Ankette ilk kez böyle bir sonuç çıktı: Tüm Türkiye'nin derdi ortak

Ankette ilk kez böyle bir sonuç çıktı: Tüm Türkiye'nin derdi ortak

Türkiye'nin en büyük araştırma firması Ipsos, 800 kişi ile gerçekleştirdiği Antikriz Raporu'nu yayınladı. Raporda yayınlanan veriler ışığında Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğu tespit edilirken, her 10 kişiden 9'u KDV indirimlerinin yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm getirmediği görüşünü bildirdi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez anket katılımcılarının yüzde 92'sinin en büyük problem olarak ekonomik krizi görmeleri dikkat çekti.

FURKAN UZUN

Dünyanın en büyük üçüncü, Türkiye'nin ise en büyük araştırma firması Ipsos, 800 kişi ile Online Görüşmeler (CAWI) ışığında gerçekleştirdiği ve 04-07 Nisan 2022 tarihleri arasında elde ettiği veriler ışığında oluşturduğu Antikriz Raporu'nu yayınladı.

Ipsos gerçekleştirdiği Antikriz Raporu’nda; fiyat artışları ile başa çıkmak için devlet politikaları, üreticiler ve tüketicileri kendi açılarından değerlendirdi. Raporda önlemlerin etikete yansıması, ekonomik rahatlamanın ne durumda olduğu, hane gelirlerinde yaşanan artış düzeyi ve Türkiye'deki en önemli problemin ne olduğuna yönelik konularda bireyler inceleme altına alındı.

Raporda yer alan veriler sonucunda Türkiye'nin en önemli sorununun ekonomi olduğu belirlendi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez anket katılımcılarının yüzde 92'sinin en büyük problem olarak ekonomik krizi görmeleri dikkat çekti. Ipsos'un şubat ayında yayınladığı ankette Türkiye'deki en büyük sorun olarak ekonomiyi görenlerin oranı yüzde 86 çıkmıştı. İki aylık süre içerisinde yaşanan artış, vatandaşın ekonomi konusunda yaşadığı kaygıları gözler önüne serdi.

HER 10 KİŞİDEN 9'U, KDV İNDİRİMLERİNİN YÜKSEK FİYATLARA YETERLİ BİR ÇÖZÜM GETİRMEDİĞİ GÖRÜŞÜNDE

Raporda elde edilen veriler ışığında bazı temel tüketim ürünlerinde yapılan KDV indiriminin marketteki fiyatlara yansımadığı görüşü hakim oldu. Her 10 kişiden 9'u yapılan KDV indirimlerinin marketteki yüksek fiyatlara yeterli bir çözüm getirmediği görüşünü bildirdi.

Temizlik ürünleri, şampuan, tuvalet kağıdı bebek bezi ve hijyenik ped gibi bazı ürünlerdeki KDV oranının %18’den %8’e indirilmesinin marketteki fiyatlara yansımadığını düşünenlerin oranı yüzde 81 olarak belirlendi.

Bu indirimin fiyatlara yansıdığını düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 8 olduğu kaydedildi. Gerek gıda ürünlerine gerekse de diğer ürünlere yapılan KDV indirimin temel tüketim ürünlerindeki yüksek fiyatlar için yeterli bir çözüm olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 90 olarak tespit edildi.

foto-1.jpg

foto-2.jpg

HER 10 KİŞİDEN 6’SININ HANE GELİRİ AZALMIŞ DURUMDA

Raporda bireylerin yüzde 58’i son 12 ay içinde hane gelirlerinin azaldığını belirtti. Hane gelirinin arttığını söyleyenler toplumun sadece yüzde 10 olarak tespit edildi.

foto-3.jpg

TOPLUM KENDİNİ DAHA YORGUN VE BIKKIN HİSSEDİYOR

Raporda yayınlanan veriler sonucunda Kovid-19 salgını ve ekonomik problemlerin toplumun ruh halini de etkilediği belirlendi. Özellikle ekonomik problemlerin artması ile bireylerin daha yorgun ve bıkkın hissettiği tespit edildi. Yorgunluk hissi ilk defa yüzde 60 seviyesine ulaştı.

foto-4.jpg

EKONOMİ HER 10 KİŞİDEN 9’U İÇİN TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ PROBLEMİ

Raporda toplumun yüzde 92’si, Türkiye’nin en önemli sorununun ekonominin olduğu görüşünü bildirdi. Salgının etkisinin azalması ile birlikte artık toplum nezdinde önemli bir problem olarak görülmediği kaydedildi.

foto-5.jpg

''SON 2 YILDA SALGIN VE EKONOMİ İLE MÜCADELEDE GERÇEKTEN YORGUN DÜŞTÜK''

Ipsos Türkiye CEO’su Sidar Gedik, elde edilen veriler sonrasında şunları söyledi:

''Yaklaşık olarak 1 yıldır ekonomi ülkemizin en önemli sorunu olarak öne çıkıyordu. Salgının etkisinin son aylarda zayıflaması ile de ekonomi artık diğer tüm sorunları bastırır bir pozisyona geldi. Yükselmeye devam eden enflasyonun sonucunda her on kişiden altısı son bir yılda hanelerinin alım gücünün azaldığını belirtiyor. Doğal olarak ülkemizin en sorunu nedir diye sorduğumuzda vatandaşın aklına neredeyse başka hiç bir sorun gelmiyor bile. Fiyat artışları ile başa çıkmak için devlet, üreticiler ve tüketiciler kendi açılarından çeşitli önlemler alıyorlar.

Devletin aldığı önlemler arasında KDV indirimleri de var. Ancak on vatandaştan sekizi bu indirimlerin etiketlere yansıdığını düşünmüyor. Ve on kişiden dokuzu yüksek fiyatlar ile mücadelede KDV indirimlerinin yeterli olmayacağına inanıyor. Yani bazılarımız indirimler etikete yansısa bile yeterli olmayacak diyor. Son 2 yılda salgın ve ekonomi ile mücadelede gerçekten yorgun düştük. ''

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN