Yeni Zelanda'da 'Sıfır Karbon' yasası kabul edildi

Yeni Zelanda'da 'Sıfır Karbon' yasası kabul edildi

Yeni Zelanda'da, iklim değişikliği ile mücadeleyi amaçlayan 'Sıfır Karbon' yasası kabul edildi. Yasaya göre, hayvanların çıkardığı metan gazı hariç tüm sera gazlarının salımları 2050'de sıfıra düşürülecek. Metan salımları ise 2030'a kadar yüzde 10 azaltılacak.

Yeni Zelanda'da Meclis, iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan 'Sıfır Karbon' yasasını kabul etti.

İktidardaki liberal partinin yanı sıra ana muhalefetteki muhafazakar partinin de desteğiyle kabul edilen yasayla, Yeni Zelanda'nın 2050'de karbon nötr hale gelecek şekilde karbon salımını azaltması amaçlanıyor.

2050'DE SERA GAZLARI SIFIRLANACAK

Yasaya göre, hayvanların çıkardığı metan gazı hariç tüm sera gazlarının salımları 2050'de sıfıra düşürülecek. Metan salımları ise 2030'a kadar yüzde 10 azaltılacak, 2050'de bugünkü miktarın çeyreğiyle yarısı arasında bir seviyeye düşürülmüş olacak.

Yasayla, hükümete hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda danışmanlık yapan İklim Değişikliği Komisyonu da kuruldu.

Yeni Zelanda hükümeti, gelecek 10 yılda 1 milyar ağaç dikmeyi ve 2035'e kadar elektrik enerjisinin tamamının yenilenebilir enerjiden sağlamayı taahhüt etti.

"İNKAR EDİLEMEZ BİR ŞEKİLDE ISINIYORUZ"

Başbakan Jacinda Ardern, yasayla ilgili yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'nın küresel ısınmayla mücadelede lider olmasını amaçladıklarını belirtti.

Ardern, "Buradayız çünkü dünyamız inkar edilemez bir şekilde ısınıyor. Soru, tarihin hangi tarafında yer almayı seçeceğimizdir." ifadesini kullandı.

Tarım ve hayvancılığın ekonominin önemli parçası olduğu Yeni Zelanda'da 5 milyon nüfusa karşılık 10 milyon büyükbaş, 28 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor.

Bu hayvanların çıkardığı metan gazları, ülkenin sera gazı salımını ciddi anlamda artırıyor.  Yeni Zelanda'nın sera gazı salımlarının neredeyse yarısı, tarım ve hayvancılık sektöründen kaynaklanıyor.

WELLINGTON/AA

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN