AVM'lerle perakendeciler arasında 'ortak alan' tartışması

AVM'lerle perakendeciler arasında 'ortak alan' tartışması

AVM'lerle perakendeciler arasında ortak alan tartışması karşılıklı restleşmeye dönüştü. Perakendeciler ortak alanlar giderlerinin şeffaf bir şekilde paylaşılmadığını belirterek protesto işareti verirken, AVM tarafı ise tahliye resti çekti.

Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel, AVM'lerdeki ortak alan giderlerinin perakendecilere 1.5 milyar TL'lik yük oluşturduğunu ve giderlerin şeffaf olarak paylaşılmaması halinde protesto başlatacaklarını duyurdu.

AVM'lerdeki güvenlik hizmetleri, elektrik, su ve temizlik masrafları gibi kalemler ortak olarak ödeniyor.
BMD Başkanı Öncel, “Ortak alan giderleri adı altında perakendeciye binen yükün ağırlığı ciddi bir sorun ancak bundan ziyade hesap verilmemesi isyan ettiriyor” dedi.

Öncel, yaptıkları bir anketle BMD üyelerinin yüzde 95’inin ortak alan genel giderinin dökümünü detaylı bir şekilde alamadıklarını tespit ettiklerini söyledi.

Öncel, bu durumun çözülmemesi halinde AVM’lerde bir ‘perakendeci protestosu’ başlayabileceğine işaret etti.

AYD: TAHLİYE EMİRLERİNİ GÖNDERECEĞİZ

Sözcü'den Gamze Bal'ın haberine göre Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş ise, “Protesto hakları saklıdır. Herkes yapabilir. Ancak bu aynı zamanda kanunen tahliye sebebi. Böyle bir durumla karşılaşmamız durumunda biz de iyi niyetimizin su istimal edildiğini düşünerek tahliye emirlerini göndereceğiz” diye konuştu.

'BİZ DE CİRO KİRASI ÇALANLARI AÇIKLAYALIM'

“Ortak alanlarla ilgili 2017’de çıkan yönetmeliğe harfiyen uyuyoruz. Ancak yönetmelikteki hükümlerin uygulanmadığı bir iki örneği bulup, tüm sektörü kötülüyorlar” diyen Prof. Dr. Altaş, “O zaman biz de ciro kirası aldığımız yerlerde cirodan çalan perakendecileri tek tek açık açıklayalım, uygun olur mu? Bu yakıştırmayı tüm perakendecilere yapamayız” diye konuştu.

'ZAMLARI GİDERLERE YANSITTIK'

Altaş konuya ilişkin düşüncelerini şu şekilde anlattı:

“Yönetmeliğe uymayan bir iki tane AVM olursa zaten şikayet ediliyor ve bakanlık denetleyip, cezasını kesiyor. Fakat perakende tarafının bu işi biraz speküle ettiğini düşünüyorum.
Ne tribünlere oynuyoruz ne de popülist perakende politikaları izliyoruz. Kimseden haksız yere kazanç da sağlamıyoruz. Elektriğe, suya, doğalgaza biz zam yapmadık, sadece yapılan zamları giderlere yansıttık.

'LİSTE HAZIRLATMAYA BAŞLATTIK'

Bütün AVM’lerde ortak alan giderlerinin detaylarını gösteren bir liste hazırlatmaya başladık. Bir iki ay içinde görülecek ki haksız sağladığımız bir kazanç yok. Tersine Avrupa’da ve ABD’de olmayan kira indirimleriyle sübvanse ettik”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN