AB ülkeleri gaza tavan fiyat konusunda uzlaşamadı

AB ülkeleri gaza tavan fiyat konusunda uzlaşamadı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, doğalgaza tavan fiyat getirilmesi konusunda ortak tutum belirleyemedi ve AB Komisyonu'ndan çeşitli seçenekleri değerlendirmek üzere uzmanlar grubu kurmasını istedi.

AB dönem başkanı Çekya'nın çağrısı üzerine üye 27 ülkenin enerji bakanları, Brüksel'de olağanüstü toplantı düzenledi. Avrupa'daki enerji krizi ve alınacak tedbirlerin görüşüldüğü toplantının bitiminde açıklamalarda bulunan Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, üye ülkelerin enerji krizine karşı elektrik talebinin zorunlu düşürülmesi, ucuz maliyetli elektrik üreticilerinin kazançlarının sınırlandırılması ve fosil yakıt üreticilerinden katkı alınmasını içeren tedbirlerde uzlaştıklarını anlattı.

Sikela, bu sonuçtan çok mutlu olduğunu vurgulayarak, "Rusya ile bir enerji savaşındayız. Bu nedenle çalışmalarımıza devam etmemiz, AB olarak daha fazla acil ve eş güdümlü adımlar atmamız gerekiyor." diye konuştu.

Bakanların, acilen enerji krizine karşı Avrupa düzeyinde yeni tedbirler alınması çağrısında bulunduğunu belirten Sikela, Komisyonun hızla yeni teklifler sunmasını beklediklerini ifade etti.

Sikela, üye ülkelerin ilk önceliğinin çeşitli önlemlerle elektrik piyasasını istikrara kavuşturmak olduğunu dile getirerek, özellikle gaz fiyatları ve bunun AB'deki elektrik fiyatları üzerindeki etkisini sınırlandırma konusuna yoğunlaştıklarını vurguladı.

İthal gaza tavan fiyat getirilmesi veya TTF'ye paralel yeni bir Avrupa gaz piyasa modeli kurulması gibi önlemler alınabileceğini anlatan Sikela, ortak gaz alım mekanizmasının da işlevsel hale getirilmesinin önemine işaret etti.

Sikela, ortak hareket ederek gaz piyasalarında müzakere güçlerini artırmaları ve Avrupa'daki gaz fiyatını düşürmeleri gerektiğini söyledi.

AB Komisyonu'nun bu konularda teklifler hazırlaması gerektiğini ifade eden Sikela, bu konularda karar almak için yeni olağanüstü toplantılar yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Sikela, toplantıda Danimarkalı, İsveçli ve Alman bakanlarının Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen gaz sızıntıları hakkında bilgilendirmede bulunduğuna işaret ederek, mevcut bütün bilgilerin bu sızıntıların kasıtlı bir eylemin sonucu olduğunu gösterdiğini söyledi.

"Hasarın nedeninin kapsamlı bir şekilde araştırılmasını tamamen destekliyoruz." diyen Sikela, bunun mevcut durumda AB enerji arz güvenliğine doğrudan etkisinin olmadığını kaydetti.

DOĞAL GAZA TAVAN FİYAT

Sikela, "Doğalgaza tavan fiyat uygulanmasının kesinlikle doğru yol olduğuna inanan 15 üye ülke var." dedi. Üye ülkelerin tavan fiyat konusuna yaklaşımında "teknik farklılıklar" bulunduğuna işaret eden Sikela, "Komisyondan elimizdeki bütün seçeneklerin olumlu ve olumsuz yanlarını değerlendirmek üzere bir uzmanlar grubu oluşturmasını istedik." ifadesini kullandı.

Sikela, gaza tavan fiyatın dinamik biçimde olabileceğini kaydetti.

Amaçlarının gaz fiyatını düşürürken tüketimin artmasını önlemek olduğuna dikkati çeken Sikela, kış aylarında yeterince gaz bulunamaması riskinin olduğunu belirtti. Sikela, yüksek gaz fiyatlarının elektrik fiyatlarını artırmasını da önlemek istediklerini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN