8 ayda 13 bin 798 şirket kapısına kilit vurdu

8 ayda 13 bin 798 şirket kapısına kilit vurdu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında kapanan şirket sayısı geçen yıla oranla yüzde 70.2 artarak 13 bin 798’e çıktı. Ağustos ayında kapanan şirket sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 artışla bin 784 olarak gerçekleşti.

Türkiye'de ekonomik krizin şirketler üzerindeki olumsuz etkisi sürüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2022’nin ilk 8 ayında kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70.2 artarak 13 bin 798’e ulaştı. Ağustos ayında kapanan şirket sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29 artarak bin 784 oldu. Kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 11.6 oranında artarken, kooperatif sayısında yüzde 37.7 azalış oldu.

2022’nin ilk 8 ayında kurulan şirket sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.3 artarak 87 bin 775 oldu. Ağustos ayında kurulan şirket sayısı ise gecen yıla göre yüzde 38.5 artışla 12 bin 382 oldu. Kurulan kooperatif sayısı yüzde 28.4 artarken, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 7.5 azaldı.​

TÜKETİCİ VE KONUT KREDİLERİNE SİGORTA DÜZENLEMESİ

Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre, tüketici ve konut finansmanı kredileri sigortalı ve sigortasız olarak teklif edilebilecek. Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri, sigortalı ve sigortasız olarak hazırlanacak karşılaştırmalı ödeme planıyla teklif edilebilecek. Uygulama 1 Ocak 20223 tarihinde başlayacak.

Tüketici kredisi sözleşmeleri ile konut finansmanı sözleşmeleri yönetmeliklerine "yan finansal ürün" başlığıyla tüketiciye sunulan her türlü ürün veya hizmet ile kredi bağlantılı sigorta hariç olmak üzere sigortayı tanımlayan maddeler eklendi.

Tüketicinin yazılı olarak veya kalıcı veri saklayıcısı ile açık talebi olmaksızın kredi bağlantılı sigorta yaptırılamayacak. Kredi veren, kredi bağlantılı sigorta içermeyen bir sözleşmeyi de tüketiciye teklif etmek koşuluyla kredi bağlantılı sigorta yaptırılmasını içeren bir kredi sözleşmesini tüketiciye sunabilecek.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN