Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi anlaştı

Yemen hükümeti ile Güney Geçiş Konseyi anlaştı

Yemen hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri destekli ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasında yetki paylaşım anlaşması imzalandı.

Ülkenin güneyindeki çatışmayı bitirecek anlaşmaya Suudi Arabistan aracılık etti. Riyad’daki imza töreninde konuşan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman anlaşmayı “hayati” olarak niteledi ve “Bu anlaşma Yemen’de yeni bir istikrar dönemi açacak” dedi. Anlaşmaya göre, ayrılıkçılar hükümette eşit temsil hakkı elde ederken, güneydeki silahlı unsurlar hükümetin kontrolüne girecek. ABD Başkanı Donald Trump da anlaşma için “Çok iyi bir başlangıç” yorumunu yaptı.

Yemen’de İran destekli Husiler ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun destek verdiği hükümet arasındaki savaş beşinci yılında devam ediyor. Savaş sürecinde Güney Geçiş Konseyi çatısı altında örgütlenen ayrılıkçılar ise geçici başkent Aden’de kontrolü ele geçirmişti.

KUVEYT'TEN ANLAŞMAYA DESTEK

Kuveyt yönetimince, Yemen hükümeti ile ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşması'nın, barış görüşmelerini yürütebilecek güçlü bir hükümetin kurulmasını sağlayacağı bildirildi.

19-11/06/1.jpg

Kuveyt Dışişleri Bakan Yardımcısı Halid el-Carallah, ülkesinin Berlin Büyükelçiliğinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Riyad Anlaşması'nın, meşru hükümetle Husiler arasındaki barış görüşmelerine bir girizgah mahiyetinde olduğunu söyledi.  Carallah, söz konusu anlaşma sayesinde barış gürüşmelerini yürütebilecek güçlü bir hükümetin kurulacağını kaydetti.

SUUDİ ARABİSTAN YEMEN BÜYÜKELÇİLİĞİNİ ADEN'E TAŞIYACAK

Suudi Arabistan'ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir, ülkesinin Yemen büyükelçiliğinin geçici başkent Aden'e taşınacağını duyurdu.

Suudi uydu kanalı MBC'ye telefonla bağlanan Büyükelçi Al Cabir, Yemen hükümeti ile ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşması'nın Aden'de varlık göstermelerini kolaylaştıracağını ve büyükelçiliğin Aden'de yeniden açılacağını belirtti. Büyükelçi konuyla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi.

Suudi Arabistan, Yemen'de 2015'te başlayan savaş nedeniyle Sana'daki büyükelçilik ile Aden'deki Konsolosluğu Cidde'ye taşımıştı.
Yemen hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasındaki krizi sona erdirmesi beklenen Riyad Anlaşması dün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Yemame Sarayı'nda törenle imzalanmıştı.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN