Arjantin seçimlerinin etkisi kalmadı

Arjantin seçimlerinin etkisi kalmadı

Arjantin’deki beklenmeyen seçim sonuçlarıyla gelişmekte olan piyasalar panikledi. Büyük bir finansal zorluk yaşanmasa da dolar/TL 5.63’e kadar çıktı. Panikle birlikte gelişmekte olan piyasalarda en büyük kaybı TL yaşasa da çabuk toparlandı. Rupi, pezonun ardından TL en az kaybeden üçüncü para birimi oldu.

Arjantin diğer gelişmekte olan piyasalara büyük bir finansal zorluk yaşatmadı. ABD’nin Çin’e uygulayacağı ek vergileri yıl sonuna kadar uzatması, küresel piyasalardaki güçlü veriler Türkiye gibi ülkelerde piyasaları paniğe sürüklemedi. Fitch’in Arjantin’in kredi notunu B’den CCC’ye indirerek temerrüt olasılığını vurgulaması hafta başında yeni bir karmaşa yaratabilir. Reuters’a göre IIF verileri Latin Amerika dışında 3.4 milyar doların gelişmekte olan piyasalardan kaçtığını vurguluyor. Lombard Odier Yatırım Bankası baş stratejisti Stéphanie de Torquat, Arjantin’in GOP indekslerinde payı çok düşük ve ekonomisi dışa kapalı, yani ticaret akımları yoluyla diğerlerini etkilemiyor. Brezilya bunun tek istisnası olabilir. Bazı uzmanlara göre GOP’tan çıkışların bir nedeni Arjantin’de satamayan fonların itfaları karşılamak için Türkiye, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerin mali varlıklarını satmaları.

Deutsche Bank, şok seçim sonucunun Arjantin için kendine has bir durum olduğunu ve Avrupa, Orta Doğu ve Afrika’daki diğer gelişen piyasalara (EM) yayılmaması gerektiğini kaydetti. Londra’da Deutsche stratejisti Christian Wietoska “Arjantin’in EM dünyasındaki payı çok küçük ve CEEMEA (Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) lokal piyasaları üzerinde etkisinin önemsiz olmasını bekliyoruz” dedi ve “EM’deki küresel akışlar ve aynı zamanda bölgedeki büyüme dinamikleri ya da iç veriler etkilenmemeli” değerlendirmesinde bulundu.

Banka, sadece Arjantin’deki seçim sonucundan dolayı diğer CEEMEA piyasaları üzerinde aşağı yönlü beklentiye girmenin mantığı olmadığını belirtti. Deutsche Bank “Türk Lirası daha ziyade iç gelişmeler, akışlar, değerlemeler ve destekleyici kalmaya devam eden mevsimsel faktörlerden yön bulmalı. Bu nedenle Türk lokal varlıklarına yönelik yapıcı eğilimimiz sürüyor” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN