Dur; bayram edemezsin!

Miladî 2029, Hicrî 1440 yılındayız…Mescid-i Aksa’da Bayram namazı kılabilir miyiz, Kudüs’te bayram edebilir miyiz?

Sanki mümkün gibi…

Meğer öyle değilmiş, tahsisen bayramda işgalcilerin saldırısı ile açık bir ihtar yapılıyor: Dur bayram edemezsin! Yahudi takviminde yıl: 5777…

Mekke, Medine, Kudüs üçlüsünün ilk ikisinde Arafat’dan bayrama geçiliyor. Hac menasiki tamamlanıyor. Kudüs’te bayram haram edilmiş!

Şeytan taşlamadan menasik tamam olur mu?

Olmaz!

Sembolik şeytan taşlama yapılıyor, her zamanki gibi.

Fakat Suudî kılığına girmiş şeytanlar Kudüs’te Müslümanlara zulmedenlerin poposunu pışpışlıyor. Bugünün meselesi şu: Alenî şeytanları mı taşlayalım, gizli şeytanları mı?

İsrail’e mi ateş püskürelim, Suud şeytanına mı kızalım?

İsrail Suudileri arkasına almasa, bu kadar şımaralabilir mi? İslâm’ın mukaddes makamlarına kuduzca saldırabilir mi?

Cevabı malûm bu soruların.

Suud şu anda bir cahiliye toplumuna dönüşmüştür. Her haliyle bir cahiliye toplumu… Görünüşe aldanmamak lâzımdır. Suud eli, Mekke’nin Medine’nin tarihini yok etti, islâmî geçmişten hiçbir eser bırakmadı. 15 asırlık Müslüman geçmişi ifade eden mimarî sıfırlandı. (Mekke’de Kâbe ve Medine’de peygamberimizin türbesi ve mescidi hariç. Onlar da ağır kuşatma altına.)

***

Birleşmiş Milletler Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) dünya kültür mirası listeleri düzenliyor. Türkiye bu listede 18 yer tescil ettirmiş. İlk Divriği Ulucamii ve Darüşşifası. Tarih öncesinden başlayarak Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserlerine, Safranbolu gibi şehirlere uzanan bir liste. Aday listesi de keza çok çeşitli…

Arabistan sözkonusu olursa, ilk hangi eserler bu listede yer almalıdır?

Herkesin aklına geleni söyleyeyim: Mekke ve Medine! Bu iki şehir Suudi kontrolüne geçinceye kadar tarihî kimlikleriyle benzersizdi. Keremli Mekke’ydi, Aydınlık Medine idi. Suud yıkıcılığı yüzyıla varmadan Mekke ve Medine’de tarih namına, insanlık namına ne varsa asgariye indirdi. Hatta bu şehirlerin tabiatını bile tahrib ettiler.

Müslümanlık dönemi eserleri korunmaya değer eserler değildi onlar için. İstedikleri gibi tahrib ettiler, ses çıkaran olmadı. 14 asır bu coğrafyada sanki Müslümanlar yaşamadı, yaşadıysa bile insanlığa miras olabilecek tek bir eser bile bırakmadı!

***

Peki, Suudi Arabistan nereleri kültürel miras olarak tescil ettirdi?

İlk olarak Medain-i Salih! Allah’ın helâk ettiği Semud kavminin şehri! Kur’an’da Semûd’un helâki muhtelif sûrelerde anlatılıyor: “…Derken o korkunç ses onları yakalayıverdi.” “Onlara tek bir ses gönderdik de ağıla yığılmış çalı çırpıya döndüler.” O zalimleri ise korkunç ses yakaladı. Kendi yurtlarında diz üstü çöküp kaldılar.” “Bunun üzerine onları korkunç bir sarsıntı yakalayıverdi ve onlar yurtlarında yüzüstü serilip kaldılar.” “Onca varlıkları ve evleri kendilerine fayda etmedi.”

Osmanlıyı yık, cahiliye eserlerini, helâk olmuş kavimlerin eserlerini yücelt! Yanlış anlaşılmasın; tarihin şahidi hiçbir eserin tahribini doğru bulmuyoruz. Yanlışlık, bunlar yüceltilirken islâmî devir eserlerinin yok edilmesidir.

Peygamberimiz Tebük seferi sırasında bu bölgeden geçerken su uyarıyı yapmış: “Azaba uğratılmış olan şu milletin yurduna ağlamadan girmeyin, şayet ağlayamıyorsanız, onların başına gelenlerin sizin de başınıza gelmemesi için onların topraklarına uğramayın” ve sonra da başını örterek o vadiden hızla uzaklaşmış…

Diğer eserler, Suudilerin kuruluş bölgesi Diriyah’taki Tarif mahallesi, Cidde, Hail bölgesi ve Arap Yarımadasının doğusunda bulunan antik kalıntılar ihtiva eden El Ahsa vahası…

Adamların listesinden Müslümanlıktan eser yok!

İslâmı kendi cahiliyelerinden ibaret görme sapkınlığı bu!

YORUMLAR (34)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
34 Yorum