Zelenskiy karikatürü antisemitizm suçlamalarına hedef oldu

Zelenskiy karikatürü antisemitizm suçlamalarına hedef oldu

Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinde yayımlanan Zelenskiy karikatürü, Ukraynalı lideri Davos’ta ipleri elinde tutan güçlü ve sinsi bir lider olarak gösterdiği gerekçesiyle eleştirilere hedef oldu.

KARAR/ALMANYA

Sol liberal çizgideki Süddeutsche Zeitung’da yayınlanan Pepsch Gottscheber imzalı Zelenskiy karikatürü antisemit klişeler kullandığı gerekçesiyle tartışmalara neden oldu. Zelenskiy’nin Davos’ta yaptığı video konferansından esinlenerek yapılan karikatürde Zelenskiy dinleyicilere kıyasla abartılı büyük, dinleyicileri domine eder ve yönlendirir bir şekilde çizildi.

basliksiz-3.jpg
Zelenskiy karikatürü

Zelenskiy bu konuşmada Rusya’ya karşı ağır yaptırım taleplerinde bulunmuştu. Ancak karikatürü eleştirenler Zelenskiy’nin bir konuşmacıdan daha çok antisemit çizimlerde kullanıldığı şekilde sinsi Yahudi bir siyasetçi gibi resmedildiğini iddia ediyor. Eleştirmenler Zelenskiy’nin Yahudi bir aileden gelmesine de dikkat çekiyor.

Antisemit çizimlerde Yahudiler, siyaset ve ekonomide dünyaya hakim ulus olarak resmediliyor. Antisemit klişeler arasında hukuk sisteminin arkasında ipleri elinde tutan, siyasi ve ekonomik gelişmeleri kontrol eden, savaşlardan rant elde eden ve çıkaran kişiler gibi unsurlar bulunuyor.

Gottscheber’in karikatüründe bu klişelerin yeniden kullanıldığı yapılan eleştirilerin başında geliyor. Konuşmayı dinleyen siyasetçi, menajer ve bilim insanları Zelenskiy’ye kıyasla satranç figürleri gibi çizildiler ve güçlü bir iradenin yönlendirmelerine açık iradesiz şahsiyet görüntüsü veriyorlar.

SZ gazetesi daha önce de benzeri eleştirilere hedef olmuştu. Gazete 2013 yılında dünya üzerindeki tek Yahudi ülkesi olan İsrail, aç gözlü kan emici bir canavar olarak resmedilmişti.

zgbdc5-6arux8zezg018d492lx7-original-jpg.jpg

İsrail karikatürü

2014 yılında ise Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg kolları her tarafı saran bir ahtapot olarak çizilmişti.

3-format3003.jpg

Mark Zuckerberg karikatürü

SZ eski İsrail Başbakanı Netanyahu’yu Eurovision Şarkı Yarışması esnasında istilacı bir muhteris olarak karikatürize etmişti.

1863081690-1095072-2eea.jpg

Netanyahu karikatürü

SZ tarafından yapılan açıklamada Zelenskiy karikatürünün pazartesi günü televizyonlarda yayınlanan görüntülere dayanılarak yapıldığı belirtildi. Zelenskiy söz konusu konferansta dev bir ekrana yansıtılan görüntüsüyle katılımcılara seslenmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN