2017’de dev projeler hayata geçiyor

2017’de dev projeler hayata geçiyor

Dünyanın gıptayla baktığı mega projeler tüm hızıyla sürüyor. Çılgın Proje olarak bilinen Kanal İstanbul’un temeli bu yıl atılırken, 1915 Çanakkale Köprüsü’ne teklifler 26 Ocak’ta alınacak. Üç katlı tünelin de etütü sonuçlanacak.

Uluslararası ana ulaşım koridorlarının üzerinde yer alan Türkiye’nin, bölgesel ve kıtalar arası ticarette bir köprü konumuna gelebilmesi amacıyla yapılması planlanan dev ulaşım projelerine bu yıl başlanması hedefleniyor. “Demir İpek Yolu” olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi’nin bu yılın ilk yarısında hizmete açılması planlanıyor. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra her üç ülkenin gerçekleştirdiği üçüncü büyük projede, hat işletmeye alındığında 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınabilecek. 2034 yılında proje hattı üzerinde 3 milyon yolcu ve 17 milyon yük taşıma kapasitesine çıkılması planlanıyor. Dünyanın üçüncü, Türkiye’nin ikinci deniz üzerine yapılacak havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı ihalesi, bu yıl içinde tamamlanacak.

Rize merkeze yaklaşık 34 kilometre, Trabzon merkeze yaklaşık 105 kilometre ve Artvin sınırına 75 kilometre uzaklıktaki Yeşilköy ve Pazar sahili mevkisine inşa edilecek havalimanı, yılda 2 milyon yolcuya, Türkiye’nin 56. havalimanı olarak hizmet verecek. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce 3 katlı Büyük İstanbul Tüneli Projesi’nde ön yeterlilik alan 6 firma ise 15 Şubat’ta mali ve teknik tekliflerini sunacak. 2017 yılında tamamlanması planlanan projenin etüt, proje ve mühendislik hizmetleri kapsamında, karada ve denizde derin sondaj çalışmaları yapılarak, zemin verileri belirlenecek. Hazırlıkları tüm hızıyla süren 1915 Çanakkale Köprüsü’nde 100 kilometrelik Malkara-Çanakkale kesimi için 26 Ocak Perşembe günü yapılacak ihalede teklifler alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2011’de kamuoyuna “çılgın proje” olarak açıklanan Kanal İstanbul Projesi’nde ise hazırlıklar tamamlandı. Uygulama için gerekli çalışmalar devam ediyor. YİD modeliyle yapılacak projede, süre yarıştırılacak ya da trafik garantisi verilecek. Kanalın etrafında yeni cazibe alanları oluşturulacak. Ön projesi Bakanlıkça, uygulama projesi ise yüklenici firma tarafından hazırlanacak. Türksat 5A ve 5B uydularının ihalesi de bu yıl yapılacak. Türksat 5A 2018 sonunda 31 derece doğu yörüngesine fırlatılacak.

17-01/23/screen-shot-2017-01-23-at-054619.png

MİLYARLIK YATIRIMLAR

Kanal İstanbul, 400 metre genişliğinde, 25 metre derinliğinde olurken, 15 milyar dolarla yapımı öngörülüyor.

Dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Yeni Havalimanı, 2 milyar 152 milyon Euro yatırım bedeliyle inşa ediliyor.

Yeni Havalimanı’na entegre edilecek metro hattı, 4 milyar 816 milyon lira bedelle gerçekleştirilecek.

Edirne’den Şanlıurfa’ya kesintisiz otoyol ulaşımı sağlayacak Ankara Niğde Otoyolu,

14 Nisan’da ihaleye çıkacak.

1915 Çanakkale Köprüsü, 26 Ocak 2017’de ihaleye çıkacak.

3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli için 6 firma 15 Şubat’ta tekliflerini sunacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN