için sizleri harakete geçmeye çağırıyorum. Artık zamanı geldi." dedi.

19-04/30/resimid_12058248-1556626978.jpg

DÜNYADAN İLK TEPKİLER

Guaido'nun açıklamasıyla başlayan darbe girişimine ilişkin dünyadan ilk tepkiler gelmeye başladı.

Guaido'yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD'den de açıklama yapıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

"ABD Başkanı Trump Venezuela hakkında bilgilendirildi ve durumu takip ediyor."

İSPANYA: DARBEYİ DESTEKLEMİYORUZ

İspanya Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında, Venezuela'daki darbe girişimiyle ilgili soruları da yanıtladı.

19-04/30/resimid_12058631.jpg

"Umarım ki Venezuela'da kan dökülmez." diyen İspanya Hükümet Sözcüsü, muhalif lider Juan Guaido'nun darbe girişimine destek veren ne kadar asker olduğuna ilişkin herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.

İspanya hükümetinin, Juan Guaido'nun kendi kendine ilan ettiği geçici devlet başkanlığını tanıdığını hatırlatan Celaa, "Guaido'ya arka çıkmanın demokratik bir karar ve iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Bizim için Guaido, Venezuela'da geçişi sağlayacak meşru bir temsilci." dedi.

Celaa, "Guaido, geçici devlet başkanı olduktan sonra Venezuela'da iyileşen ne oldu?" sorusuna ise "Guaido, alternatifi temsil ediyor ve bu, siyasi, sosyal ve insani olarak yeterli." cevabını verdi.

19-04/30/resimid_12058976.jpg

KÜBA VE BOLİVYA: VENEZUELA HALKININ YANINDAYIZ

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız." ifadelerini kullandı.

Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız" değerlendirmesinde bulundu.

19-04/30/20190430_2_36231210_44053875.jpg

KOLOMBİYA'DAN DARBECİLERE DESTEK

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz.” ifadeleri ile darbe girişimini desteklemeye çağırdı.

BREZİLYA'DAN GUAIDO'YA DESTEK

Brezilya Dışişleri Bakanı Ernesto Araujo darbe girişimine ilişkin yaptığı açıklamada Venezuela ordusundan Guaido'yu desteklemesini beklediklerini duyurdu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN