Bitcoin'i 2019'da neler bekliyor?

Bitcoin'i 2019'da neler bekliyor?

2018'de beklentileri karşılamayan Bitcoin'in yeni yılda nasıl bir seyir izleyecek. Kripto para uzmana Burak Köse KARAR.COM için yazdı.

BURAK KÖSE - [email protected]

2018 yılında Bitcoin çok sert fiyat düşüşleri yaşasa da teknolojisi gelişmeye ve kullanıcı tabanı büyümeye devam etti.

Bitcoin yatırımcıları, yeni yılla birlikte yeni bir başlangıç yapmayı umuyorlar. Geçtiğimiz yıl boyunca yaşanan düşüşlerde 'zayıf eller' silkelendi, 'daha güçlü eller', piyasada kalmayı ve yeni yükselişleri beklemeyi sürdürüyor.

Peki piyasa, 'güçlü eller'i ödüllendirecek mi?

2019 yılında Bitcoin için beklenen birçok önemli gelişme var. Bunların en başında Ocak-Şubat aylarında faaliyete girmesi beklenen Bakkt bulunuyor. Bakkt, dünyanın en büyük borsası New York Borsası'nın ana şirketi Intercontinental Exchange tarafından geliştirilen bir kripto para platformu. Platform, içerisinde fiziksel Bitcoin vadelilerini de bulunduracak. Bu Bitcoin için bir ilk olacak. İlk kez bir Bitcoin vadeli sözleşmesi, doğrudan Bitcoin'le işlem görecek. Sözleşme sonunda Bitcoin teslimi yapılacak. Bu da gerçek bir Bitcoin almayı gerektirecek. Dolayısıyla buradaki talep dengesinin Bitcoin'in fiyatına etki etmesi muhtemel.

İlk Bitcoin vadelileri, 2017'nin Aralık ayında işlem görmeye başlamadan önce Bitcoin'in fiyatı, vadeli işlem sözleşmeriyle alakalı duyuru ve haberlerin etkisi ile 20,000 dolara dayanmıştı. Daha sonra vadeli işlem sözleşmelerinin alınıp satılmaya başlanmasının ardından fiyat, 3,200 dolara kadar çekildi. Şimdi benzer bir etkiyi ilk fiziksel Bitcoin vadelisinin yaratıp yaratmayacağı merakla bekleniyor.

ETF GÜRÜLTÜSÜ

Bitcoin'i bekleyen diğer önemli konu da ETF, yani borsa yatırım fonu. ETF konusu uzun zamandır Bitcoin gündemini meşgul ediyor. Piyasa, belirli aralıklarla 2018 boyunca hep ETF'yi konuşur oldu.

Bitcoin ETF'si için 2019'da önemli bir karar var. Şubat-Mart ayı içerisinde ETF'nin onaylanması ya da reddedilmesi bekleniyor. ETF'nin onaylanması halinde Bitcoin'in değerleneceği beklentisi var. Bu beklenti, altın fiyatının 2003'te ilk altın ETF'sinin onaylanmasıyla beraber katlanmasından kaynaklanıyor.

Bu noktada ETF'nin reddinin fiyatları olumsuz etkileyeceğini de unutmamak gerekiyor.

YARILANMA BEKLENTİSİ

2019'da Bitcoin'in gündemine olacak bir başka konu ise blok ödülü yarılanması. Konuya aşina olanların bileceği gibi Bitcoin ağının güvenliğini ve işlemlerin onaylanmasını sağlayan madenciler, buldukları her Bitcoin bloku için şu anda 12.5 Bitcoin ödülü alıyorlar. Her Bitcoin bloku yaklaşık 10 dakikada oluşturuluyor ve her 10 dakikada bir madencilere 12.5 Bitcoin ödül dağıtılıyor. Bu ödül miktarı, başlangıçta 50'ydi, daha sonra 25'e ve 12.5'e düştü. Ödül, her dört yılda bir yarı yarıya azalıyor. Bitcoin'in 10 yıllık tarihinde blok ödülleri iki kez yarı yarıya düştü. Her ikisininde de Bitcoin fiyatlarının yükselişe geçmesi blok ödülü yarılanmasının Bitcoin fiyatını etkilediğine yönelik tarihsel bir öğreti oluşturdu. Bir sonraki yarılanmanın 2020 yılının Mayıs ayında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu tarihe yaklaşıldıkça piyasada Bitcoin fiyatının yükseleceğine dair oluşacak beklentinin özellikle 2019'un ikinci yarısından itibaren Bitcoin talebi yaratacağı ve bu talebin fiyata etki edeceği düşünülüyor.

Tüm bunların dışında 2019'un ağırlıklı olarak 2018'de başlayan kurumsal paranın piyasaya girişinin hız kazandığı bir yıl olması yüksek ihtimal. 2018 yılı içerisinde kurumsal tarafta duyurusu yapılan birçok ürün, 2019'da piyasaya sürülecek. Bir yandan teknolojik iyileştirmeler de devam edecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN