3.98 TL sınırına dayanan dolar rekordan döndü

3.98 TL sınırına dayanan dolar rekordan döndü

Sabah saatlerinde güne hızlı bir giriş yaparak tüm zamanların rekorunu kıran ve 3,9767 liraya çıkan dolar, Merkez Bankası'nın yeni hamleleri sonrası bir miktar gevşedi. Günün ikinci bölümünde döviz piyasalarında tansiyon düşerken dolar 3,95'in, euro ise 4,64'ün altında dengelendi.

Dolar/TL kuru, yurt içi ve yurt dışı gelişmeler ve beklentilerden dolayı güne güçlü başladı. Dün gün içerisinde 3,85'in altını görmesine karşın öğleden sonra 3,93'e kadar tırmanan dolar/TL, bu sabahki işlemlere tüm zamanların rekorunu kırarak başladı. 3,9779 seviyesini gören dolar/TL'de geçtiğimiz yılbaşına göre değer kaybı yüzde 12'yi bulmuş oldu. TL 5. yılı da dolara karşı kayıpla kapatmaya hazırlanıyor. Öte yandan Euro/TL de 4.6406 ile rekor tazeledi.

MERKEZ'DEN KRİTİK HAMLE

Merkez Bankası, bankaların gecelik borç alma limitini sıfıra düşürdü. Bankanın bu kararı, 22 Kasım'da devreye girecek. Merkez Bankası kararının ardından sabah arka arkaya rekorlar kırarak 3.97'li seviyelerin üzerine çıkan dolar kuru 3.95 TL sınırına geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde faaliyette bulunan Bankalararası Para Piyasası’nda bankaların borç alabilme limitleri (BAL) 22 Kasım 2017 tarihinden geçerli olmak üzere gecelik vadede yapılan işlemler için (O/N) sıfıra düşürüldü. Banka'dan yapılan açıklamaya göre, aynı tarihten itibaren geçerli olmak üzere gün içi limit (GİL) işlemleri için bankalara tanınan limitler 21 Kasım 2017 tarihinde geçerli olan BAL limitlerinin iki katı olarak belirlendi.

GÜNDEM ETKİSİ DOLARI ATEŞLEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın enflasyonun düşmesi için faizlerin düşürülmesi gerektiği yolundaki yorumlarının merkez bankasının bağımsızlığına yönelik endişeleri artırması, ABD ve Avrupa ile diplomatik sorunlar, Türkiye'nin gelişen ülkeler arasında en büyük cari açıklardan birine sahip olması çift haneli enflasyon ve yabancı yatırıma bağımlı kırılgan kamu finansmanı Türk varlıklarına satış getirdi.

YÜZDE 17'LİK KAYIP

TL dolar karşısında son bir yıllık süreçte yaklaşık yüzde 17 değer kaybederken, kur geçişkenliği enflasyondaki yükselişin ana unsurlarından biri olarak öne çıkıyor. TL'deki değer kaybı son bir aylık dönemde ise yüzde 6'ya yaklaştı.

REKOR 3. 9419

Bugün tüm zamanların rekorunu kıran dolar/TL, bir önceki rekor seviyesini 11 Ocak'ta 3.9419 ile görmüştü.

UZMANLAR NE DİYOR?

Analistler, veri takviminin zayıf olduğunu belirterek, dünya genelindeki siyasi gelişmelerin ve ABD'de vergi reformuna ilişkin gelişmelerin takip edileceğini bildirdi. Teknik açıdan dolar/TL'de 3,94'ün üzerinde zarar kes (stop-loss) emirlerinin de gündeme geldiğini ve buna bağlı olarak hızlı yükseliş eğiliminin öne çıktığını kaydeden analistler, fiyatlardaki yeni denge seviyelerinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN