178 yıllık İngiliz tur operatörü Thomas Cook iflas etti

178 yıllık İngiliz tur operatörü Thomas Cook iflas etti

178 yıldır faaliyet gösteren Thomas Cook'un, kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ticari faaliyetlerine son verildi. İflasını açıklayan şirket yüzünden 600 bin turist mağdur oldu, 20 bin kişi işini kaybetti.

İngiliz Sivil Havacılık Kurumu’ndan (CAA) yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük seyahat şirketlerinden Thomas Cook'un, kurtarma görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ticari faaliyetlerine son verildi. Böylece 178 yıllık Thomas Cook, şirketi kurtarmak için yapılan son dakika görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine resmen battı.

20 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLDU

Şirketin iflasıyla İngiltere’de 9 bin, tüm dünyada 20 bin kişi işi kaybetmiş oldu. 

İflasını açıklayan şirket yüzünden Almanya'dan 140 bin olmak üzere toplam 600 bin turist mağdur oldu. Yunanistan, İspanya, Güney Kıbrıs, Hırvatistan ve Kuzey Afrika ülkelerinde tatil planı olan yüz binlerce kişi şirketin iflasından etkilendi. 

Çoğunluğunu Almanların oluşturduğu rehine turistler, Almanya hükümetinden yardım talebinde bulundu. Tunus'ta şirketten ödemelerini alamayan konaklama tesislerinin turistleri rehine olarak tuttuğu bildirildi. Akdeniz'in ünlü turizm ülkesi İspanya'daki birçok havalimanında Thomas Cook uçuşları gerçekleştirilemediği için yoğunluk oluştu.

Thomas Cook, İngiltere hükümetinin yalnızca İngiliz vatandaşlarına yardım edebileceğini belirtti. İspanya'daki İngiliz devlet yetkilileri, mağdur İngiliz vatandaşları için çalışma başlattı. Gelişmenin ardından Türkiye'nin de arasında bulunduğu birçok ülkeden,  İngiliz vatandaşlarının geri getirilmesi için operasyon başlatıldı.

19-09/23/1-1569219936.jpg

Bu operasyon kapsamında 150 binden fazla İngiliz tatilcinin ülkelerine geri getirilmesi amaçlanıyor.

Konuya ilişkin olarak Thomas Cook’un Üst Yöneticisi Peter Frankhauser şirketin iflasından büyük üzüntü duyduğunu belirterek, milyonlarca müşterisinden ve binlerce çalışanından özür diledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson tatilcilere yardımcı olunması için her türlü desteğin verileceğini ifade etti.

KREDİ DESTEK PAKETİ KISA SÜREDE HAYATA GEÇECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile iflas eden İngiliz seyahat firması Thomas Cook'un faaliyetlerinden zarar görebilecek işletmeler için üzerinde çalışılan "Kredi Destek Paketi"nin en kısa sürede hayata geçirileceği bildirildi.

TURİSTLERİ MAĞDUR EDEN OTELLERE YASAL İŞLEM BAŞLATILACAK

İngiltere operasyonlarını bugün itibarıyla durdurma kararı alan Thomas Cook'un, Almanya, Rusya ve Kuzey ülkelerinde faaliyetlerine devam ettiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:  "Bugün itibarıyla Thomas Cook İngiltere'nin ülkemizde 21 bin 33 konaklamalı misafiri bulunmaktadır. 22 Eylül 2019 dahil içeride konaklayan Thomas Cook misafirlerinin konaklamalarına ilişkin tüm ödemeleri, ATOL (İngiltere Kamu Otoritesi) güvencesindedir. İşletmelerinde, Thomas Cook İngiltere misafirleri konaklayan otellerin bu misafirlerinden ücret talep etmesi, odayı boşalttırması durumunda haklarında yasal işlem başlatılacaktır."

ANTALYA VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Muhtemel mağduriyetlerin yaşanmaması ve misafirlerimizin sağ salim ülkelerine dönebilmesi için Antalya Valiliğimizce kriz merkezi oluşturulmuştur. Kriz masası, Vali Yardımcısı Nurettin Ateş'in başkanlığında, Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği, İngiltere Antalya Konsolosluğu, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği, Alanya Turistik Otelciler Birliği ve Manavgat Turistik Otelciler Birliği yetkililerinin katılımıyla teşkil edildi.Antalya Havalimanı Mülki İdare Amirliği Bürosunda oluşturulan kriz merkezi konuyu takip edecek, süreç tamamlanıncaya kadar herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için gerekli tedbirleri alacak."

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN