Vicdan dersi veren kaptan, Avrupa'nın yeni kahramanı

Vicdan dersi veren kaptan, Avrupa'nın yeni kahramanı

Akdeniz'deki göçmenleri kurtararak, İtalyan limanına izinsiz demir attığı için gözaltına alınan Alman kaptan Carola Rackete, Avrupa kamuoyunda kahraman oldu. Avrupa'ya vicdan dersi veren Carola'ya ülkesinde de destek yağdı.

MİKDAT KARAALİOĞLU / ALMANYA 

Dünya Carola Rackete’yi Akdeniz’deki göçmenleri korumak amacıyla kullandığı Seat Watch 3 isimli gemiden gözaltına alınmak  üzere inerken verdiği vakur ve sakin tavrıyla tanıdı. İtalya’da gözaltında bulunan Rackete, İtalyan mahkemeleri tarafından yıllarca hapis cezasına çarptırılabilir. Rackete bir anda Avrupa kamuoyunun kahramanı haline gelirken, destekçilerinin sayısı da hızla artıyor. 

Alman Cumhurbaşkan Frank-Walter Steinmeier ve Dışişleri Bakanı Heiko Mass açıklamaları ile Rackete’yi destekliyor. Ayrıca Alman kamuoyunun tanınan isimleri de kaptanı destekleyen açıklamalar yaptı. Kısa sürede kendisine destek amacıyla yapılan bağışlar 1 milyon euro’nun üzerine çıktı.

19-07/02/resimid_12512195.jpg 
Avrupa Sendikalar Birliği AB’nin devlet ve hükümet başkanlarına çağrıda bulunarak Rackete’nin serbest bırakılmasını talep etmelerini istedi.  Fransa, Almanya, Portekiz, Finlandiya ve Lüksemburg ise gemideki göçmenleri kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.

Avrupa’da yeni bir göçmen tartışması başlatan Alman kaptan hakkında kamuoyu çok az bilgiye sahip. Seat Watch adlı organizasyonun sözcüsü Ruben Neugebauer, Rackete’nin bir kaptanın gelemeyeceğini söylemesi üzerine onun yerine tesadüfen görevi aldığını ve kamuoyunda bu denli ön plana çıkmayı da arzulamadığını söyledi. Corala Racket, aslında İskoçya’da bir ulusal parka çalışıyor. 

BABASI DA KAPTAN

Carola’nın babası da Alman deniz kuvvetlerinden emekli bir yarbay. Kızının kamuoyunda bu denli şöhret olsanından tedirgin olan baba “Kızım ilginin odağında olmaktan hiç hoşlanmaz“ diyor. Carola Rackete’nin açıklamalarında kullandığı sakin ve nesnel üslup dikkat çekiyor. Sosyal medyada da Carola’a ait bir hesap bulunmuyor. Rackete’nin böylesi yoğun bir kamuoyu ilgisine rağmen, konuyu şova çevirmek gibi davranıştan uzak olması, kendisi hakkında oluşan olumlu imajın da en önemli nedenlerinden biri.

19-07/02/resimid_12496646.jpg

Rackete, Almanya'nın Celle kentinde 2007 yılında liseyi bitirdi. Elsfleht kentindeki Deniz Seyahat Okulu’nda Nautik (Denizcilik Bilimi) okuyan Rackete Greenpeace’de çalışmaya başladı. Faaliyet alanları denizlerde tehlikeli durumlarda yardım ile çevre koruması. Greanpace’nin bir çok deniz araştırma seyahatinde rehber olarak bulundu. 

19-07/02/resimid_12483608.jpg

Rackete İtalya’da kullandığı geminin bir polis şilebine çarpması, demirleme yasasına muhalefet etmek ve yasadışı göçe destek vermek gibi suçlardan yargılanacak. Kulanndığı gemide 40 göçmen bulunan Rackete 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN