ABD bankaları Avrupalı rakiplerini tahtından etti

ABD bankaları Avrupalı rakiplerini tahtından etti

ABD Bankalar Avrupalı rakiplerine karşı 2012 yılından bu yana daha fazla değer kazanıyor. Bu yıl aradaki fark daha da açıldı. ABD’nin en büyük on bankasının bu dönemde elde ettiği kar ise 69.1 milyar Euro oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bu yüzde 19’luk bir artış anlamına geliyor.

KARAR/ALMANYA

Avrupa bankaları ABD’li rakiplerine karşı rekabette sürekli geri kalıyor. Geçi Avrupa bankları karlarını geçtiğimiz yıla göre bu yıl arttırdılar ancak ABD banklarının karı Avrupa bankalarının üstünde oldu. Avrupa’nın bilançolarına göre en büyük 10 bankası 2018’in ilk altı ayında toplam 26.3 milyar Euro kar elde etti. ABD’nin en büyük on bankasının bu dönemde elde ettiği kar ise 69.1 milyar Euro oldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre bu yüzde 19’luk bir artış anlamına geliyor.

KRİZİ ERKEN AŞTILAR

Amerikan banklaranın karları 2012 yılından beri Avrupa bankalarının nerdeyse iki katı. ABD bankalarının rekabette önde olmalarının en önemli nedeni olarak bu bankaların 2007/8 krizinden sonra devletin baskı ve teşvikleri ile hızlı bir şekilde iyileşmeleri. Avrupa bankları ise krizin üzerinden 10 yıl geçmiş olmasına rağmen eski sorunları henüz tam olarak halledebilmiş değil.

Avrupa bankalarında yapısal çatlaklar büyük ve yeni müşteri bulmakta güçlük çekiyorlar. Öte yandan Avrupa’da faizlerin çok düşük oranda olması buna karşın ABD’de FED’in faizleri uzun zaman önce yükseltmiş olması Avrupalı bankların gelir kayıplarının diğer nedenlerinden biri. Avrupa Merkez Bankası faizlerin en erken 2019’un sonbaharında artabileceğini açıklamıştı.

İKİ KAT KIYMETLİ

Uzmanlar ayrıca Amerika’da bu yıl ekonominin patlama yapması ve Trump’un vergi reformlarının da ABD banklaranın değerini arttırdığın bildiriyor. ABD’nin en büyük on büyük bankasının borsa değeri 3 Ağustos itibari ile 1.3 trilyon Euro. Aynı tarih itibari ile Avrupa’nın en büyük on bankasının borsa değeri ise 561 milyar euro.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN