Arjantin’deki deprem gelişen piyasaları vurdu

Arjantin’deki deprem gelişen piyasaları vurdu

Arjantin’de yapılan seçimler gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiledi. Türk Lirası değer kaybederken kurlarda sert hareket görüldü. Arjantin Pezo’su yüzde 30 değer kaybederken, seçim dalgası dolar/TL’nin de yükselmesine neden oldu. Önceki gün Türkiye piyasalarında tatil olmasına rağmen kur 5.45’ten 5.56’ya yükseldi. Artış dün de devam etti ve dolar yeniden 5.60 liranın üzerine çıktı.

Bayram dolayısıyla kapalı olan Türkiye piyasası, dışarda değer kaybediyor. Ticaret savaşları ve siyasi birçok gerilim TL’yi olumsuz etkiliyor. Önceki gün Arjantin’de yapılan seçimler gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiledi. Dolayısıyla Türk Lirası değer kaybederken kurlarda sert yükseliş görüldü. Arjantin’de yapılan ön seçimi muhalefetteki ‘Herkesin Cephesi’ koalisyonu lideri Alberto Fernandez’in önde bitirmesine piyasalar sert tepki verdi. Ülkeyi yeniden müdahaleci ekonomiye döndüreceğinin işaretlerini veren Fernandez’in başarısı üzerine ülkenin para birimi Arjantin Pezo’su yüzde 30 değer kaybetti. Arjantin dalgası dolar/TL’nin de yükselmesine neden oldu. Fernandez’in oyların yüzde 47,3’ünü alarak beklenenden daha yüksek bir başarı elde etmesi nedeniyle menkul kıymetler ve tahvil fiyatlarının düşmesi, enflasyonun da artışa geçmesi bekleniyor. Arjantin ekonomisi yüzde 55 enflasyon ile sancılı bir ekonomik durgunluk sürecinden geçiyor.  Devlet Başkanı Mauricio Marcri’nin yeniden seçilmesi halinde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı 57 milyar dolarlık standby anlaşması gereğince kamu harcamalarındaki kesintilerin devam edeceği öngörülüyor. Bu ekonomik koşullarda Macri’nin son dönemdeki ekonomik iyileşme belirtilerinin ve serbest piyasaya bağlı kalma sözünün seçmeni etkilemek için yeterli olmadığı kaydediliyor. 

Amherst Pierpoint Securities piyasaların açılmasından önceki değerlendirmesinde panik uyarısı yaparken diğer kurumlar Merkez Bankası’nın para birimini desteklemek için müdahale edebileceğini belirtti. Buenos Aires’tenki BTG’de Stratejist olan Carolina Gialdi “Piyasalar için bu durum çok olumsuz. Piyasalar bu gelişmeyi Fernandez kazandı şeklinde fiyatlayacak” yorumunu yaptı. Amherst Pierpoint Securities’den Siobhan Morden konuya dair açıklamasında “Tek yapılacak şey Fernandez’in ılımlı olacağını ummak. Piyasalar pazartesi günü muhtemelen temerrüt ihtimali nedeniyle panik modda olacak, artık piyasaları sakinleştirmek konusunda yük Fernandez’in omuzlarında” ifadelerini kullandı. 

DOLAR/TL 5.60’I AŞTI

Kur bayram öncesi 5.45 altına dahi indi ancak ABD ve Çin arasında ticaret savaşı risklerinin artması gelişmekte olan ülkelerin geneli olumsuz etkilendi. Türkiye, Singapur ve Hindistan’da piyasalar Kurban Bayramı, Japonya’da da Dağ Günü (Bayramı) nedeniyle kapalı. Piyasalarda Arjantin’deki beklenmedik öncü seçim sonuçlarının etkisi görülüyor. 12 Ağustos günü, sığ piyasada dolar 5.57 ve euro 6.24’ün üzerini gördü. Küresel resesyon endişeleriyle bir süredir yoğun talep gören spot altın fiyatı bir ara tekrar 1500 dolar altına gevşese de 1600 dolara doğru ilerliyor. Teknik olarak baktığımızda yukarıda 5.5710 seviyesinin kırılması halinde önce 5.5960 ve arkasından 5.6280 direncine doğru alımlar yaşanabilir. Aşağıda ise 5.5500 seviyesinin kırılması halinde önce 5.5330 ve arkasından 5.5110 desteğine kadar düşüş yaşanabilir. Altın ise yukarıda 1520 seviyesinin kırılması halinde önce 1528 ve arkasından 1540 direncine doğru alımlar yaşanabilir. Aşağıda ise 1512 desteğinin altında önce 1507 ve arkasından 1500 seviyesine doğru satış yaşanabilir. 

PETROL YATAY SEYREDİYOR

Brent petrolün varil fiyatı önceki gün 5.81 dolara kadar çıktı. Cuma günü ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesinin Çin ile ticari müzakereleri sürdürdüğünü ancak anlaşmaya henüz hazır olmadığını söylemesiyle gerileyen uluslararası petrol fiyatları, iki ülke arasındaki ticari gerginliğin petrol talebini azaltabileceği endişesiyle düşmeye devam ediyor. Uzmanlar, ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret anlaşmazlığıyla uluslararası piyasalarda oluşan mevcut tablonun, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün üretim kesintisi kararının petrol fiyatları üzerindeki etkisini azalttığını belirtti. Brent petrolde teknik olarak 58.44 ile 58.56 dolar aralığının direnç, 58.20 ile 58.32 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN