Yalnızlığı büyüyor

Yalnızlığı büyüyor

Yedi ayı aşan savaşta çıkmaza giren Moskova’ya Batı ablukasının ardından geleneksel müttefikleri de sırt çevirmeye başladı. Rus ödeme sisteminden çıkan Özbekistan’da “Savaşa katılmayın” fetvası yayımlandı. Kremlin’in seferberliği Çeçenistan dışında karşılık bulmadı. Yaşananlar eski Sovyet ülkelerinin Putin’den artık korkmadıklarını gösterdi.

BATI DUVARI ÖRDÜ DOĞU DA ‘ENDİŞELİ’

Kış ortasında bir haftada yönetim değişikliği hedefiyle Ukrayna’ya giren Rusya yaz sonunda bataklığa saplandı. Rus ordusu ele geçirdiği şehirlerden çekildi, Moskova Seferberlik ilan etmek zorunda kaldı. Dünyadan izole edilen Kremlin, müttefiklerinin de desteğini yitirmeye başladı. Hindistan Başbakanı Modi, Şanghay zirvesinde Putin’e “Günümüz savaş çağı değil” dedi. Çin lideri de ‘endişesini’ iletti. Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan vatandaşlarını savaşa katılmamaları konusunda uyardı.

‘MÜSLÜMAN SADECE VATANI İÇİN SAVAŞIR’

Putin’in en yakın müttefiki Lukaşenko “Belarus seferberlik ilan etmeyecek” açıklamasında bulundu. Moğolistan eski Cumhurbaşkanı Elbegdorj ise “Rusya azınlıkları yem olarak kullanıyor. Hiçbir diktatörlük sonsuza dek sürmez” videosuyla Putin’i eleştirdi. Özbekistan Din İşleri Kurulu da Müslümanların vatanlarını savunmak dışında askeri faaliyete katılmalarını haram ilan eden bir fetva yayımladı. Bu gelişmeler eski müttefiklerinin Moskova’ya dair korku ya da ümitlerinin kalmadığını ortaya koydu.

2509krt01a-tum.jpg

BATAKLIĞA SAPLANAN PUTİN YALNIZLAŞIYOR

Ukrayna’yı işgal eden Putin’in müttefikleri her geçen gün azalıyor. Şangay zirvesinde savaşı eleştiren Çin ve Hindistan’ın ardından Moskova’ya bir darbede Özbekistan indirdi. Rus ödeme sistemi Mir’den ayrılan ve vatandaşlarına Rus saflarında savaşa katılmamaları için uyarıda bulunan Özbekistan’ın Din İşleri Kurulu, Müslümanların vatanlarını savunmak dışında herhangi bir askeri faaliyete katılmalarını yasaklayan ve haram ilan eden bir fetva yayınladı.

Ukrayna işgali yaklaşık sekiz aydır devam eden Rusya, müttefiklerini tek tek kaybediyor. Ukrayna’nın işgali sonrası batılı ülkelerle doğrudan sorunlar yaşayan Putin sık sık Rusya’nın izole olmadığını savunmuş, yönünü doğuya özellikle Çin ve Hindistan gibi Asyalı devlere çevirmişti. Ukrayna’da bataklığa saplanan Putin’e savaş eleştirisi Şangay zirvesinde Çin ve Hindistan’dan gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan’da görüştüğü Hindistan Başbakanı Modi’den beklemediği bir eleştiri aldı. Modi kameralar önünde Putin’e, “Günümüz savaş çağı değil, bunu size telefonda da söyledim” dedi. Putin bu eleştiriye “Biz savaşı bitirmek istiyoruz ama Ukrayna istemiyor” yanıtını verdi.İşgal sonrası ilk kez Çin Devlet Başkanı ile bir araya gelen ve savaştan ‘Ukrayna krizi’ olarak da bahseden Vladimir Putin, Şi Jinping’in Ukrayna konusunda ‘endişelerini’ kendisine ilettiğini dünya kamuoyu ile paylaştı.Çin ve Hindistan’ın ardından Moskova’ya bir darbede Özbekistan indirdi. Rus ödeme sistemi Mir’den ayrılan Özbekistan, vatandaşlarına Rus saflarında savaşa katılmamaları için uyarısında bulundu. Özbekistan’ın Din İşleri Kurulu, Müslümanların vatanlarını savunmak dışında herhangi bir askeri faaliyete katılmalarını yasaklayan ve haram ilan eden bir fetva yayınladı. Fetvanın, Rusya’nın seferberlik ilanı dolayısıyla verildiği bildiriliyor. Özbekistan’ın yanı sıra Kazakistan ve Kırgızistan, vatandaşlarını Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşına katılmamaları konusunda uyardı. Qırım Haber Ajansı’nın haberine göre; Moskova’daki Kırgız Büyükelçiliği, başka bir ülkenin topraklarındaki çatışmalara katılan Kırgız vatandaşlarının 5 yıl ila 10 yıl arasında hapis cezasıyla karşı karşıya kalabileceğine yönelik bir açıklama yaptı.

25kr06manset.jpg

‘MÜSLÜMANLAR SADECE VATANLARINI SAVUNUR’

Ukrayna savaşında yalnız kalan Rusya, kurtarma planı olarak seferberlik kararı aldı. Ancak bu plana Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov dışında eski Sovyetler Birliği ülkelerinden kimseden destek gelmedi. Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan, vatandaşlarını Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşına katılmamaları konusunda uyardı. Moskova karşıtı darbenin sonuncusu ise Özbekistan Din İşleri Kurulu’ndan geldi. Özbekistan Din İşleri Kurulu, Müslümanların vatanlarını savunmak dışında herhangi bir askeri faaliyete katılmalarını yasaklayan ve haram ilan eden bir fetva yayınladı. Fetvanın, Rusya’nın seferberlik ilanı dolayısıyla verildiği bildiriliyor.

BELARUS SEFERBERLİK İLAN ETMEYECEK

Rusya’da ilan edilen kısmi seferberlik sonrası Belarus’un da benzer bir adım atacağı iddia edildi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko yaptığı açıklamayla iddiayı yalanladı. Muhalefetin çeşitli “yalan haberler” yaymaya çalıştığını savunan Lukaşenko “Seferberlik olmayacak. Bu bir yalan” dedi. Ülkesinin “olası tehditlere ve terör eylemi girişimlerine” kararlılıkla karşılık vereceğini söyleyen Lukaşenko, bu amaçla halk milislerinin de dahil olduğu çeşitli tatbikatların düzenli olarak yapıldığını belirtti.

BM: UKRAYNA’DA SAVAŞ SUÇU İŞLENDİ

Birleşmiş Milletler’in (BM) en üst düzey insan hakları organı tarafından Ukrayna’daki hak ihlallerini araştırmak üzere görevlendirilen uzmanlardan oluşan bir ekip, yapılan soruşturma ile Rusya’nın bu ülkedeki savaş suçlarının kanıtlarını ortaya çıkardığını duyurdu. Bu yılın başlarında İnsan Hakları Konseyi tarafından görevlendirilen Ukrayna Soruşturma Komisyonundan uzmanlar şimdiye kadar dört bölgeye odaklandı: Kiev, Çernihiv, Karkiv ve Sumy. Şimdiye kadarki en kapsamlı bulgularını sunan ekip, Rus gözaltı merkezlerinde dayak, elektrik verme ve çıplak muamele konusundaki ifadelerine atıfta bulundu. Komisyonun başkanı Erik Mose İnsan Hakları Konseyi’ne verdiği demeçte, “Komisyon tarafından toplanan kanıtlara dayanarak, Ukrayna’da savaş suçları işlendiği sonucuna varılmıştır” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN