Dünya Standart Günü nedir?

Dünya Standart Günü nedir?

Dünya Standart Günü, standartlaşmanın önemini ve dünya hayatı üzerindeki yerini düşünmemiz ve daha iyi anlayabilmemiz için her yıl 14 Ekim gününde kutlanıyor.

Dünya Standart Günü IEC, ISO ve ITU üyelerinin önderlik ettiği ve dünya çapında binlerce uzmanın işbirliği ederek yayınlanan Uluslararası Standartlar’ı ortaya koyan çalışmalara saygı günü olarak nitelendirilebilir.

 

DÜNYA STANDART GÜNÜ NEDİR?

 Her yıl 14 Ekim'de IEC, ISO ve ITU üyeleri, Uluslararası Standartlar olarak yayınlanan gönüllü teknik anlaşmaları geliştiren dünya çapında binlerce uzmanın işbirliği çabalarına saygı göstermenin bir yolu olan Dünya Standartları Günü'nü kutlamaktadır.

 TARİHİ

Standartlar önemlidir, bunu hepimiz biliyoruz ve hepimiz bu konsept ile büyütüldük ancak standartların ne kadar hayati önemde olabileceğinin gerçekten farkında olmamamız gayet normaldir.

 Uluslararası standartlar ve sanayileşme olaylarından önceki günlerde, orijinal üreticiye gitmeden sahip olduğunuz bir makine veya ekipman parçası için yedek parça almanın bir yolu yoktu. O zaman bile, yalnızca 'en uygun' türden bir düzeltmeyi yapabilmeleri tamamen mümkündü. Otomasyon veya çalışılacak bir dizi standart olmadan, bu makinelerin her parçası amaca yönelik olarak üretildi, yani o cihaza özgülerdi.

Sanayi devrimi önemli bir değişimin başlangıcı oldu ve birçok insan ateşin insanın en önemli icadı olduğunu söylese de, aslında standardizasyon olması günümüzde en az onun kadar önemli. Bugün bir yedek vidaya ihtiyacınız olduğunda, hırdavatçıya gidip bir tane alabileceğinizi biliyorsunuz.

Yeni bir yönlendirici aldığınızda, ağlar ve diğer elektronik ekipmanlarla iletişim kurabileceğini biliyorsunuz çünkü hepsi bir dizi standartlaştırılmış frekans üzerinde çalışıyor. Arabalarınız bile belirli bir tür yakıtla çalışır çünkü ISO bu tür araçlar için standardı belirler. Dünya Standartları Günü, ISO'nun sıkı çalışmasını ve bugün sahip olduğumuz dünyayı tamamen şekillendirme biçimini kutluyor.

NASIL KUTLANIR?

Dünya Standartları Günü'nü kutlamanın en iyi yolu, hayatınızdaki standartlaştırılmış her şeyi ve bunun işleri ne kadar kolaylaştırdığını düşünmek için biraz zaman ayırmaktır. Standartlar, dünyamızı birbirine uyduran boyutları, şekilleri, kompozisyonu, frekansı ve diğer tüm karmaşık şeyleri belirler. 

DÜNYA STANDARTLAR GÜNÜ 2020 TEMASI

GEZEGENİ STANDARTLARLA KORUMAK

Dünya, güneş sistemimizin genişliğinde sonlu bir yaşam alanı. Dünyadaki yaşam güneşten gelen enerjiye bağlıdır. Bununla birlikte, son yüzyılda modern uygarlığımızın insani ve büyük ölçekli endüstriyel faaliyetleri, dünyanın doğal sera gazlarına katkıda bulunmuştur. İklimimizi ve bununla birlikte her türlü yaşam biçimini olumsuz etkiliyorlar. Aynı zamanda hızlı nüfus artışı ve geniş kentleşme, sınırlı kaynakların sorumlu kullanımını gerektirir.

 dunya-standartlar-gunu-nedirr.jpeg

Gezegenimiz üzerindeki insan etkisini azaltmak için siyasi iradeye, somut eyleme ve doğru araçlara ihtiyacımız var. Uluslararası standartlar böyle bir araçtır. IEC, ISO ve ITU tarafından hazırlanan uluslararası standartlar, teknik zorluklara denenmiş ve gerçek çözümleri dikkate alır. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde uzmanlık ve uzman bilgi birikiminin geniş bir şekilde paylaşılmasına yardımcı olurlar. Standartlar enerji tasarrufu, su ve hava kalitesinin tüm yönlerini kapsar. Standartlaştırılmış protokoller ve ölçüm yöntemleri belirlerler. Geniş kullanımları, endüstriyel üretimin ve süreçlerin çevresel etkilerini azaltmaya yardımcı olur, sınırlı kaynakların yeniden kullanımını kolaylaştırır ve enerji verimliliğini artırır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN