Araç kiralarken dikkat! Dolandırıcıların yeni yöntemi ifşa oldu

Araç kiralarken dikkat! Dolandırıcıların yeni yöntemi ifşa oldu

Yaz aylarının gelmesiyle araç kiralama sektöründe yaşanan hareketlilik nedeniyle dolandırıcılar durumu fırsata çevirdi. Nisan ayında 2 bin kişiyi dolandırarak toplam 5 milyon liralık vurgun yapan 24 kişi gözaltına alındı. Temmuz ayında da 8 şüpheli, 900 bin liralık haksız kazanç elde etti. Uzmanlar, araç kiralama sitelerini kopyalayan dolandırıcılara karşı uyarılarda bulundu.

Dolandırıcılar, bahar ve yaz aylarının gelmesini fırsat bilerek araç sektörüne yoğunlaştı. Araç kiralama taleplerinin artış göstermesini fırsat bilen dolandırıcılar bilinen markaların internet sitelerini kopyalayarak oluşturdukları yeni sitelerle binlerce kişiyi dolandırıyor.

Konuyla ilgili gelişmeleri değerlendiren AVEC Rent a Car CRM, Pazarlama ve İş Geliştirme Direktörü Uğur Yılmaz, "Dolandırıcılar daha çok tanınmış araç kiralama markalarının internet sitelerini kopyalama yöntemine başvuruyor. Araç kiralamak isteyenlerin bir anlık dikkatsizliği, önemli finansal kayıplara sebep olabiliyor" dedi.

"Kurumsal şirketler havale, EFT ya da nakit ödeme talep etmez"

Araç kiralama işlemlerinde kredi kartı kullanıldığını belirten Uğur Yılmaz, "Kurumsal şirketler kullanıcılardan EFT, havale ya da nakit ödeme gibi taleplerde bulunmaz. Tüm ödeme işlemleri SSL sertifikasına sahip ortamda, kredi kartıyla gerçekleştirilir. Kurumsal araç kiralama şirketlerinin destek ve iletişim kanalları da 444’lü numaralardır. Kurumsal firmalar WhatsApp hattı üzerinden para talep etmez, buradan yazışarak başkaları adına havale/EFT gibi yollarla ödeme istemez" dedi.

Dolandırıcıların piyasa fiyatının çok altında fiyatlarla insanları kandırmaya çalıştıklarını aktaran Uğur Yılmaz, "Araç kiralamadan önce farklı firmaların fiyatlarının araştırılması da dolandırıcıları fark etme konusunda yardımcı olabilir" diye konuştu.

Doğrulanmış siteler tercih edilmeli

Araç kiralamak isteyenlerin çoğunlukla arama motorlarını kullandıklarını ve bu durumu fark eden dolandırıcıların arama motorlarında üst sıralarda görünmek için özel yöntemlere başvurduğunu hatırlatan Uğur Yılmaz, "Araç kiralama işlemini internet üzerinden gerçekleştirmeyi planlayanların, kullandıkları web adresinin doğruluğunu kontrol etmesi gerekiyor.

Bunun için, Ticaret Bakanlığı bünyesinde yer alan E-Ticaret Bilgi Platformu'ndaki sorgulama bölümüne başvurulabiliyor. https://www.eticaret.gov.tr/ adresinden girilerek anahtar kelimeyle yapılan arama sonuçları içinde, doğrulanmış site sütununda yeşil tiki gören kullanıcılar, içleri rahat bir biçimde alışveriş yapabilir." ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN