Yunanistan'dan krizi tırmandırıyor: Girit'te sondaja başlıyor

Yunanistan'dan krizi tırmandırıyor: Girit'te sondaja başlıyor

Türkiye'nin Akdeniz'de başlattığı sondaj çalışmalarından rahatsız olan ve AB'ye yaptırım çağrısı yapan Yunanistan, kıta sahanlığı tartışmalı olan Girit'te sondaj çalışması başlatacak.

Yunanistan, Girit Adası’nın doğusu ve güney doğusunda sondaj çalışmaları yapmaları için Total-Exxonmobil-Helpe konsorsiyumu ile anlaşmaya vardı. Bölgedeki hidrokarbonların araştırılması ve işletilmesini öngören sözleşme perşembe günü imzalanacak.

İmza programında Başbakan Aleksis Çipras ile Çevre ve Enerji Bakanı Giorgos Stathkis’in yanı sıra şirketlerin üst düzey yöneticileri de hazır bulunacak.

8 YIL BOYUNCA SONDAJ YAPILACAK

Sondaj çalışmalarını yürütecek konsorsiyumun içerisinde yüzde 40 oranında Fransız Total, yüzde 40 oranında Amerikan Exxonmobil ve yüzde 20 oranında Yunan Hellenic Petroleum bulunuyor. Şirketler, 40 bin kilometre kareye yakın bir alan üzerinde 8 yıl boyunca arama ve sondaj çalışmaları yapabilecek.

TÜRKİYE'YE MESAJ

Önümüzdeki hafta genel seçimlere gidecek olan Yunanistan’da başbakan Çipras anlaşma sayesinde iç politikadaki desteğini artırmayı hedefliyor. Çipras’ın ayrıca bu adımla Türkiye’ye de mesaj göndermeyi amaçladığı düşünülüyor.

Türkiye'nin Kıbrıs adası açıklarında petrol ve doğal gaz arama çalışmaları, Atina'yı rahatsız etmiş Çipras bu konuda AB'ye yaptırım çağrısında bulunmuştu.

KAYNAK: EURONEWS

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN