Avrupa’da dizele de benzine de yol kapanıyor

Avrupa’da dizele de benzine de yol kapanıyor

‘Geleneksel’ araçlar Avrupa’da vites küçültmeye başladı. Dizel ve benzinli araçların emisyon değerleri nedeniyle çevre kirliliğine yol açtığını belirten Danimarka hükümeti, içten yanmalı motorların 2030 yılından itibaren kıta genelinde yasaklanmasını istedi. Kopenhag, yasağın ilk aşamada, projeye destek veren İsveç, Hollanda ve Fransa gibi ülkeler arasında uygulamaya geçirilmesini önerdi.

KARAR ALMANYA

Danimarka’nın daha önce talep ettiği, içten yanmalı motorlu araçların Avrupa genelinde 2030 yılından itibaren yasaklanması teklifi yeniden AB gündeminde. Danimarka hükümeti yaklaşık bir sene önce içten yanmalı motorların AB’de 2030 yılından sonra satışının yasaklanmasını talep etmişti. Ancak bu teklif AB yasalarına uygun olmadı için kabul görmemişti. AB Komisyonu yeni Başkanı Ursula Von Der Leyen’in Avrupa kıtasında İklim Tarafsızlığı hedefi koyması ile Danimarka’nın teklifi yeniden gündeme geldi. İçten yanmalı motorların ömrü yaklaşık 20 yıl olmasından dolayı bu araçların satışının 2030 yılından itibaren yasaklanması Von der Leyen’in hedefleri ile örtüşüyor.

Danimarka hükümeti bu teklifini son gelişmeler üzerine yeniden gündeme getirdi. Danimarka yasağın Avrupa genelinde gerçekleşmemesi halinde en azından destek veren ülkeler arasında uygulamaya sokulmasını istiyor. İsveç, Hollanda ve Fransa da içten yanmalı motorlu araçların yasaklanması taraftarı. Bu ülkeler yasağın kendi ülkelerinde başlamasıyla er ya da geç tüm Avrupa’ya yayılacağını ümit ediyor. Danimarka’nı yeniden başlattığı yasak inisiyatifinin başarılı olup olamayacağı bilinmiyor. Ancak bu girişimlerin otomobil sektörü üzerindeki Co2 emisyonlarını düşürme baskısını arttırması bekleniyor.

Otomobil sektörü 1990’dan bugüne emisyon hacimlerini düşürülmesi konusunda hemen hemen hiçbir şey yapmadı. İçten yanmalı motorların yasaklanması motorların gelecekte ne şekilde olacağı konusunda kesin bir öneri içermiyor. İçten yanmalı motorlara alternatif olarak elektro otomobiller ile hidrojen yakıt hücreleri kullanan araçlar öngörülüyor.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN