e-Devlet'ten ücretsiz maske nasıl alınır?

Sağlık Bakanlığı, ölümcül corona virüs (koronavirüs) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında vatandaşlara ücretsiz maske dağıtmaya başladı. e-Devlet üzerinden başvuran vatandaşlara ücretsiz maskeleri PTT memurları tarafından evlerine teslim edilecek. Peki, e-Devlet ücretsiz maske nasıl alınır? PTT bedava maske başvurusu nasıl yapılır? İşte videoyla adım adım PTT ücretsiz maske başvurusu...

Son yüzyılın en büyük küresel felaketi olarak kabul edilen corona virüs (koronavirüs) salgını, tüm dünyayaı tehdit etmeye devam ediyor... Çin'in Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da ortaya çıkarak hızla tüm dünyaya yayılan corona virüs (koronavirüs) salgını nedeniyle dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 100 bine yaklaşırken, ülkemizde de 600'den fazla vatandaşımız hayatını kaybetti.

Uzmanlar, gerekmedikçe sokağa çıkılmaması uyarısında bulunurken, dışarı çıkmak zorunda kalanların mutlaka maske ve eldiven takmaları gerektiği vurgulanıyor. Maske fiyatları, talep patlaması nedeniyle fahiş fiyatlarla piyasada satılırken, Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın ortak çalışması ile vatandaşlara ücretsiz maske verilmesi kararlaştırıldı.

e-Devlet üzerinden başvuruda bulunan vatandaşlara maskeleri, ikamet ettikleri eve PTT memurları tarafından ücretsiz olarak getirilecek. Sokağa çıkma yasağı bulunan 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş ve altındaki vatandaşlar, ücretsiz maske dağıtımından faydalanamayacak.

PTT'nin ücretsiz maske imkanından yararlanmak isteyen vatandaşlar, "e-Devlet bedava maske başvurusu nasıl yapılır?", "PTT ücretsiz maske nasıl alınır?" sorularının yanıtlarını arıyor. "e-Devlet ücretsiz maske başvuru sayfası" detaylarını videolu olarak KARAR.com okurları için anlattık...

ÜCRETSİZ MASKE BAŞVURULARI e-DEVLET'TEN YAPILACAK

21-64 yaş arasındaki vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak maskeler için, önce PTT'nin internet sitesinden başvuruda bulunması gerektiği açıklandı. Fakat daha sonra yaşanan yoğunluk nedeniyle ücretsiz maske başvurularının e-Devlet üzerinden yapılacağı duyuruldu.

PTT ÜCRETSİZ MASKE BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

PTT'den ücretsiz maske dağıtımıyla ilgili şu açıklama yapıldı:

T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda e-Devlet üzerinden vatandaşlarımıza ücretsiz olarak maske temini sağlanacaktır.

* Aile üyeleriniz için maske temin etmek isterseniz, aile üyelerine ait bilgileri form üzerinde doldurarak onlara da ücretsiz maske temini sağlayabilirsiniz.

* Aşağıda yer alan formdaki bilgileri doldurarak maskenizi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

* Vatandaşların her hafta 1 paket maske (5 adet) alma hakkı bulunmaktadır.

* Adres bilginizi doğru girdiğinizden emin olun.

* PTT Kargo ile ücretsiz olarak taşınacaktır.

Uyarı: Ücretsiz maske temini 65 yaş üzeri ve 20 yaş altında ki vatandaşlarımızı kapsamamaktadır. TC kimlik numaranız ile doğrulama yapıldıktan sonra belirtilen yaş kriterlerine uymanız durumunda maskeniz tarafınıza gönderilecektir.

MASKE SİPARİŞİNDE KARGO ÜCRETİ ALINACAK MI?

Hayır, maske dağıtımı tamamen ücretsiz yapılacak. Vatandaşlar, PTT Kargo tarafından evlerine ulaştırılacak maskeler için veya kargo hizmeti için herhangi bir ücret ödemeyecek.

ÜCRETSİZ MASKESİNİN ÖZELLİKLERİ NELER?

e-Devlet'ten başvuruda bulunan vatandaşlara temin edilecek maskenin özellikleri ise şu şekilde:

* Yumuşak ve ayarlanabilir, tahriş etmez, rahat takılır.

* Fiberglass ve lateks içermemektedir.

* Filtreli, üç katlı, tek kullanımlık, lastikli ve 3 kıvrımlı olarak üretilmiştir.

* Yuvarlak lastikli ultrasonik dikişlidir.

* Kolay kullanıma uygundur.

* Hava geçirgen, kolay nefes almayı sağlayan non woven -kumaştan üretilmiştir.

* Gipe lastik kullanmıştır ve tek kullanımlıktır.

* Hijyenik ve CE'li dir.

* Yüze tam uyumludur.

* Beyaz, mavi, yeşil renklerden 1 tanesi gönderilecektir.

e-DEVLET BEDAVA MASKE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Sağlık Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucu vatandaşlara ücretsiz dağıtılacak maskeler için, e-Devlet'in internet sitesinden başvuruda bulunmak gerekiyor. Google arama çubuğuna "e devlet" yazıp arattıktan sonra ilk çıkan www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapıyoruz. Açılan sayfada TC kimlik numaramız ve şifremizle birlikte e-Devlet'e girişi sağlıyoruz. Hemen karşımıza çıkan arama çubuğuna "maske" yazıp ilk çıkan seçeneğe tıklıyoruz. (Ya da direkt internet tarayıcınızdan basvuru.turkiye.gov.tr adresine giderek de ücretsiz maske başvuru sayfasına ulaşabilirsiniz)

Yeni açılan sayfada yer alan formu doldurmanız gerekiyor. Formda şu bilgiler sizden isteniyor:

TC Kimlik Numarası
Doğum Tarihi
Ad
Soyad
Cep Telefonu Numarası
İkamet Edilen İl
İkamet Edilen İlçe
İkamet Edilen Mahalle
İkamet Edilen Sokak
İkamet Edilen Adres

Dilerseniz aynı hanede yaşadığınız diğer aile üyeleri için de maske başvurusunda bulunabilirsiniz. Bunun için formda yer alan "Aile Bireyi Ekle" yazan başlığına tıklamanız gerekiyor. İlgili başlığa tıkladıktan sonra açılan kutucuklara, aile üyenizin "TC Kimlik Numarası, Ad, Soyad" yazmanız istenecek.

Bu bilgileri eksiksiz doldurduktan sonra sayfanın sonunda yer alan güvenlik sorusunun yanıtını karşısındaki alana yazın. Daha sonra 'yazdığınız bilgilerin onaylanması' anlamına gelen kutucuğu işaretleyin ve ardından "Maske Siparişi Ver" başlığına tıklayarak ücretsiz maske siparişinizi gerçekleştirin.

Ücretsiz maskeniz daha sonra ikamet ettiğiniz adresinize PTT memurları tarafından ulaştırılacak.

ÜCRETSİZ MASKE DAĞITIMI 21-64 YAŞ ARASI VATANDAŞLARA YAPILACAK

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla başlayan ücretsiz maske dağıtımının, 21-64 yaş arasındaki vatandaşlara yönelik olduğu vurgulandı. Her vatandaşa haftada sadece 1 paket maske temin edilecek. 1 pakette ise 5 adet maske bulunuyor.

PTT'NİN 14 BİN DAĞITICI PERSONELİ, MİLYONLARCA MASKE DAĞITIMINA YETİŞEBİLECEK Mİ?

Dün düzenlediği basın toplantısında koronavirüse karşı alınan son tedbirleri açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız" sözlerinin ardından maskeyi dağıtacak olan PTT'nin personel sayısının yetip yetmeyeceği tartışma konusu oldu.

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, salgın günlerinde PTT işçilerinin karşılaştığı sorunlar hakkında bilgi almak amacıyla Haber-Sen 4 No'lu Şube Başkanı Gülseren Güngördü‘yle bir video konferans görüşmesi gerçekleştirdi.

"PTT PERSONELİNİN VİRÜS KAPMA RİSKİ ARTACAK"

PTT'de yaşanan sorunlara tepki gösteren, taleplerini dile getiren çalışanların sürgüne gönderilmeye başlandığını açıklayan Haber-Sen 4 No'lu Şube Başkanı Gülseren Güngördü, şunları söyledi:

"43 bine yakın personelimiz var. Bunların 14 bini dağıtıcı. Bunların yanında izne ayrılanlar ve karantinaya alınlar var maalesef. TÜİK verilerine göre 25 milyon hanemiz bulunmakta. Bunların hepsine 14 bin dağıtıcı ile maskelerin dağıtımı hem büyük bir sıkıntı hem de virüsün yayılmasını arttıracak. Çünkü bir kişi sadece bir eve gitmeyecek 60 eve gidecek. Hatta daha önceden dağıtıcılarımızın 120 eve kadar gittiğini biliyoruz. Milyonlarca maskenin 14 bin tane dağıtıcıyla dağıtılması neredeyse imkansızdır. Bunlar dağıtılmadığı sürece de bize bir mobbing uygulanacak.

PTT şubelerinin kapatılması; eldiven, maske, dezenfekte malzemeleri gibi taleplerimiz için basın açıklaması yaptık. Bu basın açıklamasından sonra maalesef PTT üzerinden birçok ilde sendika üyelerimize karşı bir sürgün furyası başladı. Ayrıca son yaptığımız görüşmelerde 'Siz neye dayanarak bu sürgünleri yapıyorsunuz' diye sorduk. Yazılı olmasa da sözlü olarak açık açık 'etki-tepki meselesi' dediler."

"PLANSIZ HAYATA GEÇİRİLEN BİR UYGULAMA"

Her eve maske dağıtımının PTT tarafından gerçekleştirilmesi yönündeki kararın kargo çalışanları ve toplum sağlığı açısından riskli olduğunu söyleyen Kaftancıoğlu, "Bulaşmayı engellemek için maske dağıtıyoruz ancak maskenin dağıtım şekli bulaşmayı arttıracak. Düşünülmeden, plansız, programsız hayata geçirilen bir uygulama. Zaten risk altında olan PTT çalışanlarının riskini daha da arttıracak uygulamalar sizlere ilave iş olarak eklendi. PTT'nin kargo dağıtım görevlisi sayısı 13-14 bin. 14 bin PTT kargo dağıtım görevlisinin diğer kargo işlemleri de devam ederken 25 milyon haneye kaç günde nasıl maske dağıtacağı planlanmış mıdır?" dedi.

CHP Parti Meclisi üyesi ve eski Milletvekili Gaye Usluer de sosyal medyadan yazdığı mesajında, maskelerin evlere ulaştırılmasını 'zor ve dolambaçlı' olarak niteledi. Usluer paylaşımında, "Devlet zorunlu kıldığı maskeyi dağıtmak zorunda! Ama PTT yolu ile değil. Zor ve dolambaçlı yollardan değil. Eczanelerle anlaşarak maske dağıtımı çok mu zor? Vatandaşı zora sokmayı bırakın!" ifadelerini kullandı.