Konutta faiz indirimi çelik sektörüne hareket getirdi

Konutta faiz indirimi çelik sektörüne hareket getirdi

TÇÜD Genel Sekreteri, inşaat sektörünün canlandırılmasına yönelik girişimleri bir seferberlik olarak gördüklerini, konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle inşaat sektöründe canlılığın hissedilmeye başladığını belirterek, yılın 7 ayını yüzde 3,4 üretim artışıyla kapatan sektörün yeni taleplerin etkisiyle bu yükselişini sürdüreceğini söyledi.

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası inşaat sektörünün canlandırılmasına yönelik girişimleri bir seferberlik olarak gördüklerini, konut kredisi faizlerinin düşürülmesiyle inşaat sektöründe canlılığın hissedilmeye başladığını belirterek, yılın 7 ayını yüzde 3,4 üretim artışıyla kapatan sektörün yeni taleplerin etkisiyle bu yükselişini sürdüreceğini söyledi.

Yayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çelik sektörünün konut kredisi faizlerindeki düşüş ve indirim kampanyalarıyla hareketlenen inşaat sektörünü desteklemek için azami gayret gösterdiğini, bu sürecin iç talebin yanında ihracat konusunda da sektöre destek vereceğine inandıklarını kaydetti.

İnşaat demiri fiyatlarında geçmiş dönemde bin 500 dolar seviyesine kadar çıkan fiyatın halen 400 doların altında seyrettiğini, fiyat yönüyle de yeni yatırımların desteklendiğini dile getiren Yayan, "İnşaat sektörünü canlandırma konusundaki seferberliğe çelik sektörü aktif iştirak ediyor. Sektörde önemli bir beklenti var. Çelik üretiminde geçen yıl yüzde 7,4 gerileme olmuştu. Üretim rakamlarında son 3 yıldır ilk defa pozitif ayrışma var. İlk 7 ayda yüzde 3,6'lık üretim artışını yakaladık. Kampanyaların ve faiz indiriminin etkisiyle bu üretim artışının devam edeceğini düşünüyoruz. Yıl sonu itibarıyla geçen yıl yaşadığımız kaybı tamamen telafi etmese de önemli oranda bir üretim artışı bekliyoruz. Seferberlik havası hem konut sektörünü hem sektöre girdi sağlayan malzeme sektörlerini ayağa kaldıracak." diye konuştu.

Yurt içi çelik tüketiminde yüzde 6'nın üzerinde bir iyileşme görülmesine rağmen üretim rakamlarına yansımadığını, bunun giderek artan ithalattan kaynaklandığını dile getiren Yayan, özellikle Çin'den yapılan ithalatın dampingli olduğunu savundu.

Yayan, Çin'in dampingli satışlarına karşı tüm dünya ekonomilerinin tedbir aldığını, sektörün en büyük pazarlarından olan Türkiye'de de bu konuda çalışma bulunduğunu söyledi.

MALZEME FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLENMİYOR

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği Başkanı Fethi Hinginar ise darbe girişiminin sektörde kısa süreli bir belirsizlik yaratmasına rağmen artan güvenle birlikte hızlı bir toparlanma sürecine girildiğini belirtti.

Konut kredisi faizleri ve indirim kampanyalarıyla gelecek dönemde talepte bir canlılık beklentisi içinde olduklarını belirten Hinginar, taleplerin artmasının fiyatları etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soru üzerine, "Yerli üretim olmasından dolayı kur artışı ve borsadaki dalgalanmalar inşaat malzemeleri fiyatlarını çok fazla etkilemiyor. Geçtiğimiz yıl inşaat malzemelerinin fiyat artışı enflasyonun bile altında kaldı. Önümüzdeki dönemde de talepte görülecek bir artışın inşaat malzemeleri fiyatlarına ekstra bir yansıması olacağını düşünmüyorum." diye konuştu.

İZMİR/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN