Araç satmak değil almak sorun

Araç satmak değil almak sorun

Tüm dünyada olduğu gibi Türk otomotiv sektöründe de çip ve savaş kaynaklı tedarik sorunlarının devam ettiğini söyleyen Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Tiftik, otomobillerde kur bazında fiyatların değişmediğini söyledi. Tiftik “TL’ye döndüğümüzde ister istemez dalgalanmaların içine dahil olabiliyoruz. Artık kâr düşünmüyoruz. Sattığımızı yerine koyalım yeter. Araç satmak sorun değil ama almak sorun haline geldi. Şu an araçlar en ucuz döneminde” dedi.

ALİ YILDIRIM

Dünya otomotiv sektörü pandemiyle birlikte hızlı bir elektrifikasyona girdi. Bu süreçte yaşanan değişim hiç kuşkusuz Türkiye’yi de yakın markaja aldı. Bu alanda 2013 yılından beri ürünler sunmaya başlayan BMW, i3 ile voltaj aldığı elektrikli otomobil serisine iX3, iX ve son olarak i4 modelleriyle gamını genişletti.

SUV’den ziyade bu sefer yüzde 100 elektrikli sedan bir karoser tipiyle tüketicinin karşısına çıkan marka, yeni modeli dünya ile aynı zamanda Türkiye’de de satışa sundu. Model hakkında Kapadokya’da gerçekleştirilen lansmanda konuşan Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik “Türkiye ‘Otomotiv Sektörünün Elektrifikasyon Dönüşümüne Öncü Olmak’ misyonumuzu pekiştirmeye devam ediyoruz. Bu misyona paralel olarak yükselttiğimiz hedefimize BMW’nin tamamen elektrikli yeni modeli i4 ve mild hybrid motorlu otomobili Yeni 2 Serisi Active Tourer ile çeşitlendirdik” dedi.

Üretim, tedarik ve pazar hakkında da açıklamalarda bulunan Tiftik şunları söyledi: “Çip sorunu aslında hala devam ediyor. Üretim tarafında aksaklıklar bu yüzden. Uzun vadeli yaptığımız planlamalar artık günlük oluyor. Çünkü tedarik edeceğimiz adetler sürpriz bir şekilde yarı yarıya bile düşebiliyor. Ayrıca kur tarafında da fiyatlar çok stabil değil. Sattığımız otomobillere baktığımızda aslında fiyatlarımız kur bazında hemen hemen aynı seviyede. TL’ye döndüğümüzde ister istemez dalgalanmaların içine dahil olabiliyoruz. Çünkü araçlar bize ağırlıklı olarak euro ile geliyor. Bu tabloda neredeyse kâr odaklı çalışamıyoruz. Sadece sattığımız aracı yerine koyalım yeter. Araç satmak sorun değil ama almak sorun haline geldi. Şu an araçlar en ucuz döneminde. Hammaddeden kaynaklı daha da zam gelecek.”

Otomobilin artık bir yatırım aracı haline geldiğini anlatan Tiftik, tüketicilerin özellikle premium tarafta dolu araçlara rağbet gösterdiğini belirtti. Tiftik “Tam donanımlı ve full paket araçlar getiriyoruz. Çünkü vatandaşlar hala yatırım aracı olarak görüyor. Boş paket almak istemiyor” diye konuştu.

04kr04-hakan-tiftik-manset.jpg

590 KM MENZİLLİ i4 1.9 MİLYON LİRADAN GELDİ

BMW’nin tamamen elektrikli ilk Gran Coupé modeli Yeni BMW i4, Türkiye’de yola çıktı. 340 beygir güç ve 430 Nm tork üreten elektrik motoru, otomobili 0’dan 100 km/s hıza sadece 5.7 saniyede ulaştırıyor. Yeni BMW i4 eDrive40, WLTP normlarına göre tam dolu batarya kapasitesiyle 590 km yol kat edebiliyor. Bizim de ilk sürüşünü yaptığımız araç aslında bilindik elektriklilerden çok farklı. Elektrik gücünün sportifliğini tam olarak otomobile yansıtan marka, ortaya tam bir spor araç çıkarmış. İyi bir yol tutuş kabiliyetine sahip olan BMW i4, sürüş modlarıyla hem en iyi performansı hem de en iyi menzili sunmayı vadediyor. Yeni BMW i4 eDrive40 yaklaşık 1.9 milyon liralık fiyat etiketine sahip. i4 M50 ise 544 beygir güç, 795 NM tork değeri sunuyor. 4 tekerden çekişli model 0’dan 100 kilometre hıza da 3.9 saniyede ulaşıyor. Tam şarjla 521 kilometre menzile ulaşabilen model, tam bir hız makinesi olarak karşımıza çıkıyor. M50 için de 2.4 milyon lira ödemek gerekiyor.

‘EMİSYONU OLMAYAN ARACA EMİSYON VERGİSİ ÖDÜYORUZ’

BMW Group’un rekor sayıda araç teslimatı gerçekleştirdiğini ve toplam teslimat içindeki elektrikli araç payının yüzde 13 artış gösterdiğini vurgulayan Hakan Tiftik “Birçok ülkenin uyguladığı yeni emisyon kuralları ile otomotiv endüstrisinin tüm oyuncuları ürün gamlarını tamamen elektrikli yeni modellerle genişletiyor. Böylelikle her geçen yıl toplam otomotiv pazarında rekor satış adetlerine tanıklık ettiğimiz elektrikli otomobil pazarını Türkiye’de de büyütmeye devam edeceğiz. Ama bir sorun var. Sıfır emisyonlu aracın bile vergisi yüzde 20. Emisyonu olmayan araca emisyon vergisi ödüyoruz” dedi.

CROSSOVERLARA ALTERNATİF: YENİ 2 SERİSİ

BMW 2 Serisi Active Tourer ikinci nesliyle gelen önemli yenilikleri arasında geniş ve çok yönlü iç tasarımı öne çıkıyor. Kabin geometrisi ve iç tasarımın detaylarında BMW’nin teknolojik amiral gemisi modeli BMW iX’ten alınan ilham kendisini fazlasıyla hissettiriyor. Ayrıca crossoverlara oldukça yakın tasarımıyla neredeyse X1 ile aynı yüksekliğe sahip. Modelin mild hybrid teknolojisi ile frenleme veya sürüş esnasında otomobilin kinetik enerjisi elektriğe dönüştürülerek bataryada depolanabiliyor. Böylelikle daha düşük emisyon ve yakıt tüketimi elde edilirken ek olarak 19 bg güç ve 55 Nm’lik tork sağlanıyor. 1.5 Litre hacminde benzinli BMW Twinpower Turbo motoru ile birlikte kombine olarak 170 bg güç üreten Yeni BMW 220i Active Tourer, verimli olduğu kadar performansı yüksek bir sürüş de sunuyor. 2 farklı donanımla sunulan aracın başlangıç fiyatı hemen hemen 950 bin lira.

BİZ DİZELE AVRUPALI HİBRİTE BİNECEK

Fiat Egea, uzun bir süredir beklenen otomatik vites seçeneğine hem dizel hem de hibrit ile kavuştu. Dizel otomatiğin ağırlıklı olarak Türkiye pazarında satılacağını anlatan Fiat Marka Direktörü Aytaç, Egea Hybrid’in ağırlıklı olarak Avrupa pazarına ihraç edileceğini söyledi. Aytaç “Yeni hibrit modelimiz Avrupa için önemli bir versiyon olacak. İhracat adetlerimizi bu model bazında daha yüksek ayarladık” dedi.

Türkiye’nin en çok tercih edilen modellerinden biri olan Fiat Egea, uzun bir süredir beklenen otomatik vites seçeneğine kavuştu. Dizel otomatiğin yanı sıra hibrit motorla da dikkat çeken model, tüm versiyonları için Türkiye’nin yeni yerli melezi olacak. “Egea Hybrid, sedan, hatchback, cross ve cross wagon gövde tiplerinde nisan ayından itibaren 509 bin 900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunduk” diyen Fiat Marka Direktörü Altan Aytaç, uzun bir süredir hibrit yatırımını düşündüklerini söyledi. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çip ve tedarik sorununun devam ettiğini ifade eden Aytaç, planların artık günlük değiştiğini bu yüzden adet bazında tam bir hedef veremediklerini belirtti. Egea Hybrid’in ağırlıklı olarak Avrupa pazarına ihraç edileceğini anlatan Altan Çanakkale’de gerçekleşen lansmanda sorularımızı cevaplayarak şunları söyledi: “Yeni hibrit modelimiz Avrupa için önemli bir versiyon olacak. Bu yüzden ihracat adetlerimizi bu model bazında daha yüksek ayarladık. İç pazarda da yüzde 5 ila 10 arasında bir hedefimiz var.”

Otomotiv pazarını değerlendiren Aytaç “İlk iki aya baktığımızda pazar rakamları 88 binle geçen senenin sanırım yüzde 14 kadar altında. Özellikle geçen yıl aralıkta başlayan ekonomik sorunlar ve kurlardaki dalgalanmanın etkisine rağmen ocak, şubat aylarında bizim yine araç bulunurluğu ana problemimiz oldu. Önemli bir pazar payı yine bu dönemde de elde ettik. Yine tahminlerimizi 700-750 bin bandında sürdürüyoruz. Her ne kadar biraz beklentimizin altında bir şubat ve mart gidişatı da olsa yıl sonu toplam tahminlerimizi revize etmedik. Yine yüzde 15 ve üzeri bir pazar payı hedefimiz de sürüyor” diye konuştu.

04kr04aytacjpg.jpg

YARIM MİLYONLUK EGEA

Egea Hybrid, performansını yeni nesil 130 HP güç ve 240 NM torka sahip, 1,5 litrelik 4 silindirli turbo benzinli FireFly motor ile 48-Volt bataryaya sahip 15 kw’lık elektrik motorun sinerjisinden alıyor. Egea Hybrid’de BSG ve 15KW’lık elektrikli motor 130 beygirlik içten yanmalı motoru destekliyor. Egea’daki hibrit teknolojisi; aracın sessiz, akıcı, yakıt harcamadan, yüzde 100 elektrikli modda kalkış yapabilmesine ve düşük devirde tamamen elektrikli modda ilerlemesine imkan sağlıyor. Egea Hybrid ile birlikte 7 ileri çift kavramalı otomatik şanzıman da ilk defa satışa sunuluyor. 7 ileri otomatik vitesli Egea Hybrid, 0-100 km hızlanmasını 8,6 saniyede tamamlarken yakıt tüketiminde de önemli bir avantaj sağlıyor ve şehir içi kullanımda 100 km.de 5,0 lt’lik (WLTP) tüketim değerine ulaşıyor. Egea Hybrid, Easy (Sedan) / Street (Hatchback ve Cross), Urban ve Lounge olmak üzere 3 farklı donanım seviyesinde otomatik şanzımanla 509.900 TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuluyor.

04kr04-fiat-egea-ikinci-haber.jpg

BULUNURLUK SORUNU OLMASA BİLE GEÇEN YILI ZOR YAKALARIZ

Lexus, ikinci nesil NX modelini Türkiye’de satışa sundu. Markayı D-SUV’de temsil edecek olan modelin başlangıç fiyatı da 1.6 milyon lira. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Ali Haydar Bozkurt, salgının devam etmesinin, çip krizinin, lojistik sorununun, hammadde sorununun ve son olarak da Rusya-Ukrayna savaşının 2022 yılı ile ilgili tahmin yapmayı çok daha güç bir hale getirdiğine dikkati çekti. Bozkurt, şunları kaydetti: “Otomotiv pazar tahmini yapmak çok zor. Bugün pazar tahminini vermek çok şeye bağlı. Yani dış piyasadaki dengelere bağlı, iç piyasadaki ekonomik gelişmelere bağlı, Rusya savaşına bağlı, bağlı, bağlı, bağlı… Ama bir de ne kadar ürün alacağınıza bağlı. Araç yokken neyi konuşacaksınız ki? Ama bugün araç bulma sorunu olmasaydı, yani üreticiler istediğimiz kadar araç veriyor olsaydı bu şartlar altında geçtiğimiz yılı en fazla yakalardık. Daha ötesine geçeceğimizi zannetmiyorum. Çünkü geçtiğimiz yıla göre özellikle fiyatlar çok değişti. İnsanların kişi başı geliri yeterince bugünü yakalayacak kadar henüz gelişmedi. Otomotiv pazarını bugün kurumsal satışlar taşıyor, ÖTV muaf satışlar taşıyor. Perakende nispeten daha arkadan ve yavaş yavaş geliyor. O nedenle bu yılla ilgili pazar tahmini verirken benim araç bulunursa 750 bini geçeceğini sanmıyorum.”

04kr04-ali-haydar-son-haber.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN