Bitecek denilen tanzimi marketler sürdürecek

Bitecek denilen tanzimi marketler sürdürecek

İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 100’den fazla noktada hükümet tanzim satış noktaları kurdu. Tanzim satış için 2.5 aylık bir süre olduğuna değinen Tarım Kredi Genel Müdürü Poyraz, ürünler bollaşınca biteceğini belirtmişti. Bakan Pakdemirli “Tanzim satış noktaları haricinde zincir mağazalara da mal tedarikini Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla yapmaya başlıyoruz” dedi.

Enflasyonu tetikleyen yüksek gıda fiyatları, hükümeti tanzim satış için harekete geçirdi. Enflasyon için alınan önlemlerin en önemlisi olan tanzim satış noktaları, Türkiye’nin birçok noktasında kuruldu. Satış çadırları vatandaşı ucuz meyve-sebzeyle tanıştırdı. Bunun üzerine marketler de fiyat etiketlerinde indirime gitti. Özellikle patates ve soğanda marketler de tanzim satış noktalarıyla aynı fiyattan ürün sattı. Marketler birçok ürünü de zararına sattı. Şubat ayında Tarım Kredi Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, tanzim satış noktalarıyla ilgili 2.5 aylık bir planlama olduğunu dile getirmişti. Poyraz “Fiyatlarda ciddi gevşeme oldu. Bazı marketler patates ve soğanı 2 liradan satmaya başladı” dedi. Tanzim satışta 2.5 aylık planlama yapıldığını ifade eden Poyraz “Açıkta üretilenler piyasaya girince fiyatlar ürün bolluğundan gevşeyecek” diye konuştu. Aynı ay Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tanzim satış noktalarında bakliyat satışlarına başlandığını açıkladı. Bakan Pakdemirli “Hem markette hem de halde tüketicinin ulaştığı fiyatlarda yüzde 40-50 indirim olmuştur. Bu anlamda bence iş neticeye ulaşmıştır. Maksat hasıl oldu” diyerek sebze ve meyvede tanzim satışlara 15-20 gün daha ihtiyaç olacağını söyledi.

Dün Pakdemirli, tanzim satış noktalarını Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Samsun, Gaziantep ve Trabzon büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere yurt çapında 110 noktada devreye aldıklarını, bu satışların kısa sürede hızlı bir netice vererek sebze meyve fiyatlarını yüzde 40-50 gerilettiğini yineledi. Tanzim satış konusunda yeni bir adımın daha atıldığını kaydeden Pakdemirli, şöyle konuştu: “Artık tanzim satış noktaları haricinde zincir mağazalara da mal tedarikini Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla yapmaya başlıyoruz. Migros, Carrefoursa, A101, Şok ve BİM’in toplamda 16 bin şubesinde aynı tanzim satış koşullarıyla bu ürünler satışa sunuluyor olacak. Hızlı bir şekilde bu konuda da netice bekliyoruz. Tüketicilerimizin kaliteli ve ucuz sebze ve meyveye ulaşması anlamında alınmış önemli bir karardır.”

9 ÇEŞİT ÜRÜN SEVKİYATI YAPILDI

Bekir Pakdemirli “Tarım kredi kooperatiflerinin Ankara, Sakarya, Balıkesir, Konya, Kayseri, Antalya, İzmir, Kütahya ve Mersin bölge birliklerine bağlı 51 kooperatif tarafından projenin başladığı 8 Şubat 2019 tarihinden bu yana Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Samsun, Gaziantep ve Trabzon büyükşehir belediyelerine domates, patates, soğan, biber, kabak, patlıcan, salatalık, ıspanak ve elma olmak üzere 9 çeşit ürün sevkiyatı yapılmıştır. 110 tanzim satış noktasının yanı sıra ayrıca ulusal market zincirlilerinin toplamda yaklaşık 16 bin şubesine tanzim satış kapsamında belirli ürün gruplarında tarım kredi kooperatiflerince ürün tedariki yapılmaya başlanmıştır” dedi.

ZEYTİNE PRİM VERMEYE BAŞLADIK

Bakan Bekir Pakdemirli, Manisa’nın zeytin varlığı açısından çok önemli bir bölge olduğunu, yaptıkları görüşmeler sonucu zeytinyağının ardından zeytine de destek olma kararı aldıklarını ifade ederek “Bildiğiniz üzere zeytinyağında 80 kuruş bir primimiz vardı. Tane zeytine de prim vermeye başlıyoruz, rakamlar 15 kuruş ile 25 kuruş arası olabilir. Onu henüz arkadaşlar çalışıyor. Ama bundan sonra zeytin üreticimiz de tane zeytine prim almış olacak. Egeli üreticilerimize müjdesini buradan verelim” açıklamasında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN