Türkiye'ye yatırım için Avrupa'nın rakibi Asya oldu

Türkiye'ye yatırım için Avrupa'nın rakibi Asya oldu

Türkiye'ye bu yılın ilk yarısında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden nakit sermaye girişinde geçen yılın aynı dönemine göre düşüş görülürken, Asya ülkeleri kaynaklı sermaye girişi yaklaşık 3 kat artarak 1 milyar 668 milyon dolara ulaştı.

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerinden derlenen bilgiye göre, bu yılın ilk yarısında 6 milyar 327 milyon dolar net doğrudan uluslararası yatırım girişi gerçekleşirken, uluslararası sermaye girişi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,2 azalarak, 4 milyar 356 milyon dolara geriledi.

Uluslararası doğrudan yatırım sermaye girişlerinde AB ülkeleri ilk sırada yer alırken, bu ülkelerin toplam sermaye girişindeki payı geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 69,9'dan yüzde 40,1'e düştü. Buna göre, geçen yıl 3 milyar 682 milyon dolar olan AB ülkeleri kaynaklı sermaye girişi, bu yılın ilk yarısında 1 milyar 750 milyon dolara geriledi.

Hollanda başı çekiyor 

AB ülkeleri arasında başı 586 milyon dolarlık yatırımla Hollanda çekerken, bu ülkeyi 262 milyon dolarla İngiltere, 173 milyon dolarla da Almanya izledi.

AB hariç diğer Avrupa ülkeleri kaynaklı sermaye girişi de 862 milyon doları buldu.

Asya ülkelerinin yatırımları fark attı

Öte yandan, geçen yılın ilk yarısında 631 milyon dolar olan Asya kaynaklı nakit sermaye girişi, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 668 milyon dolara yükseldi. Bu şekilde uluslararası doğrudan yatırım sermaye girişlerinde Asya ülkelerinin payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12'den yüzde 38,3'e çıkmış oldu.

Yatırımların dağılımına bakıldığında ise 702 milyon dolarlık bölümün, Yakın ve Ortadoğu ülkeleri (Körfez ülkeleri 406 milyon dolar, diğer Yakın ve Ortadoğu ülkeleri 292 milyon dolar), 966 milyon dolarlık bölümün ise diğer Asya ülkeleri kaynaklı olduğu görüldü.

Geçen yılın ilk yarısında gelen 141 milyon dolar tutarındaki ABD kaynaklı doğrudan yatırım sermaye girişi ise bu yılın ilk 6 ayında 76 milyon dolara geriledi.

ANKARA/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN