ABD ve Türkiye anlaşması riskleri azalttı

ABD ve Türkiye anlaşması riskleri azalttı

Barış Pınarı Harekatı’yla oldukça dalgalı bir hafta geçiren piyasalar, ABD ile Türkiye’nin anlaşması sonrasında dinlenmeye geçti. Bu süreçte BIST 100 endeksi 93 bin puan seviyesine kadar geriledi, kur 5.93’e çıktı. İki ülkenin anlaşmaya varmasıyla piyasadaki riskler azaldı. Haftanın son işlem gününde BIST 100 bin seviyesine yaklaşırken, dolar gün içinde en düşük 5.75’e indi. Kapanış 5.80 seviyesinde oldu.

SERHAT SOYKAN 

Türkiye’nin Suriye tarafına başlattığı ‘Barış Pınarı Harekatı’ piyasaları oldukça dalgalandırdı. Bu süreçte kur 5.93 seviyelerine kadar yükseldi BIST 100 endeksi 93.000 puan seviyelerine kadar geriledi. Önceki gün Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda anlaşma kararı çıktı. İki ülke arasında ilişkiyle birlikte riskler azaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’yi kabulü ve heyetler arası görüşmeler öncesi 5.88-5.93 bandında işlem gören dolar/TL, Türkiye ile ABD’nin, Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyon için anlaşmaya vardığı açıklamalarının ardından hızla düşüşe geçti. Dolar/TL, azalan jeopolitik risklerle güne azalışla başlamasının ardından 5.7585 ile son 10 günün en düşük seviyesini gördü. Euro ise 6.40 seviyelerinin altına geriledi. Analistler, Türkiye’nin ‘güvenli bölge’ konusunda daha fazla askeri müdahaleye gerek kalmadan istediğini alması ile ekonomik ve siyasi yaptırım risklerinin rafa kalkmasının Türk lirası varlıklarını pozitif etkilemeye devam etmesinin beklendiğini belirtti.  

Dün açılışta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksinde yer alan hisselerin tamamı yükselişle güne başlarken endeks, yüzde 3,70 değer kazandı. Türkiye’nin 2 yıllık ve 10 yıllık tahvil faizleri de düşerken 5 yıllık CDS 380 baz puan seviyelerine geriledi. Yatırım Direktörü Cem Tözge, görüşme sonrası yapılan açıklamaların ardından piyasanın ana senaryosunun ABD ile nihai bir çözüme varıldığı ve kademeli olarak yaptırımların kaldırılıp ek yaptırım olmayacağı yönünde olduğunu söyledi. Tözge “Kısa vadede Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik en önemli risk unsurlarından biri ortadan kalktı. Dolayısıyla piyasada ciddi bir ralli var. Operasyon başladığında kur 5.75’ler civarında hareket ediyordu dolayısıyla bu seviyeler tekrar gündeme gelebilir. Ancak süreç tam bitti diyemeyiz, sahadan gelecek haberler, Rusya ile Suriye’nin tutumu ve Erdoğan’ın Putin ile 22 Ekim’de planlanan görüşmesi yakından takip edilecek” dedi. 

BORSAYI SATIŞ YASAĞI FRENLEDİ

Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulunan Global Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Filiz Özcan, piyasa için en olumlu senaryonun gerçekleştiğini belirterek borsada yükselişin sürebileceğini, kurdaki hareketin ise sınırlı olabileceğini söyledi. Özcan “Borsadaki hareket sınırlı oldu. Çünkü açığa satış yasağı hala devam ediyor. Gelecek haftalarda yeni adımlar atılmasıyla borsada hacimlerin daha da artmasını bekliyoruz. Son 2 haftada Barış Pınarı Harekatı’nın başlamasından beri borsa kabaca yaklaşık 10 bin puan satış baskısıyla karşılaştı. Dolar bazında bakınca borsada ciddi bir iskonto söz konusu. Genel olarak yönün yukarı yönde devam edeceği görünüyor” ifadelerini kullandı.

TL’DEKİ HAVA BORSAYA YANSIYACAK

Cem Tözge şöyle devam etti: “Öte yandan oynaklığın azaldığı bir ortamda TCMB’nin gelecek haftaki toplantısında faiz indirme ihtimali de tekrar arttı. Bu beklenti oldukça kurda 5.75’ler şu anda taban görünüyor, genel olarak 5.75-5.85 bandı önümüzdeki günlerde geçerli olabilir.” TL’deki havanın diğer varlıklara özellikle de borsaya yansımasını bekleyen Tözge, operasyon öncesi borsada 104.000 seviyelerinden başlayan düşüşün önemli ölçüde geri alınacağını belirtti. Londra swap piyasasında likidite koşullarında normalleşme beklediğini söyleyen Tözge, faizlerde başlayan çekilmenin devam etmesinin TCMB’den indirim beklentisinin azalması ve swap faizlerinin yükselmesiyle ciddi satış baskısı altında kalan kısa vadeli tahvillere de olumlu yansıyacağını söyledi.

ÇEKİLME SINIRLI KALACAK

Şeker Yatırım’ın analiz notunda da şu paylaşım yapıldı: “Kurda görülen geri çekilmenin devamı halinde 5.7680 ana desteğini takip edeceğiz. Ancak fiyatlamaların 5.7680 ana desteği üzerinde kalması halinde TL lehine işlemlerin bu seviye ile sınırlı olabileceğini ve yükselişin yeniden tetiklenebileceğini belirtmek isteriz. Yaşanabilecek olası yükselişlerde 5.9760 direnci güncelliğini korumakta” ifadesini kullandı. Ünlü Menkul Değerler ise ciddi baskı yaratan bir riskin geride kalması ile TL’nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak daha iyimser bir zeminde hareket edeceğini söyledi. Notta “Gün içinde özellikle 5.78-5.80 bandının aşağı yönlü geçilmesi TL lehine hareket alanının da genişlemesini sağlayacağı için teknik açıdan riskli bölgeden de çıkılmasına da yardımcı olacaktır” ifadelerine yer verildi.     

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN