Yale ve Harvard'a 'gizli fon' soruşturması

Yale ve Harvard'a 'gizli fon' soruşturması

ABD'de Harvard ve Yale üniversiteleri hakkında Suudi Arabistan, Katar ve Çin dahil olmak üzere yabancı ülkelerden gizli fonlar aldıkları şüphesiyle soruşturma başlatıldı. Dünyanın en prestijli üniversitelerinin, hibe ve anlaşmalardan elde ettiği milyonlarca dolar konusunda yetkilileri doğru bilgilendirmediğinden şüpheleniliyor.

ABD'de Harvard ve Yale üniversiteleri hakkında 'gizli fon' şüphesi nedeniyle soruşturma açıldı. 

BBC'nin haberine göre, Harvard ve Yale Üniversitelerinin, yabancılardan gelen hibe ve anlaşmalardan elde ettiği milyonlarca dolar konusunda yetkilileri doğru bilgilendirmediğinden şüpheleniliyor.

RAPOR EDİLMEMİŞ 6,6 MİLYAR DOLAR ORTAYA ÇIKTI

ABD Eğitim Dairesi, Temmuz 2019'dan bu yana Katar, Çin, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dahil yabancı ülkelerden bu üniversitelere yapılan daha önce rapor edilmemiş 6,6 milyar doları ortaya çıkardı. 

Konuyla ilgili üniversiteler hakkında soruşturma başlatılırken ABD Eğitim Dairesi, hibelerin miktarının 6,6 milyar dolardan fazla olabileceğini belirtti.

HARVARD VE YALE SAVUNMA HAZIRLANIYOR

Amerikalı yetkililer, ABD üniversitelerine yabancılar tarafından yapılan harcamaları 'kara delik' olarak nitelendiriyor ve paranın, belli koşullarla veriliyor olabileceği uyarısında bulunuyor. 

ABD Eğitim Bakanı Betsy DeVos "Bu şeffaflıkla ilgili. Yüksek okullar ve üniversiteler, yabancı hibesini ve parasını kabul ediyorsa; öğrencileri, bağışçıları ve vergi mükellefleri bunun ne kadar olduğunu ve kimden geldiğini bilmeyi hak ediyor" ifadesini kullandı. 

Harvard ve Yale Üniversiteleri ise hükümete verecekleri cevap için hazırlık yaptıklarını açıkladı. 

ABD yasaları çerçevesinde üniversiteler, yabancı kaynaklardan 250 bin doları geçen yardım ve sözleşmelerin tümünü yetkililere bildirmekle yükümlü.

ANKARA/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN