1 milyar liralık sermaye ile Manisa’da şirket kurdu

1 milyar liralık sermaye ile Manisa’da şirket kurdu

Volkswagen’in Türkiye yatırımıyla ilgili ilk detay ortaya çıktı. Ticaret Sicil Gazetesi’nden yer alan ilana göre, ‘Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ kuruldu. Sermaye 943.5 milyon TL olarak belirlendi. Yatırımın Manisa’ya yapılacağı da kesinleşirken, yılda 300 bin aracın üretileceği tahmin ediliyor. Resmi Gazete’ye göre 5 milyar TL’lik ve üzeri yabancı projeler için Bakanlığa imza yetkisi de verildi.

ALİ YILDIRIM

Uzun bir zamandır beklenen Volkswagen yatırımı için start verildi. Bir süredir Türkiye ve Bulgaristan üzerinde yoğunlaşan marka, iki ülke arasında karar verme aşamasındaydı. Resmi bir açıklama olmasa da tercihini Türkiye’den yana kullanan Volkswagen yatırımı için Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan “Volkswagen’in yeni üretim otomobili için Türkiye’ye olumlu bakılıyor. Alman bakanlarımızla da konuştuk. Bu tarz açıklamalarda bulundular. Manisa’da yapılacak, yöresi bile belli” ifadelerini kullanmıştı. Manisa Ticaret Sicili Müdürlüğü’nün 2447 sayılı ilanı, dün Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer aldı. Buna göre, Volkswagen Aktiengesellschaft, 943 milyon 500 bin Türk lirası sermaye ile ‘Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ unvanlı şirketi Manisa’da kurdu. Şirketin merkezi “Keçiliköy OSB Mahallesi Cumhuriyet Bulvarı No: 14/118 Yunusemre/Manisa” oldu. Şirket; otomobil, kamyon ve her nevi motorlu araç ve nakil vasıtalarının tasarımı, imalatı ve montajı, bunların parçalarının ve komponentlerinin tasarımı, üretimi ve montajı ile tüm bu ürünlerin satışı, ithalatı ve ihracı başta olmak üzere bu konularla ilgili tüm diğer faaliyetleri yürütmek amacıyla kuruldu.    

Şirkete yakın kaynaklar birçok marka için üretim faaliyetleri gerçekleştirecek olan tesisin 1 milyar eurodan daha fazlaya mal olacağını belirtiyor. Kurulacak tesisin Doğu Avrupa pazarı için VW Passat ve Skoda Superb benzeri modellerden yılda 300 bin kadar üreteceği de söylenenler arasında. Kaynaklara göre inşasının 2020 sonu, üretimin ise 2022 yılında başlaması beklenen tesis Manisa ve çevresinden 4 bin kişiye istihdam ortamı oluşturması planlanıyor. Aktarılan bilgilere göre, VW Almanya’yı boyutunda ve büyüme pazarlarında bulunduğu konumla 80 milyon kişilik bir nüfusu içeren ‘olumlu makroekonomik koşullar’ nedeniyle Türkiye’yi fabrika için seçti. Tesis, iç pazara hizmet verecek ve Rusya ve Orta Doğu dahil olmak üzere doğu Avrupa için bir ihracat merkezi olacak. 300 bin üretim hacminin yaklaşık üçte ikisi Passat için olacak. 

5 MİLYAR LİRALIK TEŞVİK PAKETİ

Yatırım haberiyle birlikte dün Resmi Gazete yayınlanan bir detay gözlerden kaçmadı. Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararın 12’nci maddesi değişti. Karara göre, minimum 5 milyar TL’lik sabit yatırımlarda proje sözleşmesinin imzalama yetkisi Sanayi ve Teknoloji Bakanı’na verildiği aktarıldı. Daha önce iddia edilen 40 bin araçlık garanti ve 400 milyon euroluk teşvik göz önüne alındığında, kararın Volkswagen için çıkmış olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 2.5 milyar TL’ye denk gelen teşviğin en az yarısını da markanın yapması durumunda 5 milyar TL’lik karara denk gelinecek.

‘MÜCADELEYİ KAYBETTİK’

Volkswagen’in yeni fabrikasının nerede kurulacağı konusunda kararını kasım sonunda vermesi beklenirken, en güçlü iki adayın Türkiye ve Bulgaristan olduğu söyleniyordu. Dün Ticari Sicil Gazetesi’ne yapılan kayıtla birlikte yatırımı Türkiye’nin göğüslediği ortaya çıktı. Markanın aldığı karar Bulgaristan basınına ‘Volkswagen için verdiğimiz mücadeleyi kaybettik’ başlıklarıyla yansıdı. ‘Yarışı Türkiye kazandı’ haberleri, ülkenin gündemine otururken birçok yayın organı ‘Volkswagen kararını verdi’ başlıkları Türkiye’de çıkan haberleri doğruladı.

19-10/03/1.jpg
Alper Kanca

DÜŞÜK MALİYETLE ÜRETİM YAPACAK

Otomobil Taşıt ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Alper Kanca yatırımla ilgili şu görüşleri dile getirdi: “Son birkaç gündür Alman medyası bu yatırım konusunda tekrar çok aktif oldu. Arayanlar, soranlar, görüş isteyenler. Bu ilgi ve bizim de Almanya’daki iş arkadaşlarımızdan duyumlarımız kısa süre içinde resmî bir açıklama geleceğini gösteriyordu. Türkiye’deki şirket haberinden emin değilim ama beni yapılması değil, VW’nin resmî açıklamadan evvel böyle bir adım atması olumlu anlamda şaşırttı. Eğer Bilgi kesin ise Volkswagen’in de en sonunda zaman baskısını hissettiğini gösteriyor. Çünkü görüşmelerle çok zaman kaybettiler, bu zamanı telafi etmeliler. Ayrıca bu VW içinde çok önemli çünkü onların da kapasite ihtiyacı var ve bu kadar kısa sürede böyle bir kapasiteyi başka bir ülkede yakalamaları zor. Küresel rekabet var herkes daha düşük maliyete üretmek istiyor. Türkiye bu anlamda Volkswagen’e avantaj sağlayacak. Düşük maliyetle üretim yapmasını sağlayacak.”

19-10/03/2.jpg
Ali Bilaloğlu

ÜLKEMİZE HAYIRLI OLSUN

 Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu “Volkswagen gibi köklü sanayi şirketlerinin Türkiye ye yatırıma gelmesi sadece istihdam için değil, aynı zamanda bulunduğu sektörün ekosistemi için çok hayırlı. İnşallah VW grubu yatırım kararını yakın tarihte açıklar. Ülkemize hayırlı olsun” dedi. 

19-10/03/3.jpg
Hakan Tiftik

1.5 MİLYONLUK SATIŞ POTANSİYELİ VAR

 Borusan Otomotiv Grubu İcra Kurulu Başkanlığı görevini Hakan Tiftik: “Her şeyden önce Türkiye’ye yabancı bir yatırımın gelmesi, ülkemiz ve ekonomimiz adına çok önemli. Bu gelişme hem otomotiv sektörü özelinde hem de diğer yabancı yatırımlar açısından teşvik edici olacak. Türkiye’nin çok yüksek bir potansiyeli var. Henüz satışlar istediğimiz seviyelerde olmasa da yıllık 1.5 milyon adetlik satış yapacak potansiyelimiz var. Bu da yabancı yatırımcı için çok cazip fırsatlar sunuyor.”

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN