Bursalı Clio teşvik bereketiyle geliyor

Bursalı Clio teşvik bereketiyle geliyor

Renault Clio 5’inci nesliyle tüm dikkatleri üzerine çekti. Türkiye pazarına şubat ayında ayak basacak olan modelin hibrit seçeneği için yılın ikinci yarısı bekleniyor. Clio hibrit için teşvik başvurusu yaptıklarını belirten Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş “Yaptığımız başvuru sadece bir markayı kapsamayacak. Teşvikinin tüm yerli hibrit üreticileri için gelmesini bekliyoruz. Yakın bir zamanda değişiklik yapılacağını düşünüyorum” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’nin en çok satan otomobillerinden biri olan Renault Clio yeni yüzüne kavuştu. Yeni tasarımıyla daha çok sportif bir hal alan Clio, 5’inci nesille birlikte kalp nakli de oldu. Yeni motor seçenekleriyle dikkat çeken araç, 2020 yılında da Türkiye’de satılan iki araçtan biri olmayı hedefliyor. Benzinli ve dizel motor seçenekleriyle pazarda boy gösterecek olan yeni Clio’nun hibrit versiyonu ise yılın ikinci yarısından itibaren oyuna dahil olacak. OYAK üst yönetiminin de katıldığı Antakya’daki lansmanda konuşan Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, Haziran 2020’de satışa sunulacak olan Bursalı hibrit Clio için de devlete ÖTV teşviki için başvuruda bulunduklarını söyledi. Bu teknolojinin Türkiye’de daha çok yeni olduğunu dile getiren Çağdaş, zamanın da çıkan ÖTV teşviğinin geneli kapsadığını ama sadece tek bir markanın bu alanda ürünler sunabilmesi nedeniyle yararlandıklarını dile getirdi. Çağdaş “Biz gerek OYAK Renault olarak gerekse Renault MAİS adına çalışmalar yaptık. Teknik anlamda gerekli belgeleri mevzuatları kamu makamlarına sunduk. Başvurumuza cevap bekliyoruz. Ben hibrit sistemlerde tüm markaları kapsayıcı bir değişikliğin yakın zamanda olacağını düşünüyorum. Diğer marka nasıl alıyorsa bizim de ÖTV anlamında bir teşvik desteği almamız şeklinde olabilir. Öte yandan bizim temennimiz Bursa’da üretilen hibrit Clio’daki motorun diğer modeller için de kullanılmasıdır. Ama Renault markası şimdilik sadece Clio’da hibrit kararı aldı. İlerleyen dönemlerde zaman içerisinde diğer modellerde de göreceğimize eminim” açıklamasını yaptı.  

Tüm motor seçeneklerini Şubat 2020’de satışa sunacaklarını belirten Çağdaş “Renault markası için Clio çok önemli bir model. Türk işçiliği içinde çok önemli bir adım. B segmentinde Türkiye’de 300 bin adetten fazla satılmış bir modelden bahsediyoruz. Geçtğimiz yıl Clio segmentinde yüzde 46 pay aldı” dedi. 

20-01/27/3.jpg

390 LİTRELİK BAGAJ HACMİ

Yeni Clio’nun tasarımı gelecek vadediyor. Dış mekân C şeklindeki far blokları ve yepyeni tasarımıyla dikkat çekerken, iç mekânda da radikal değişiklikler yapılmış. Daha sürücü odaklı olan kokpit ve spor direksiyon simidi keyifli bir sürüş gerçekleştirmeye imkân tanıyor. 5 nesille birlikte hız sabitleyici kombinasyonları da direksiyon simidine taşınmış. Orta konsol daha yüksek ve sürücü odaklı olmuş. Donanımına göre, 9.3 inçlik dokunmatik ekran seçeneği de sunuluyor. Daha önce 391 litre olan bagaj hacmi ise 390 litreye ulaşmış.

CLİO 4 ÜRETİMİ YIL SONUNA KADAR SÜRECEK

5’inci nesil Clio’nun yanında 4’üncü neslinde üretimine devam edeceklerini açıklayan Renault Mais Pazarlama Direktörü Levent Timur “Üretim hattımızın yüzde 75’ini yeni yüzde 25’ini de eski kasa için planladık. Clio 4 üretiminde sadece benzinli manuel turbo versiyon olacak. Aynı zamanda Clio Sport Tourer modeli de aynı ünite ve şanzımanla banttan inecek. 2021 itibarıyla SW üretimi de sonlanacak. Hibrit Clio’nun tanıtımı Haziran’da gerçekleşecek. Clio’yu Türkiye’de bu tarihe kadar beklememizin sebebi ise X-Tronic seçeneğinin gelecek olması idi. Yeni Clio’nun yerlilik oranı yüzde 55. Yeni Clio’dan 3-4 içinde 100 bin adet üretildi. Megane’da dizel devam edecek. Renault mühendisleri dizele alternatif olabilecek hibrit diğer modeller için çalışıyor. Bunların arasında Megane’da olabilir. Dizel hususunda diğer markalarla aynı trendi takip ediyoruz” diye konuştu.

20-01/27/1.jpg

HEDEF 600 BİN ADET

Geçen yıl zor bir viraj alan otomotiv sektörüyle ilgili de açıklamalarda bulunan Berk Çağdaş şunları kaydetti: “Türkiye’de son 2-3 yılda değişkenlik gösteren bir pazar var. Araç parkının yaşı, beklentiler ve ertelenmiş talep. Özellikle filoda yenilenmemiş bir yapı görüyoruz. Tüm bunları ele aldığımızda birazda temkinli yaklaşarak 550 bin adet ile 600 bin adet aralığında bir pazar öngörümüz var. Pazarda 700-750 bin adet tahmin eden ana oyuncular var. Bu beklentilerin farklı olduğunu gösteriyor. Bizim tahminimizin üzerinde yüzde 10 yüzde 15 sapma olursa yukarı yönlü ürün temin etme üzerine yeniden planlamamızı yapabilecek kabiliyete sahibiz. Marka olarak 2020’de pazar payımızı yüzde 18’in üzerine çıkarmak ve karlı bir şirket olmak için çalışıyoruz.”

BAŞLANGIÇ FİYATI 111 BİN LİRA

Aracın kalbinde 5 farklı motora yer verilmiş. Zengin bir motor gamıyla dikkat çeken yeni Clio, 1.0 SCe benzinli seçenekte 72 beygir güç ve manuel vites seçeneğini sunuyor. Turbo tarafta da 1.0 ve 1.3 litrelik motorlar karşımıza çıkıyor. 100 beygir güce sahip olan 1.0 litrelik seçeneğin hem manuel hem de X-Tronic adı verilen otomatik seçeneği var. 1.3 litrelik turbo benzinli ünite ise 130 beygir gücünde. Bu motor sadece EDC7 adı verilen otomatik şanzımanla kombine ediliyor. Dizel tarafta ise otomatik seçenek yok. Yeni 1.5 litrelik Blue dCi motorlar, 85 ve 115 beygir güç seçenekleriyle dikkat çekiyor. Yeni Clio, Türkiye’de Joy, Touch ve Icon olmak üzere üç donanım seviyesi ile 111 bin liradan başlayan fiyatlarla 12 Şubat 2020 tarihinden itibaren satışa sunulacak.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN