Bankalar indirdi müteahitler bindirdi

Bankalar indirdi müteahitler bindirdi

Yüzde 1’in altına çekilen faiz ile kısmen canlanan piyasada bir ay içinde satılan kredili konutların sayısında yüzde 78’lik bir artış sağlandı. Uzun süredir dip yaşanan satışlardaki hareketliliği fırsat bilen bazı firmalar ve müteahhitlerin konut fiyatlarına yüzde 10 zam yapması, vatandaşın hevesini kursağında bıraktı, düşük faiz rüzgarının piyasaya etkisini de kısıtladı.

DENİZHAN ERKOÇ

Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısında, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’lık düşüş yaşandı. Yeni yapılan bina sayısı azaldıkça mevcut stokların erime hızının arttığı gözlemlendi. Geçen aya göre kredili konut satışlarında yüzde 78’e yakın artış gözlemlendi. Bir ayda satışlar 7 binden 13 bin adede çıktı. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin verilerine göre; şu anda Türkiye’de 800 bin ila 1 milyon arasında satılamayan konut mevcut. Sektör temsilcileri ise Türkiye’nin yıllık ortalama 650 bin yeni konut ihtiyacı duyduğunu ve işlerin yolunda gitmesi durumunda stokun 1-2 yılda eritilebileceğini belirtiyor. Stokların azalması ile birlikte konutların değerlenmesi ise kaçınılmaz bir gerçek.

19-08/25/1.jpg

Konut alımını kolaylaştırmak adına kamu bankalarının konut kredi faizlerini yüzde 0,99’a çekmesi ve tapudaki indirimlerin uzatılması da mevcut stokların eritilmesi ve inşaat sektörünün geleceği adına büyük fırsat. Ancak sektörde oluşan bu bahar havasının üzerinden çok bir zaman geçmeden zam haberleri de birbiri ardına gelmeye başladı. Özellikle İstanbul başta olmak üzere çeşitli şehirlerde küçük ölçekli müteahhitler ve ev sahipleri fiyatları yüzde 5-10 arasında yükseltti. Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa’ya göre indirimin üstüne yapılan bu zamlar sektörü baltalama amacı taşıyor. Aşa konu ile ilgili yaptığı açıklamasında “Kamu bankaları faizi aşağı çekince talep oluştu ama bazı ev sahipleri ile müteahhitler ‘Tüketicinin cebinden çıkacak para azaldı, bunun bir miktarını ben alayım’ anlayışıyla zam yaptılar. İnsanların elinden avantajlarını alırsanız, yaptığınız lüks konutların satılmasını daha çok beklersiniz” ifadelerini kullandı.   

19-08/25/3.jpg

ÖZEL BANKALAR DA HAMLE YAPTI

Ziraat, Halk ve Vakıfbank’ın konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına çekip vadeyi 180 aya çıkarması sonrası özel bankalar da harekete geçti. İki hafta önce yüzde 1.55 ile 2.5 arasında değişen özel bankalardaki konut kredi faiz oranı geride bıraktığımız hafta 1,34 ile 2,25 arasında gezen oranlara çekildi. Kamu bankalarından 200 bin TL’lik 10 yıl vadeli kredi çeken vatandaşın toplam geri ödemesi 342 bin 500 TL’ye denk gelirken aylık taksitleri 2 bin 850 TL oluyor. Özel bankalarda kredinin toplam geri ödemesi 403 bin TL’ye ulaşırken, aylık taksitleri ise 3 bin 360 TL’yi buluyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN