Yeni Zelanda Türkiye'ye bakan gönderiyor

Yeni Zelanda Türkiye'ye bakan gönderiyor

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Dışişleri Bakanı Winston Peters'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Christchurch'teki terör saldırıları için yaptığı yorumunu "yüzleştirmek" için Türkiye'ye gideceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırısının sorumlusunun yargılanması için yasalarında 15 yıldan fazla hapis cezası olmayan Yeni Zelanda'ya yeni bir düzenleme çağrısı yaptı.

Erdoğan'ın, "Eğer Yeni Zelanda devleti gereğini yapmazsa biz gereğini yaparız" demesi Yeni Zelanda hükümetinin tepkisini çekti. Christchurch'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ardern, "Dışişleri Bakanı Winston Peters, yanlış anlaşılmaların ortadan kaldırılması için Türk yetkililerle yüz yüze görüşecek" diye konuştu.

Yeni Zelanda hükümeti daha önce, Christchurch kentinde düzenlenen saldırıların video görüntülerini seçim kampanyasında kullandığı gerekçesiyle Erdoğan'ı eleştirmişti. Peters, "Ülkemizi ya da insanımızı kötü gösterecek veya olduğundan farklı gösterecek davranışlardan kaçınmak gerekir" demişti.

ERDOĞAN: ARDERN'İN CESARETİ, LİDERLİĞİ VE SAMİMİYETİ DERS ALINMALI

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Washington Post gazetesi için "Yeni Zelanda teröristi ve DEAŞ'ın kumaşı aynıdır" başlıklı bir makale yazdı.

Erdoğan yazısında, "Terörün dini, dili ya da ırkı olmayacağını defalarca vurgulamış bir lider olarak, geçen hafta yaşanan terör saldırılarını Hristiyanlık öğretileri, ahlakı ya da kurallarıyla bağdaştırma girişimlerini kategorik olarak reddediyorum. Yeni Zelanda'da yaşananlar, cehalet ve nefretin zehirli bir ürünüdür" ifadelerini kullandı.

Erdoğan yazısının sonunda, Batılı liderlerin tamamının ülkelerinde yaşayan Müslümanların benimsenmesi konusunda Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'in 'cesareti, liderliği ve samimiyetinden ders alması' gerektiğini belirtti.

MORRISON'DAN TEPKİ

Avustralya Başbakanı Scott Morrison ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Christchurch’teki terör saldırıların ardından söylediklerinin 'düşüncesiz, aşağılayıcı ve ülkesi adına rencide edici' olduğunu söyledi. Türkiye'nin Canberra Büyükelçisi Korhan Karakoç'u çağıran Morrison, ilişkilerin gözden geçirilmesi konusunda "tüm seçenekleri" değerlendireceğini bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Çanakkale Savaşı'nın 104'üncü yıldönümü töreninde yaptığı konuşmada, "Dedeleriniz (Avustralyalılar) geldiler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN