Kerim Rota: Türkiye'nin CDS risk primini söylemeye dilim varmıyor

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu KARAR TV'de yayınlanan 'Ortak Akıl' programında Gelecek Partisi Ekonomi ve Mali Politikalar Başkan Yardımcısı Kerim Rota'yı ağırladı. TL'nin dolar karşısında değer kaybetmesiyle ilgili çarpıcı tespitler yapan Kerim Rota, "Yüzde 5'lik bir kayıp aslında büyük bir kayıp değil. Ama öncesinde kura harcanan 94 milyar dolar var" dedi.

Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu KARAR TV canlı yayınında Gelecek Partisi Ekonomi ve Mali Politikalar Başkan Yardımcısı Kerim Rota ile ekonomideki son durumu konuştu.

TL'nin dolar karşısında 94'ten beri iki kez dip yaptığını söyleyen Kerim Rota, "İkisi de CB Hükümet Sistemi'nde oldu" dedi.

Normal koşullarda doların en fazla 6 TL seviyesinde olması gerektiğini belirten Kerim Rota, ekonomi yönetimini eleştirdi, ülkelerin yatırım yapılabilir seviyelerini belirlemede etkili olan CDS* rirk primi sıralamasında Türkiye'nin durumunu anlatırken çarpıcı örnekler verdi.

Programda Taha Akyol ve Mustafa Karaalioğlu Doğu Akdeniz'de yükselen tansiyonu ve Yunanistan'la yaşanan adalar krizini de masaya yatardı. Akyol, Lozan'ın Türkiye'nin güvenliğini garantiye aldığını belirterek "Tartışmaya açılmamalı" görüşünü savundu.

CDS RİSK PRİMİ NEDİR?*

CDS yani Credit Default Swap (Kredi Temerrüt Takası), elinde tahvil vb. finansal araçlar bulunduran bir kişinin, vade sonundaki alacağının belirli bir bedel karşılığında ödenmeme riskinin ortadan kaldırılmasına yarayan bir finansal enstrümandır. Aslında bir nevi basit bir sigortalama işlemi gibi düşünülebilir.

Günümüzde CDS sadece yapılan tahvil vb. yatırımları sigortalama işleminin ötesinde ülke risklerini açıklayan bir gösterge olarak da kullanılır.

Ülke riskleri, sadece ekonomik göstergeler ile ilgili olmayıp, mevcut siyasi partilerin ülke içerisinde izlediği çeşitli politikalara göre de değişebilmektedir. Ülkeler için hesaplanan her 100 CDS baz puanı için %1 oranında bir maliyet söz konusu.

Nitekim CDS primi yüksek ülkeler ve ülke içerisindeki kurumlar borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için daha yüksek maliyetlere katlanmak durumunda kalır. Bu yüzden CDS primi ülkeler için önemli bir gösterge olma özelliğini taşıyor. Aslında bir bakıma kredi derecelendirme kuruluşlarının yaptığı derecelendirmelerine, nispeten ikame olabilecek daha güncel bir göstergedir.