Eğitimde değişim seninle başlar!

Öğretmenlerimiz harika ama sistem sorunlu, inanalım mı?

Eğitimde yetersizlikler tartışması hep vardır ve olacaktır da. Müfredat, sistem, veli, öğrenci ya da okul yöneticilerinden yakınıp duruyoruz, eleştiriyoruz. Halbuki bir öğrenciye, onu okulda başarılı yapan, okulu sevdiren şeyin ne olduğunu sorduğunuzda, size bunlardan birini değil ona ilham veren bir öğretmenini söyleyecektir.

Öğretmenlik mesleği, maaşını, çalışma koşullarını bir tarafa bırakarak dünyadaki hemen hemen tüm mesleklerden ayrı bir yerdedir. Herkes ‘işe gidiyorum’ der, öğretmen ‘okula gidiyorum’ diye çıkar evinden… Evet ülke koşulları zor, eğitim sistemi sıkıntılı, toplum olarak bir çoğumuz çocuk yetiştirmeyi bilmiyoruz fakat öğretmenlerin önemi çok büyük. Çünkü her şey eğitimle başlıyor.

Bunun farkındalığına varmış ve kendini mesleğine adamış idealist öğretmenlerimiz var tabi. Lakin eğri oturalım doğru teşhis yapalım. Kendilerini sorgulamayı eğitim fakültelerine girdikten sonra bir kenara bırakmış olan, öğretmenliğin yapılabilecek en kolay mesleklerden olduğunu 'yazın üç ay tatil, hafta sonları tatil ve haftada birkaç saat çalışma,' diye düşünenlerin sayısı da hiç de az değil.

Şu bir gerçek ki öğretmenlik kadar kendini yenilemesi gereken bir meslek yok. Öğretmenlerin en öncelikle yapması gereken tüm olumsuzluklara rağmen yeni gelen kuşaklar için kendini yenileyebilmeleridir. Değişime ilgisiz kalanlar sonraki süreçlerde başarılı bir öğretmenlik yapamıyor maalesef.

İşte bu değişimi yakalayabilmek için uzmanlarla ve diğer meslektaşlarınızla bir arada olup paylaşımlar yaparken hem öğrenip hem de eğlenebileceğimiz bir konferans var önümüzde. İstanbul dışında ilk kez farklı bir kentte yapılacak olan Eğitimde Değişim Konferansını ben oldukça faydalı ve etkili buluyorum. Aralarında eğitimcilerin, yazarların, akademisyenlerin bulunduğu yaklaşık 80 sunum, atölyeler, paneller ve Türkiye çapında son derece değerli konuşmacılar var. 16 Şubat 2019 Cumartesi günü İzmir’de yapılacak olan EDK19 kendinizi yenilemek ama en önemlisi değişimi başlatmak için konferanstan öte bir etkinlik. Değişime inanan tüm eğitim gönüllüleri EDK ile ilgili detaylı bilgiye www.egitimdedegisim.com adresinden ulaşabilir.

Birçok eğitimciyi ve hatta Türkiye’yi STEM, Education Teknoloji gibi kavramlarla tanıştıran EDK’nın yaygınlaşmasını da destekliyorum.

Eğitim adına güzel işler yapan güzel insanlar var. Ya siz?

YORUMLAR (20)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
20 Yorum