Eczacılardan SGK'ya "reçete" tepkisi

Eczacılardan SGK'ya "reçete" tepkisi

SGK’nın kağıt reçetelerin taranarak kuruma yollamasını istemesine eczacılar tepkili. TEB hasta mağduriyetleri oluşacağını belirterek, “Hastalarımızın ilaca erişiminde zorluklar oluşturacak” dedi. TEİS “Birçok angarya işi olan eczacılar için daha çok zaman kaybı demek” açıklaması yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) kâğıt reçeteleri tarayarak kuruma göndermesi zorunlu kılmasını eczacılar, ‘angarya’ olarak değerlendirdi ve "Hastalarımızın ilaca erişiminde zorluklar ve hasta mağduriyetleri oluşturacağı, sağlık hizmet sunumunu baltalayacağı açıktır” dedi.

SGK 24 Aralık 2019’da yayımladığı duyuruda "Elektronik ortamda düzenlenmeyen belgelerin elektronik ortama aktarılarak Kuruma gönderilmesi yönteminin, sözleşmeli eczaneler tarafından da kullanılmasının 01 Mart 2020 tarihinden itibaren zorunlu hale getirileceği” dedi.

Bu uygulamanın eczacılar için yeni bir ‘angarya’ olduğunu söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, “Ülkemizde e- reçete yazılım oranlarına baktığımızda henüz yüzde 100 oranına ulaşmadığını görüyoruz. Hatta bazı illerde bu oran yüzde 60’larda kalıyor. Dolayısıyla reçete tarama işlemi yapmak birçok angarya işi olan eczacılar için daha çok zaman kaybı demek” dedi.

‘İLACA ULAŞIMDA SORUNLAR YARATACAK’

Türk Eczacılar Birliği (TEB) Merkez Heyeti ise SGK’ya gönderdiği yazıda ülke genelinde manuel (kağıt) reçete oranının yüzde 20’nin üzerinde olduğunu belirterek, “Bazı bölgelerimizde bu oran yüzde 35- 40’lara kadar çıkmaktadır. Hal böyleyken, zaten ek yükü yaratacak bu uygulamanın sahadaki bu mevcut durumda düşünüldüğünde başlatılması mümkün değildir. Eczanelerde uygulanması mümkün olmayan bu yönetimin dayatılmasının ağır sonuçlar doğurarak hastalarımızın ilaca erişiminde zorluklar ve hasta mağduriyetleri oluşturacağı, sağlık hizmet sunumunu baltalayacağı açıktır” açıklamasında bulundu.

‘KAĞIDIN TARANMASI E- REÇETE DEĞİLDİR’

Uygulamanın başlatılmaması istenilen TEB yazısında, “Bilineceği üzere de e- reçete uygulamasının tanımı, kağıt reçetelerin tarama marifetiyle elektronik formata dönüştürülme değildir. 27 bine yakın eczaneden sunulan sağlık hizmet sunumu sürecini ciddi oradan olumsuz etkileyecek bu sözde dijitalleşme girişiminin sahada uygulanması mümkün değildir” ifadelerine yer verildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN