Alman otomotiv sektöründe dönüşüm krizi

Alman otomotiv sektöründe dönüşüm krizi

Dev markaları ve tedarikçileri Alman ekonomisinin taşıyıcı sektörü olan otomotiv, dijital dönüşüm karşısında hızla mevzi kaybediyor.

KARAR/ALMANYA

Alman ekonomisinin can damarı olarak bilinen otomotiv sektöründe, sektörün tüm aktörlerini dramatik şekilde etkileyen derin bir kriz yaşanıyor. Almam otomotiv sektörü önceki yıllarda yaşanan krizlerden farklı olarak bu kez öncüsünün kendisi olmadığı bir dönüşümün merkezinde. Sektörü ve tedarikçleri ayakta tutan dizel enjeksiyon sistemleri, pistonlar, egzoz boruları, atık gaz filtlereleri gibi yedek parçaların üretimi bir kaç yıl içinde anlamını kaybedecek.

900 BİN KİŞİ İŞİNDEN OLACAK

Yıllardır içten yanmalı motorlar ve aksamlarının üretimiyle belki de trilyon dolarlar kazanan Almanya’da bu sektörler yeni bir çağın yıkıcı yenilikleri ile karşı karşıya. Elektro autoların yaygın hale gelmesiyle bu zamana kadar hizmet veren 900 bin meslek erbabı işinden olacak.

Otomotiv sektörü bu yapısal sorunu yaşarken, Brexit ile ABD-Çin ticaret savaşı da sektördeki krizi derinleştiren diğer faktörler. Günün birinde global pazar uyun hale gelse bile otomotiv üreticileri ve tedarikçileri bugünkü pazarlarını ve ciroların bir daha asla bulamayacaklar. Elektronik araçları üretmek için çok daha az parçaya ve iş gücüne ihtiyaç var.

MAZOTLU VE BENZİNLİ ARAÇLARIN SATIŞI DÜŞMEDİ

Sektörün öncüleri yaşanan dönüşümün farkında ama hala mazotlu ve benzinli araçların satışı düşmediği için ki bu muhtemelen birkaç yıl daha sürecek, kendilerini dönüşüm konusunda baskı altında hissetmiyor.

Alman refahının hem taşıyıcısı hem sembolü olan otomobiller, bir kaç yıl içinde, dönüşümü ıskalamanın trajik birer örneği olmaya aday.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN