Credit Suisse ve Deutsche Bank'ta büyük kriz

Credit Suisse ve Deutsche Bank'ta büyük kriz

Dünyanın en büyük yatırım bankalarından Credit Suisse ve Deutsche Bank'ın hisselerinin finans piyasaları için sistemik risk oluşturacak şekilde düşmesi endişe yarattı. Yeni bir bankacılık krizi yaşanabileceği olasılığı konuşulurken, Fed'in Avrupa bankalarının durumununu masaya yatırabileceği de gündemde.

Ukrayna'ya başlattığı işgal girişimi nedeniyle Rusya'ya karşı uyguladıkları yaptırımlar sonrası enerji kriziyle boğuşan Avrupa yeni bir kriz tehlikesi ile karşı karşıya. Dünyanın en büyük bankalarından olan İsviçre Bankası Credit Suisse ve Alman Deutsche Bank'ın zor durumda olduğu iddia edildi.

HİSSELER 2008 KRİZİNİN BİLE ALTINA DÜŞTÜ

1,5 trilyon dolar varlık yöneten Credit Suisse’in hisseleri Şubat 2021’de 14,90 dolar düzeyindeyken, ekim itibariyle 3,90 dolara kadar gerilemiş durumda. Dünya gazetesinde yer alan habere göre; Bankanın 14 yıllık CDS’leri Eylül 2022 itibariyle Lehman Brothers’ın çöktüğü 2008 yılından bu yana en yüksek düzeye ulaştı.

Deutsche Bank hisseleri de 2008 krizi sonrası yükseldiği 45 euro zirvelerinden 7,65 euroya kadar gerilemiş durumda.

'BANKA ÇOK KRİTİK BİR ANDA'

Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner, "Bankanın çok kritik bir anda olduğunu" söylerken, bazı piyasa takipçileri Avrupa’da önemli bir yatırım bankasının çok zorda olduğuna dair güvenilir kaynaklardan duyumlar aldıklarını öne sürüyor. Koerner yeniden yapılanma hazırlığındaki bankanın bilançosunun güçlü durumda olduğunu da söyledi.

FED MASAYA YATIRABİLİR

İki banka da “sistemik olarak önemli finansal kurumlar” (SIFI) kategorisinde yani “too big to fail” (batmak için çok büyük) bankalar arasında.

Birçok gözlemci tarafından 2009 finansal krizinin sembolü haline gelen ‘Lehman Brothers’ın çöküş dönemine benzetilen Avrupa bankalarının durumunun ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin 3 Ekim’de gerçekleşecek kapalı yönetim kurulu toplantısında ana gündemlerden biri olması bekleniyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN