Warhol'un 'Marilyn'ine 195 milyon dolarlık rekor fiyat

Warhol'un 'Marilyn'ine 195 milyon dolarlık rekor fiyat

Ünlü Amerikalı modern sanatçı Andy Warhol'un "Marilyn" tablosu, New York'ta yapılan açık artırmada hayır kuruluşu yararına 195 milyon dolara satılırken, tablo 20. yüzyıl sanatının en pahalı eseri, Warhol da Amerikalı sanatçı müzayede rekorunun sahibi oldu.

NEW YORK (KARAR)

İki yıllık koronavirüs pandemisinden sonra normale dönen New York'ta bahar müzayede sezonunu Christie's'in hayır kuruluşu yararına yaptığı rekor satışla başladı.

Christie's'in New York merkezinde yapılan açık artırmada, Andy Warhol'un Marilyn Monroe'yu konu alan 1964 tarihi 101.6 x 101.6 santimetre ebatlarındaki "Shot Sage Blue Marilyn" serifgrafisi, 195 milyon 40 bine alıcı buldu.

"Marilyn"in 4 dakika süren 20. yüzyıl sanatının en pahalı sanat eserinin satışıyla eseri en yüksek fiyata satılan Amerikalı sanatçı unvanını alan Warhol, daha önce “İsimsiz” tablosu 2017'de Sotheby's tarafından 110 milyon 500 bin dolara satılan Jean Michel-Basquiat'a müzayede rekorunu kırmış oldu.

Müzayede gecesinde satılan İsviçreli Thomas ve Doris Ammann Vakfı'na ait eserlerin tüm gelirinin çocuklara acil tıbbi ve eğitim hizmetleri sağlayan hayır vakıflara gideceği ve “Marilyn”i satın alanın, tablodan elde edilen gelirin yüzde 20'sinin hangi hayır kuruluşuna tahsis edileceği konusunda söz sahibi olacağı bildirildi.

"SANAT PİYASASI İÇİN TARİHİ GECE"

Christie'nin 20. ve 21. Yüzyıl Sanatı Başkanı Alex Rotter satışla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu gece Christie's ve tüm çağdaş sanat piyasası için tarihi bir geceydi. Warhol'un Thomas ve Doris Ammann Koleksiyonundan ikonik Marilyn portresinin rekor kıran satışı, günümüz sanat piyasasının gücünün, canlılığının ve genel heyecanının bir kanıtıdır. Bu satış, Andy Warhol'un sanat dünyasında, popüler kültürde ve toplumda geride bırakmaya devam ettiği kalıcı mirasın yanı sıra, yaygın gücünü de gösteriyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN