Çok matrah geldi

Çok matrah geldi

Kısa süre içinde Türkiye’nin en çok satan SUV’lerinden biri olan Dacia Duster, otomatik vites seçeneğine kavuştu. Yenilenen yüzüyle dikkat çeken modelin fiyat listesi de oldukça iyi duruyor. Matrah artışına rağmen aracın önceki versiyonunun bazı donanımları yüzde 80 ÖTV diliminde yer alırken, şimdi bütün seçenekler yüzde 50 ÖTV dilimine sığdırılmış. ÖTV dilimiyle ilgili Genel Müdür Berk Çağdaş “Fiyatları bu dilimde tutabildiğimiz kadar tutacağız” dedi.

ALİ YILDIRIM

Otomotiv pazarında beklenmeyen matrah artışı hem tüketiciyi hem de markaları şaşırttı. Zaten ertelenen talebin siparişe dönmesi ve pandemiyle birlikte yaşanan çip krizi otomobil stoklarını ciddi anlamda sekteye uğrattı.

Zaten yok satan birçok model, matrah artışıyla birlikte deyim yerindeyse ‘karaborsa’ oldu. Bayide bu artıştan nasiplenip indirim skalasına giren modeller zaten yok satarken, eylül sonuna ertelenen birçok sipariş artık ekim hatta kasım aylarına kaydı.

Yaşanan bu tabloya rağmen Dacia Duster makyajlı formuyla Türkiye pazarında yola çıktı. Lansmanla birlikte satışa sunulan yeni Duster için şimdilik tedarik sorunu yaşamayacaklarını anlatan Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş “Elimizi kuvvetlendirecek kadar stoğumuz var” dedi.

Fiyat etiketiyle de yüzde 50’lik ÖTV diliminde yer alan modelin başlangıç fiyatı 199 bin lira olarak belirlendi. En dolu versiyon bile 259 bin lira olurken, aynı zamanda model artık otomatik vites seçeneğine de kavuştu. Sadece benzinli versiyonda otomatik vites seçeneği sunulurken, dizel tercih edenler sadece manuel alabilecek. Makyajdan önce bazı versiyonlar yüzde 80 ÖTV diliminde yer alırken, yeni modelin tüm seçenekleri yüzde 50 ÖTV dilimine girebildi. Çağdaş yeni modelin fiyatlarıyla ilgili şu yorumda bulundu: “Fiyatlarımızın hepsi yüzde 50 ÖTV diliminde. Kur ve fiyatlar ekseninde Türkiye’de dinamikler oldukça farklı. Bu yüzden fiyatları tutabildiğimiz kadar tutmaya çalışacağız. Ne zaman ki kan kaybetmeye başladık o zaman mecburen biz de artışa gidebiliriz.” Tedarik sürecine de değinen Çağdaş “İlk 7 ayda 11 bin 100 adet Duster sattık, Dacia olarak da iyi bir seviyedeyiz şu anda. Toplamda yüzde 5 gibi bir pazar payımız var. Bir kere bunu koruyacağız. Biz rakam vermiyoruz (satış anlamında), çünkü dünyada şu an çok fazla değişken var mikro çipler anlamında. Dolayısıyla tedarik açısından ileride bizim beklemediğimiz anlamda bir sıkıntıyla karşılaşırsak buna yönelik olarak tedbirli olmak anlamında, rakam çok telaffuz etmiyoruz ama hedeflediğimiz bir adet var. O adedi de temin edebileceğimiz konusunda bir güvencemiz var şu anda. Ağustos ve eylül ayı için elimizi oldukça kuvvetlendirecek kadar stokumuz var” dedi.

arabat.jpg

‘CLİO HİBRİTİN GELMESİ TEŞVİĞE BAĞLI’

Hibrit motorlu Clio’nun akıbeti hakkında da yorum yapan Berk Çağdaş “Oyak Grubu, Bursa’daki tesislerimizde Renault’la beraber önemli bir teknolojik yatırım yaptı. Hibrit motoru burada döküyor ve üretiyor. Ve bunlar Clio modeline takılarak ihraç ediliyor. Bütün Mais ekibi olarak, hibrit motorlu Clio’yu burada satmayı çok istiyoruz ancak mevcut şartlar altında birtakım teşviklere ihtiyacımız var. Bu teşvikleri de talep ettik çeşitli zamanlarda. Türkiye’de teşvik sadece motor odaklı. Bunu genişletmemiz lazım. Yerli Clio hibritin pazara girmesi biraz da teşviklere bağlı. Biz çok pozitif bakıyoruz bu olaya. İstişarelerimiz devam ediyor, yakın zamanda Clio hibriti Türkiye’de satar mıyız? Konumlandırır mıyız? Piyasayla alakalı bu kararı, 2 ortak görüşüp karar verecektir” diye konuştu.

‘GENEL OLARAK EYLÜL SONUNA KADAR ARAÇ YOK’

Renault Mais Pazarlama Direktörü Levent Timur ise Renault özelinde araç bulunurluğu konusuna değindi. Çalışmaları yaparken ÖTV revizyonunu hesap etmediklerini belirten Timur, şunları kaydetti: “Çünkü pazar iyi gidiyordu. Ekim, kasım gibi bekliyorduk ÖTV düzenlemesini. ÖTV’deki barem revizyonundan sonra bekleyen müşteriler bir anlamda showroomlara akın etti. Şimdi bu trend olmasaydı eylül ayında rahatlıkla yeterli araç olacak derdim. Ama bu artan trende cevap verebilir miyiz, bu trend ne kadar daha sürecek açıkçası bilmiyoruz. Her şey arz ve talebin dengesine bağlı. Biz planlarımızı normal trendde yeteri kadar aracı sağlayacak şekilde yapmıştık ama bu artan trende nasıl bir karşılık vereceğiz, göreceğiz. Biz tabii ek araçlar da isteyeceğiz. Ağustos ayının şöyle bir özelliği de var. Çoğu fabrika ağustos ayında bakım yapıyor. Bizim belki diğer markalara göre biraz daha şanslı olmamız, bu bakımı temmuzda yapmış olmamızdan kaynaklanıyor. Fabrikamız bu ay çalışıyor ama bizde bile bu talebi karşılayacak yeterli araç ne yazık ki yok. Normalde tedarik sorunun Eylül ayı sonuna kadar çözerdik fakat ÖTV işleri değiştirdi. Genel olarak bakıldığında artan talebi karşılayacak araç yok. Şu an da Eylül sonuna kadar araç olmayacak gibi.”

OTOMATİK VİTESE KAVUŞTU

SUV segmentinde pazarı otomatik araçlar domine ediyor. Bunun uzun bir süredir yokluğunu çeken Dacia Duster, makyajla birlikte otomatik vites seçeneğine kavuştu. Berk Çağdaş araçla ilgili şunları söyledi: “Otomatik şanzımana talebin bu denli yüksek olduğu segmentte Duster, manuel versiyonları ile liderliği elde etti. Dolayısıyla EDC şanzıman Duster’ın elini daha da güçlendirecek. Güçlendirilmiş ve marka kimliğini yansıtan dış tasarım detayları, gelişen teknoloji ve konfor özellikleriyle yeni Duster ile daha geniş bir kitleye hitap ederek liderliğimizi sürdürmeyi hedefliyoruz.” Tüketicilerin merakla beklediği 6 vitesli otomatik EDC şanzıman iki tekerlekten çekişli TCe 150 motorla birlikte sunuluyor. ECO-G 100 bg seçeneğindeki LPG deposunun kapasitesi yüzde 50 artırılarak 49,8 litreye ulaştı. Bagajda, stepne yuvasında kapasitesi 16,2 litre arttırılan LPG deposu bulunuyor. Bu sayede menzil, toplamda 250 kilometreden fazla artırıyor. Her biri 50 litre kapasiteli iki yakıt deposuyla yeni Dacia Duster, toplam 1.235 kilometreye kadar menzile ulaşıyor. Araçta 1.5 litrelik dizel motor seçeneği de var. Bu modeli tercih edenler için otomatik yok. Aynı zamanda 4x4 versiyon da sadece dizel ile sunuluyor.

araba2t.jpg

MOBİLİZE LİMO İLE ELEKTRİKLİ DÖNÜŞÜM

Taksi, özel kiralık araçlar ve filolara özel araç çağırma hizmetleri için ideal %100 elektrikli sedan Mobilize Limo’nun dünya lansmanı, 8 Eylül’de 2021 IAA Münih Otomobil Fuarı’nda gerçekleşecek. Mobilize Limo, 2022’nin ikinci yarısından itibaren profesyonel kullanıcılara yönelik araç ve hizmetleri içerecek esnek paketler sunacak. Şarjlar arasında yaklaşık 450 km menzile sahip aküye sahip olacak.

araba3t.jpg

TOYOTA’DAN DÜŞÜK EMİSYON LİDERLİĞİ

Toyota, sıfır emisyona giden stratejisinde büyük üreticiler arasında en düşük ortalama emisyon oranıyla liderlik yapmaya devam ediyor. Avrupa’da 10 yıl öncesine göre yeni satılan otomobillerin CO2 emisyon oranları yüzde 24 düşerken Toyota, hibrit teknolojisi başta olmak üzere elektrik motorlu çözümleriyle emisyonları düşürmede öncü rol oynuyor. Toyota, JATO verilerine göre her geçen gün daha fazla tercih edilen hibrit araçları sayesinde Avrupa’da ana akım üreticiler arasında en düşük ortalama emisyon ile ilk sırada yer alıyor. Açıklanan verilere göre Toyota, 2020 satışlarına göre Avrupa’da 94 g/km CO2 emisyon değeriyle öne çıkıyor. Toyota, 20 yılı aşkın hibrit motor deneyimi sayesinde AB’nin ortaya koyduğu sıkı yönetmelikleri karşılamaya ve hedeflerin daha altında CO2 emisyon ortalamaları sunmaya devam ediyor.

araba4.jpg

OPEL ASTRA 30 YAŞINA BASTI

Opel Astra ilk olarak 1991 yılında yola çıktı Üretildiği 1991 yılından bu yana 30 yılı geride bırakan Opel’in kompakt sınıfının öncü modellerinden olan Astra, öncüsü Kadett’ten aldığı yeteneklerle her geçen gün gelişerek ve kendini yenileyerek altıncı nesliyle yollara çıkmaya hazırlanıyor. Geçmişten günümüze kadar uzanan Astra serüveninde Opel, çeşitli başarılara ve yeniliklere imza atıyor. Lüks ve premium segmentte yer alan Intelli-Lux LED® Matrix farlardan AGR (Sağlıklı Sırtlar Kampanyası) sertifikalı ergonomik ön koltuklara kadar uzanan bu başarı hikayesine, satışa sunulduğu her yeni nesilde elde ettiği satış rakamları eşlik ediyor. 1991 yılında başlayan bu macera, 2022 yılında Türkiye’de satışa sunulacak altıncı nesil ile hız kesmeden devam ediyor.

araba4-001.jpg

ELEKTRİKLİDE DE HAFİF TİCARİNİN ‘YILDIZI’ OLACAK

Mercedes-Benz’i hafif ticari araç segmentinde temsil eden Citan, yenilendi. Artık daha teknolojik ve otomobil vari bir yüze kavuşan modelin birde yüzde 100 elektrikli motor seçeneği olacak. Araç hem Panelvan hem de Tourer yani “kombi” tiplerinde sunuluyor. Modelin sağında ve solunda geniş aralıkta açılan sürgülü kapılar ile alçak yükleme eşiği birleştiğinde Citan ve eCitan’ın içine erişim rahatlıkla gerçekleşirken yüklerin araca kolayca yüklenebilmesi de sağlanıyor. Yeni Citan’ın motor yelpazesi, üç dizel ve iki benzinli modelden oluşuyor. Tüm motorlar, ECO start/stop fonksiyonuna sahip. 6 ileri manuel şanzımanın yanı sıra, en güçlü dizel ve benzinli modeller için 7 kademeli çift kavramalı şanzıman seçeneği de mevcut. eCitan, 2022’nin ikinci yarısında piyasaya sürülüyor. Citan’ın bu tamamen elektrikli modeli, eVito ve eSprinter’den oluşan elektrikli ticari araç portföyünü genişletiyor. Aracın menzilinin WLTP’ye göre yaklaşık 285 kilometre olması planlanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN