'10 milyar doları şakkadak satarım' sözleriyle gündem olan Batırel: İnsanlar artık zamlardan rahatsız olmuyor

2017'de doların 3.5 lira olduğu dönemde kurun düşürülmesi için yaptığı "Ben olsam, 10 milyar dolar şakkadak satarım, yetmedi bir 10 milyar doları satarım" önerisiyle gündeme gelen Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel, Türkiye'deki vatandaşların alım gücünün arttığını ileri sürerek, "İnsanların geliri arttı yani eskisi gibi değil. Şimdi bakıyorum ben alışveriş merkezlerine gidiyorum. Fiyatlar yüksek ama alıyorlar ya" dedi.

Türkiye gazetesi yazarı Necmettin Batırel 2017'de doların 3.5 lira olduğu dönemde Merkez Bankası'nın ne yapması gerektiğine dair yaptığı yorumlarla tartışmalara neden olmuştu.

Necmettin Batırel, o günlerde "Merkez Bankası bu aşamada ne yapabilir? Ortada bir yangın var. Buna köpükle müdahale etmek lazım. 10 milyar dolar şakkadak satarım. Şaşırır millet. Hiç beklemedikleri bir hareket. Niye satıyor... Nasıl satıyorlar derler. Mutlaka düşer dolar. Biraz yavaş düşürecekler. Arkadan bir 10 daha satarım. Yetmedi bir 10 daha satarım, çil yavrusu gibi dağılırlar. Buz gibi olur" ifadelerini kullanmıştı.

Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından BBN Türk TV'de Tarkan Kaleli'nin konuğu olan Batırel, Türkiye'nin önünde büyük fırsatların olduğunu, asgari ücrete yapılan zamla insanların alım gücünün arttığını savundu.

'İNSANLAR ZAMLARDAN ARTIK RAHATSIZ DEĞİL'

Enflasyondaki yükseliş devam ederken fiyat artışlarının insanlar üzerindeki etkisini değerlendiren Ekonomist Necmettin Batırel, "İnsanlar herkes fiyatların artışını bekler hale geldi. Daha doğrusu insanlar anormal karşılamıyor. Eskiden fiyatlar arttığı zaman 'olur mu bu fiyat' falan denilirdi. Şimdi bakıyorum ben alışveriş merkezlerine gidiyorum. Fiyatlar yüksek ama alıyorlar ya" dedi.

Tarkan Kaleli'nin "Vatandaş, ertesi gün fiyatların daha fazla yükselmesi ihtimaline karşı kendini mi koruyor?" sorusu üzerine Batırel, "Yani hayır, kendini koruyor değil de yani öyle kötü bir alışkanlığa kavuştuk ki şu anda fiyatların artışı artık bizi rahatsız etmiyor" ifadelerini kullandı.

'İNSANLARIN GELİRİ ARTTI YANİ ESKİSİ GİBİ DEĞİL'

Asgari ücrete yapılan Yüzde 50 zammın gelir seviyesini arttırdığını söyleyen Batırel, "İnsanların geliri arttı yani eskisi gibi değil. Biliyorsunuz asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı. Otomatik olarak fiyatlar yüzde 50 arttı yani. İnsanların alım gücü en olumsuz etkileyen gelişmelerden bir tanesi bu" dedi.