Denizbank Genel Müdüründen Nebati'ye 'epistemolojik' gönderme

Denizbank Genel Müdüründen Nebati'ye 'epistemolojik' gönderme

Hükümetin ekonomi politikalarına bir eleştiri de Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş'ten geldi. Ateş, bankaların getirdiği dış kredinin 164 milyar dolardan 95 milyar dolara düştüğüne dikkat çekerek sermaye hareketlerini ferah bırakmak gerektiğini söyledi. Ateş, mevduat faizinin de yüzde 25'lere gittiğini dile getirdi. Ateş'ten Bakan Nebati'ye de 'Ortodoks' göndermesinde bulundu. Ekonomi politikalarına ilişkin "Ortodoks, bilinen ekonomi tarzına dönüşün gelmesini bekleyeceğiz" dedi.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, son dönemde bankaların yurt dışından getirdiği döviz miktarında 69 milyar dolarlık devasa azalma yaşandığını belirterek “Bizim bu dövize ihtiyacımız var. Sermaye hareketlerini asla kısıtlamayıp ferah bırakmak zorundayız” dedi. Ateş, birçok ülkenin enflasyonu kontrol altına almak için fiiz artışına devam ettiğine de dikkat çekti.

Hakan Ateş, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) düzenlediği 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi’nde yaptığı konuşmada, yakın zamana kadar bütün bankaların eurobond ihraç edip ülkeye döviz sağladığını, ancak son 2 yıldır buna şahit olunamadığını söyledi. Sözcü'nün aktardığına göre vadesi gelen dövizin dışarıya geri ödendiğini ancak yenilenmediğini belirtti.

'SERMAYE FERAH BIRAKILMALI'

Ateş, bankacılıktaki dış fonlamanın 164 milyar dolardan bugün 95 milyar dolara gerilediğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bizim bu dövize ihtiyacımız var. 600 milyar dolarlık ticaret hacmi olan bir ülkeyiz. 250 milyar dolar ihracat hacmimiz var. Ticaret açığımız 97 milyar dolar. Birçok ham maddeyi dışarıdan ithal ediyoruz. Bu çerçevede dış ticaretin daima liberal bir sistem içerisinde tezahür etme zarureti var. Bu Türkiye için bir seçenek değil. Sermaye hareketlerinin Türkiye'de daima serbest olma zarureti vardır. Türkiye olarak sermaye hareketlerini asla kısıtlamayıp ferah bırakmak zorundayız.”

Ateş, mevduat faizlerinde son günlerdeki yükseliş eğilimi ile ilgili olarak da “Mevduat tarafında faizlerin yüzde 25'lere gittiğini görüyoruz. O tarafta mudiyi kaçırmak istemiyoruz” dedi.

NEBATİYE YENİ SİSTEM GÖNDERMESİ

Ateş ayrıca Bloomberg HT'ye verdiği mülakatta ise Maliye ve Hazine Bakanı Nurettin Nebati'ye 'Ortodoks' göndermesi yaptı. Ateş, ekonomi politikalarına ilişkin "Ortodoks, bilinen ekonomi tarzına dönüşün gelmesini bekleyeceğiz" dedi.

Denizbank Genel Müdürü Ateş, TL mevduat faizlerinin ticari kredi faizinin üzerinde olmasına dair “Evet, orada ters bir döngü var. Mudi kaçırmak istemiyoruz. Dolayısı ile kur korumalı mevduat yapmıyorsa, kote edilen faizlerin yüzde 25’lere kadar gittiğini duyuyoruz. Krediyi de yüzde 15 ile verince zarar ediyorsunuz diyorsunuz. Kâr zararın ortağı” değerlendirmesini yaptı.

Ateş “Bir noktada şu anda istihdamı korumak, kuru belli bir seviyede tutup geçişkenlik etkisi nedeniyle enflasyonu daha da azdırmamak istiyoruz. Ortodoks, bilinen ekonomi tarzına dönüşün gelmesini bekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ateş “Özkaynak getirisi bugün bütün sektörlerde bankaların üzerinde. Sürdürülebilir, öngörülebilir, düşük enflasyonla büyüme esas. Seçimden sonra yurt dışından büyük fonları çekebiliyor olmalıyız. Euro/Dolar paritesinin gerilemesiyle çok kaybettik” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN