Başkanın iyimserliği endekse yansımadı

Başkanın iyimserliği endekse yansımadı

Merkez Bankası’nın faiz indirimleri sonrası dolar/TL kuru 13.50 seviyesini test ederek tarihi rekora imza atarken MÜSİAD Başkanı Asmalı, döviz kurlarında yaşanan oynaklığın 10-15 gün içerisinde yerine oturacağını belirtti. Önümüzdeki dönemde olumlu tablo bekliyoruz diyen Asmalı’nın iyimserliği MÜSİAD Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi’ne, yansımadı. Endeks kasımda önceki aya göre 3 puan azalarak 52,3 değerine geriledi.

KARAR EKONOMİ

Ekonomi yönetiminin aldığı kararlar TL’ye değer kaybettirmeye devam ediyor. Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararı aldığı Eylül ayından bu yana TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Dolar/TL kuru 13.50 seviyesini test ederek tarihi bir rekora imza attı. Kurdaki artışla ilgili açıklama yapan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, ‘’Kurdaki artışta kamu ve özel sektörün yıl sonu döviz ödemeleri de etkili oldu. Oynaklığın 10-15 gün içerisinde yerine oturacağını düşünüyoruz. Önümüzde dönemde olumlu tablo bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin kasım ve aralık aylarında yurt dışından alınan krediler nedeniyle yüklü döviz ödemeleri olduğunu kaydeden Asmalı, kamu ve özel sektörün borç ödemeleri için dolar talebinin de kurun yükselmesinde etkili olduğunu ve bunun geçici olduğunu söyledi.

Önümüzdeki dönemde olumlu tablo bekliyoruz diyen Asmalı’nın iyimserliği MÜSİAD Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi’ne (SAMEKS), yansımadı. MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS’in Kasım 2021 sonuçları açıklandı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, kasımda önceki aya göre 3 puan azalarak 52,3 seviyesinde gerçekleşti.

Endekste gözlenen ivme kaybında hizmet sektörü endeksinin önceki aya göre 4,6 puan azalarak 50,5 puana gerilemesi etkili olurken, sanayi sektörü endeksi ise önceki aya göre 1,6 puan arttı ve 57 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü sürdürdü. Bununla birlikte; hizmet sektöründe tedarik süreçleri ve istihdamda yaşanan ivme kaybı ise, bu dönemde ekonomik aktiviteye dair karışık bir tablo sunuyor. Sanayi sektöründe satın alım alt endeksindeki hızlı artışa karşın üretimin önceki aya göre ivme kaybetmesi, döviz kurundaki artış eğilimiyle birlikte imalatçıların ön satın alımlara yöneldiğini ve gelecek döneme yönelik muhtemel girdi maliyetlerini azaltmayı tercih ettiğini gösteriyor.

‘DÜŞÜK FAİZ YÜKSEK KURU DESTEKLİYORUZ’

MÜSİAD yeni dönem vizyonunu “Vizyoner 21” etkinliğinde tanıtımında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı ‘’Ekonomide bir politika değişikliği görüyoruz hep beraber. Düşük faiz yüksek kur, fazla ihracat sıfır cari açık denkleminde bir söylem gelişti. Biz bunu destekliyoruz. İhracatımız çok iyi seviyelere geldi, yıl sonunda bir rekor ihracat artışımız olacak’’ değerlendirmesinde bulundu. Asmalı, sanayicilerin ve iş insanlarının kur farkından etkilenmesinin önüne geçilmesi için kurumlar vergisinin düşürülmesi gerektiğini de belirterek ‘’Malum şu anda yüzde 25 kurumlar vergisi, yüzde 23’e düşecek. Biz bunun yüzde 20’ler seviyesine düşürülmesinin gerekli olduğunu söylüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

‘TL ÜZERİNDE ALGI OLUŞTURULMAYA ÇALIŞILIYOR’

Merkezi programına konuk olan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye ekonomisinin kur ve faiz gibi iki parametreye hapsedilemeyeceğini ve 2021 ihracat verilerine bakıldığında kur seviyesini ekonomik verilerle izah etmenin zor olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günlerde Bloomber HT yayınına katılan Asmalı Türkiye ekonomisinin hassas bir dönemden geçtiğini ve Türk Lirası üzerinde farklı bir algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade etti. Asmalı açılamasını şu şekilde sürdürdü: ‘’ Türkiye 2020 yılına baktığımız zaman özellikle ikinci çeyreğinde 152,5 milyar dolarlık gayrısafi yurtiçi hasılaya ulaştı. 2021 yılında bu oranı yüzde 21,7 artırarak 188.5 milyar dolar seviyesine çekti yani dolar bazında bir artış söz konusu.Dolayısıyla üretim çarklarımızın döndüğü, kapasite kullanım oranlarının çok ciddi bir şekilde arttığı böyle bir ortamda kurların bu hareketini ekonomik verilerle izah etmemiz gerçekten zor.’’

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN