Çocuk işçileri gece gizli gizli çalıştırıyor

Çocuk işçileri gece gizli gizli çalıştırıyor

Apple, Amazon ve Huawei gibi şirketler için üretim yapan Tayvanlı Foxconn şirketi 16 ile 18 yaş arası stajyerleri geceleri çalıştırdığını kabul etti.

İç soruşturma başlatılan şirkette disiplin cezaları da dahil gerekli önlemlerin alınacağı belirtildi. Üretiminin çoğunluğunu Çin’de yapan şirket, Amazon’un Echo Dot (sesli asistan) ürününün yapımını hızlandırmak için stajyer konumundaki öğrencilere gecelere yansıyan fazla mesai empoze ettiği ortaya çıktı. Son iki ayda bine yakın stajyerin haftada 10 saatlik mesailerle haftada 6 gün çalıştığı tespit edildi. Diğer işçilere göre daha az kazanan öğrenciler aylık 248 dolar alıyor. Çinli sivil toplum kuruluşu China Worker Watch tarafından yayınlanan rapor ile ortaya çıkan bu skandalın basına yansımasıyla Foxconn yetkilileri olayı kabul etmek zorunda kaldı.

Şirketin yayımladığı basın açıklamasında “Bu kabul edilebilir bir şey değil ve tekrarlanmaması için gerekli önlemleri aldık” ifadesi yer aldı. Söz konusu uygulamanın şirketin genel politikasına uymadığını vurgulayan yetkililer, bu durumdan şirketin yereldeki alt yöneticilerin sorumlu olduğunu ifade etti. Amazon sözcüsü ise, olayla ilgili iç soruşturmanın sürdüğünü ve tedarikçi şirketin kuralları ihlal ettiğinin tespit edilmesi halinde disiplin işlemleri de dahil gerekli adımın atılacağını ifade etti. Çin yasalarına göre 16 yaşını doldurmuş olan kişiler çalışma hakkına sahip. Ancak ek mesai yapmaları ve geceleri çalışmaları yasak. Rapora göre çoğu öğrenci olan bu stajyerlerin Foxconn’da çalışmaları öğretmenleri tarafından teşvik ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN