Yeni ‘Firavun’ kana doymuyor

Yeni ‘Firavun’ kana doymuyor

Kanla elde ettiği koltuğunu korumak için zulümde sınır tanımayan Sisi, muhalifleri susturmak için darağaçları kurdu. Dünyanın çağrılarına kulak tıkayan rejimin vahşetini infazların boyutu ortaya koydu: - Son 6 ayda 180 kişi idam edildi. - 2 bin 532 kişi ise ölümü bekliyor.

Mısır’da 6 yıl önce 2013 yılında binlerce kişiyi öldürerek halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye darbe yapan general Sisi 6 yılda ülkesini kan gölüne çevirdi.

19-02/21/ekran-resmi-2019-02-21-003951.png

Sisi darbe günlerinde meydanlardaki 5 bini kişiyi gözünü kırpamadan katlettiren Sisi darbeden sonra da muhaliflere yönelik tam bir insan avı başlattı. İnsan Hakları İzleme vgrüt ve Uluslararası Af Örgütü’nün raporlarına göre 2013’ten bu yana 165 kişi idam edildi. İdamlar özellikleson 15 günde daha da hızlandı. Mısır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hamza Zoubi’nin aktardığı bilgilere geçen hafta 6 genci idam eden Sisi yönetimi dün sabah 9 mahkumu daha sehpaya gönderdi. Böylece darbe yönetimi 6 yılda 180 kişiyi idam ederek katletti. İnsan Hakları Örgütlerine göre, Sisi rejiminin idam kararı aldığı insan sayısı 2 bin 532.

Mısır’da 2015 yılında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Başsavcı Hişam Bereket olayı ile ilgili 9 kişiye verilen idam cezası infaz edildi.

Suikast davasından yargılanan Müslüman Kardeşler teşkilatı üyesi kişiler, sabah saatlerinde Kahire’deki İstinaf Cezaevi’nde asılarak idam edildi. Ancak Bereket’i öldürmekle suçlanan kişiler, daha önce yaptıkları açıklamalarda söz konusu itirafları işkence altında kabul etmeye zorlandıklarını söylemişlerdi. Hişam Bereket’in kızı Merve Bereket de hüküm giyen kişilerin babasının öldürülmesinde rolü olmadığını belirterek idamların durdurulmasını talep etmişti. Mısır Temyiz Mahkemesi, 28 kişinin yargılandığı suikast davasında idama mahkum edilen kişilerden 9’unun idam kararını kasım ayında onamıştı. Dava kapsamında 15 kişi de 25’er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), sanıkların sorgulama sırasında işkence altında itirafa zorlandıklarını belirterek Mısır’ı idamları derhal durdurmaya çağırdı.
Mısır Yargıtayı, 2015 yılında Başsavcı Hişam Berekat’a düzenlenen suikast davasında yargılanan 9 sanık hakkında verilen idam cezalarını Kasım 2018’de onaylamıştı. Sanıklar ise duruşma sırasında kendilerine yöneltilen suçlamaları reddederek, ifadelerinin işkenceyle alındığını belirtmişti.

AF ÖRGÜTÜ ÇAĞRI YAPMIŞTI

Uluslararası Af Örgütü önceki gün yaptığı açıklamada, 9 muhalif hakkında verilen ve bu sabah infaz edileceği belirtilen idam kararının durdurulmasını istemişti. Tutuklarının, idam cezasının infazına hazırlık için hücrelerinden istinaf cezaevine nakledildiği kaydedilen açıklamada, sanıkların hukuksuz yargılandığı ifade edilmişti.  Açıklamada ayrıca duruşma sırasında bazı sanıkların “suçu itiraf etmeleri için işkenceye maruz bırakıldıklarına” ilişkin ifadeleri aktarılmıştı.

KARAMOLLAOĞLU: İİT ACİLEN DURUMA EL KOYMALI

Son idamları duyuran ise SP lideri Temel Karamollaoğlu oldu. Karamollaoğlu kendisine ait sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı: Mısır’da darbeye karşı çıktıkları gerekçesiyle Müslüman Kardeşler üyesi 9 gencin bugün idam edilmek sureti ile şehit edildiklerini büyük bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Bu idamları kınıyor, İslam İşbirliği Teşkilatı’nı acilen göreve çağırıyorum. Mısır’da var olan hukuksuz ve adaletsiz düzenin bir an önce son bulmasını temenni ediyorum.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN