Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomik direncini artıracak dört önemli konuya dikkat çekti: "Türkiye'nin borçluluk oranı düşük, savunma sanayiinde küresel bir oyuncu olduk, ticaretteki korumacılığa karşı dirençliyiz ve oldukça kapsayıcı yapısal reform gündemimiz var." dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT World Forum 2024'ün kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik gücüne dair çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Küresel büyümeyi etkileyen olumsuz gelişmelerle birlikte, Türkiye'nin ekonomik stratejilerinin ne denli önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, özellikle borçluluk oranları, savunma sanayiindeki ilerlemeler ve yapısal reform gündemlerinin altını çizdi.
"TÜRKİYE’NİN BORÇLULUK ORANI DÜŞÜK"
Bakan Şimşek, Türkiye'nin borçluluk oranının gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ortalamalarına kıyasla oldukça düşük olduğuna dikkat çekti. Şimşek, "Türkiye'nin milli gelirine göre tüm sektörlerdeki (hanehalkı, finansal sektör, reel sektör ve kamu) toplam borçluluk oranı yüzde 99. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 245. Düşük borçluluk oranımız, ülkemizin direncini artıran önemli bileşenlerden birisidir" dedi.
"TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİNDE KÜRESEL BİR OYUNCU OLDU"
Bakan Şimşek, Türkiye'nin savunma sanayisindeki başarılarına da vurgu yaptı. Türkiye'nin yüzde 80 yerlilik oranına ulaştığını ve bu sayede savunma sanayisi ihracatında küresel bir oyuncu haline geldiğini ifade etti.
Şimşek, "1000'in üzerinde savunma sanayisi projesi yaptık, sektörde yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranına ulaştık. Savunma sanayi ihracat performansımızla küresel oyunculardan biri olduk" dedi. Ayrıca, yaşanan jeopolitik gerilimlerin Türkiye için bir risk oluşturmadığını, aksine caydırıcı bir güce sahip olduklarını belirtti.
"TÜRKİYE, ABD'NİN MUHTEMEL YENİ TARİFELERİNE KARŞI DAHA DİRENÇLİ OLACAK"
Bakan Şimşek, küresel ticaretteki artan korumacılık eğilimlerine karşı Türkiye'nin nasıl bir strateji izleyeceğini de açıkladı. "Türkiye ticarette artan korumacı eğilimlere karşı dirençlidir" diyen Şimşek, Türkiye’nin mevcut 54 ülke ile serbest ticaret anlaşmalarına sahip olduğunu, bunun ihracatın yüzde 62’sine denk geldiğini belirtti. Bu avantajlı ticaret ilişkileri, Türkiye’nin küresel ticaretin zorluklarına karşı daha dirençli olmasına olanak sağlıyor.
"OLDUKÇA KAPSAYICI YAPISAL REFORM GÜNDEMİMİZ VAR"
Türkiye’nin geleceğe dönük hedefleri arasında kapsamlı yapısal reformlar yer alıyor. Şimşek, "Yapısal reformlar için gereken adımları atıyoruz, kararlıyız. Aktif sanayi politikalarından beşeri sermayenin geliştirilmesine, yatırım ortamının iyileştirilmesinden sermaye piyasalarında derinliğin artırılmasına varıncaya dek kapsamlı bir reform gündemimiz var" dedi.
"TÜRKİYE’NİN GÜÇLÜ YAPISI, GELECEĞE UMUTLA BAKMAMIZI SAĞLIYOR"
Son olarak, Türkiye'nin yaşlanan dünya nüfusuna rağmen genç ve dinamik bir nüfusa sahip olmasının büyük bir avantaj sağladığının altını çizen Şimşek, özellikle kadınların işgücüne katılımının artırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye’nin tüm bu stratejik adımlar ile küresel ekonomik sistemdeki zorluklara karşı daha dirençli bir şekilde yol alacağını belirten Şimşek, bu süreçte yapısal reformların önemli bir etken olacağını söyledi.