Vizon itlafı Danimarka'da siyasi kriz yarattı: Ülkenin mutasyonlu virüsle başı dertte

Vizon itlafı Danimarka'da siyasi kriz yarattı: Ülkenin mutasyonlu virüsle başı dertte

Danimarka'da geçtiğimiz yıl büyük bir sorun haline gelen vizon itlafı bu yıl da siyasi kriz yarattı. Çiftliklerde mutasyona uğramış virüsün tespiti edilmesi üzerine 17 milyon vizonun itlaf kararı çıktı. Ancak bu karar hükümetin geleceğini belirsizliğe düşürdü.

Danimarka 2021'de olduğu gibi bu yıl da vizonlarda görülen mutasyonlu virüslerle boğuşuyor. Virüsler ülkede siyasi krizin çıkmasına da kapı araladı. Ülkenin kuzeyindeki çiftliklerde, bazı vizonlarda mutasyona uğramış virüslerin görülmesi üzerine milyonlarca hayvan öldürülmüştü.

Danimarka'da Kovid pandemisi sırasında milyonlarca vizonun itlaf edilmesi, bu kararı nedeniyle eleştirilen Başbakan Mette Frederiksen'in geleceğini belirsizliğe soktu. BBC Türkçe'de yer alan habere göre ülkenin kuzeyindeki bazı çiftliklerde vizonlarda Kovid varyantlarının görülmesi üzerine, hükümet hastalığın yayılmasını engellemek için 4 Kasım 2020'de 17 milyon hayvanın öldürülmesine karar vermişti.

VİZON İTLAFINDA YASALAR ÇİĞNENDİ

Danimarka'daki tüm çiftlik vizonu nüfusunu yok eden bu kararın yasal zeminin olmadığının ortaya çıkması, kamuoyunda büyük öfke yaratmış ve Tarım Bakanı Mogens Jensen iki hafta sonra istifa etmişti. Televizyonlarda öldürülen hayvanların gömüldüğü dev çukurların görüntüleri ve gözü yaşlı çiftlik sahipleriyle yapılan röportajlar tepkileri daha da artırmış; nihayetinde meclis kararıyla bir komisyon oluşturulmuştu.

İncelemeyle ilgili raporunu yayımlayan komisyon, Mette Frederiksen'in vizonların öldürülmesi kararını duyururken açıkladığı gerekçelerin "son derece yanıltıcı" olduğuna ve yasaların çiğnendiğine hükmetti.

MUHALEFET BAŞBAKAN FREDERİKSEN'İN AZLİNİ İSTİYOR

Mette Frederiksen 4 Kasım'daki kararı nedeniyle eleştiriliyor. Komisyon bununla birlikte başbakanın, bu kararının yasal zemini olmadığını bilmediği sonucuna vardı. Komisyon, Polis Genel Müdürü Thorkild Fogde, Başbakanlık Müsteşarı Barbara Bertelsen ve Mogens Jensen'e ağır eleştiriler yöneltti ve 10 üst düzey bürokrat hakkında disiplin kovuşturması yapılması tavsiyesinde bulundu.

Rapordaki eleştiriler, Frederiksen ve 2019'dan beri iktidarda olan sosyal demokrat azınlık hükümetini zora soktu. Komisyon, Başbakan'ı halkı yanlış yönlendirmekle suçladı

Hükümet üç sol eğilimli partinin desteğiyle ayakta duruyor. Bu partilerden birinin desteğini çekmesiyle Frederiksen için azil davasının yolunun açılabileceği belirtiliyor. Bu partilerden biri olan Kızıl-Yeşil ittifakı, başbakanın bilinçli olarak bir şey yapmadığını belirterek Frederiksen'e desteğini sürdüreceğini açıkladı. Diğer iki parti ise karar için zamana ihtiyacı olduğunu duyurdu.

Muhalefet partileri ise Frederiksen'in azlini istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN