Bakan'ın açıklamasına EYT'lilerden seçim cevabı: Ailelerimizle birlikte 15-20 milyon kişiyiz

Bakan'ın açıklamasına EYT'lilerden seçim cevabı: Ailelerimizle birlikte 15-20 milyon kişiyiz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in EYT çalışmasıyla ilgili yol haritasını açıklamasının ardından umutlanan EYT'lilerin düşüncelerini sorduk. Bu zamana kadar yaşanan mağduriyeti KARAR'a anlatan EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran, çalışmanın seçime yönelik olduğunu söyledi. Boran, "Eğer gerçekten samimilerse, bu mağduriyeti bitirmek istiyorlarsa ekimde sunsunlar yasalarını bu mağduriyet bitsin" dedi.

ALTUĞ YERLİSU | KARAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Biglin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yeni bir çalışmanın gündemde olduğunu ve konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın da incelemelerde bulunduğunu açıkladı.

Bakan Bilgin'in açıklamasının ardından Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran'ı arayıp Bakanlık'tan kendileriyle iletişime geçip geçilmediğini sorduk. Boran, kendileriyle hiç görüşme yapılmadığını ancak federasyonun Bakanlık'tan sürekli olarak randevu talep ettiklerini belirtti.

"Bu mağduriyeti yaşayan biziz. Bizim dışımızdaki birilerinin tek taraflı çözümlerinin çözümsüzlük olacağına inanıyoruz" diyen Boran, "Açıkçası bizim inandığımız şeyler hiçbir zaman olmadı" diyerek yaşadıkları mağduriyetleri KARAR'a anlattı.

Boran, EYT çalışmasıyla ve yaşanan mağduriyetle ilgili şunları söyledi:

"FORMÜL ARAMAYA GEREK YOK"

"Formül aramaya da gerek olmadığını biliyoruz. Tek bir kanun var: 4447 Sayılı Kanun'un Geriye Aleyhte İşletilme Maddesi'nin iptali bütün sorunlarımızı çözecek.

Eşitlik ilkesiyle yol alınmış olacak. Bu çalışmanın neticesinde nasıl yol alacaklarını yapacakları açıklamada ya da davet edileceğimiz çalışmada öğreneceğiz."

"AÇIKLAMA SEÇİME YÖNELİK"

Basına yansıyan haberler, formüller seçim sürecinde tekrar tekrar tozlu raflardan inen modeller. Bakanlığın bu açıklaması da seçime yönelik. 20 yıldır bu iktidarla yönetiliyoruz, 23 yıldır da bu mağduriyeti yaşıyoruz.

Önümüz bir seçim arifesi ve biliyorsunuz birçok algılarla üzerimize gelindi: 'Erken emeklilik istiyorlar', 'Bütçeye yük getirecekler' denildik, 'Çift dikiş yapacaklar' denildi, 'Köpük' olduk… Sayısı çok fazla ama biz yılmadık, pes etmedik ve bugün gelinen süreçte mücadelemizle Çalışma Bakanımızın gündemimize yok dediği konuyu gündemlerine getirmeyi başardık.

Bunun da tamamen seçime yönelik süreç olduğunu düşünüyoruz. Yıllarca böyle oldu çünkü ama burada bizim de diyeceklerimiz var.

O süreç de 2022 yılının sonuna doğru yapılacak ya da ocak ayına sarkacak. Bu kadar zor mu bu sorunun çözümü? Ekimde Meclis açılıyor. Eğer gerçekten samimilerse, bu mağduriyeti bitirmek istiyorlarsa ekimde sunsunlar yasalarını bu mağduriyet bitsin.

'ERKEN EMEKLİLİK' ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Kendi çalışma kariyerinden örnek veren Boran, emeklilik için yaş sınırının getirildiği yasanın çıktığı tarihte kendisine 10 yıl bekleme şartının getirildiğini getirdi.

"8 Eylül 1999'da giren arkadaşım, 1996'da giren arkadaşım, öncesinde giren arkadaşlarıma hak tanımışlar" diyen Boran, Anayasa'daki yasaların öngörülebilir olma koşulunun ihlal edildiğini vurguladı.

"Bu yasa geriye aleyhte işletilmiş oldu" diyen Boran, şunları söyledi:

"Bugünkü mağduriyetin en önemli hususlarından birisi. Eşitlik ilkesine aykırı davranıldı. O şartlarda emekli olanlar bugün bu süre zarfı içinde hala emekliler ve aldıkları maaşları biliyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyet Vatandaşı değil miyiz?

Kurban olarak bizler mi seçildik? İkinci tura dönen arkadaşlarımız var. Kendimden örneğimle; 10 bin 500 prim günüyle yaş haddimi doldurdum. Adaletsizliğin varlığı mücadelemizde bizi daha çok kamçılıyor.

Biz yıllardır çalışma hayatı içindeydik. Primleri yatırdık mı? Yatırdık. Vergimizi ödedik mi? Ödedik. Yatırdığımız primlerin, devletimizle yaptığımız işe giriş sözleşmesinin anlamı nedir? Siz bu primleri yatırın. İlerleyen süreçte ben size peyderpey bunu aylık olarak yatırdık. Daha neden maliyet olacağımız şeklinde yansıtılıyor? Kabul etmiyoruz.

Gençlerimiz için de çok önemli bir mücadele. Z kuşağı 65 yaşına kadar çalışacak ve bugünün örneğiyle vereyim, 3500 liradan fazla almayacak asgari ücretten yatan primlerinin karşılığını. Güvenle bakabilecek misiniz geleceğinize?"

KAÇ EYT'Lİ VAR?

Boran'ın söz konusu çalışmanın seçime yönelik çalışma olduğunu yönündeki açıklamasından hareketle Türkiye'de kaç EYT'li olduğunu da sorduk. Boran bize rakamları şu şekilde tarif etti:

"Siz bana siyasetçi olarak bu soruyu sormuş olsanız ailelerimizle birlikte 15-20 milyon diyeceğiz. SGK yasalarına göre sayımız 4 buçuk- 5 milyon civarında. Bu yasa hemen çıksa emekli olacak kişi sayısı 1 buçuk 2 milyon."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN