Wikileaks'in kurucusu Assange gözaltına alındı

Wikileaks'in kurucusu Assange gözaltına alındı

7 yıldır Londra'daki Ekvador Konsolosluğu'nda yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı. Assange'ın gözaltına alınırken "İngiltere, Trump yönetiminin bu girişimine direnmeli" diye bağırdığı duyuldu. Wikileaks ise Ekvador'un Assange'ın sığınma hakkını yasa dışı şekilde geri çektiğini savundu. Assange, Londra'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

7 yıldır Londra'daki Ekvador Konsolosluğu'nda yaşayan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, İngiliz polisi tarafından gözaltına alındı. Assange'ın, geçen hafta sığındığı büyükelçiliğinden çıkarılacağı öne sürülmüştü. 

İngiliz yetkililer, konu ile ilgili yaptıkları açıklamada Assange'ı gözaltına almak için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden polise davet yapıldığını açıkladı.

19-04/11/assange-2.jpgWikileaks kurucusu Julian Assange 7 yıldır Londra'da bulunan Ekvador Büyükelçiliği'nde yaşıyordu.

 

İngiliz polisi tarafından yapılan açıklamaya göre, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından Assange'ın Ekvador Büyükelçiliği'nde gözaltına alınarak Londra Polis Merkezi'ne götürüldüğü belirtildi.

Yapılan açıklamada "47 yaşındaki Julian Assange, Metropolitan Polis Servisi (MPS) yetkililerince Ekvador büyükelçiliğinde bugün gözaltına alındı. Assange, Westminster Magistrates' Mahkemesine çıkarılana kadar Londre Polis Merkezi'nde gözaltında tutulacak" ifadeleri kullanıldı.

ASSANGE: İNGİLTERE DİRENMELİ

Assange'ın gözaltına alınırken "İngiltere, (ABD Başkanı Donald) Trump yönetiminin bu girişimine direnmeli" diye bağırdığı duyuldu.

Wikileaks ise Ekvador'un Assange'ın sığınma hakkını yasa dışı şekilde geri çektiğini savundu. Sitenin açıklamasında "Assange elçilikten çıkmadı. Ekvador Büyükelçisi, İngiliz polisleri davet etti ve Assange anında gözaltına alındı" ifadesi kullanıldı. 

İNGİLİZ BAKAN'DAN EKVADOR'A TEŞEKKÜR MESAJI

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter hesabından "Julian Assange bir kahraman değil. Kimse kanunların üstünde de değil. Yıllarca gerçeklerden kaçtı. Assange'ın adalete hesap vermesinin sağlanmasında gösterdikleri iş birliği için Ekvador'a ve Başkan Lenin Moreno'ya teşekkür ederim." paylaşımında bulundu. 

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Assange'ın İngiltere'de adalete hesap vermesinin haklı olduğunu belirterek, "Bundan sona ne olacağına mahkemeler karar verecek." dedi. 

Ana muhalefetteki İşçi Partisi de İçişleri Bakanı Sajid Javid'in bugün konuyla ilgili parlamentoda açıklama yapacağını duyurdu. 

EKVADOR DEVLET BAŞKANI MORENO'DAN AÇIKLAMA

Assange'ın Londra'da Ekvador Büyükelçiliği'nde gözaltına alınması sonrası Twitter hesabından açıklama yapan Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere'den Julian Assange'ı işkence ve idam cezası olan bir ülkeye iade etmeme garantisi aldığını açıkladı.

Moreno bu konuda İngiliz hükümetinden yazılı garanti aldıklarını da belirtti.

KREMLİN'DEN ASSANGE AÇIKLAMASI 

Assange'ın İngiliz polisi tarafından gözaltına alınması sonrası bir açıklama da Kremlin'den geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin sözcüsü Dimitriy Peskov, Assange'ın haklarının çiğnenmemesini umduklarını söyledi.

LONDRA'DA TUTUKLANDI

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange, Londra'da çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

7 YILDIR BÜYÜKELÇİLİKTE YAŞIYOR

ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Wikileaks'in kurucusu Julian Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyor.

İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti. Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN