Dipte durgunluk

Dipte durgunluk

Takvim etkisinden arındırılmış üretim şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 azaldı. Sektördeki gerileme yavaşlarken, aynı zamanda dip yapan üretimde durgunluk olduğu da görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim ise önceki aya oranla yüzde 1.3 yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 geriledi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 1.3 artış kaydetti. Ekonomistler, arındırılmamış sanayi üretim endeksinin şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6 azalacağını tahmin etmişti. Şubatta takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 5.4 azalacağı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda yüzde 2 yükseleceği tahminler arasında yer almıştı. Bu dönemde 100 olarak hesaplanan endeks, geçen yıl şubatta 105.3 seviyesinde bulunuyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, şubatta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.4, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretim ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.8 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi, geçen yılın şubat ayına göre yüzde 4.7, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.5 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0.4 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, şubatta bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 12.3 ile yüksek teknoloji sektöründe gerçekleşirken, düşüş gösteren tek sektör yüzde 1.2 ile orta yüksek teknoloji sektörü oldu.

İVME KAYBI YAVAŞLADI

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, şubat ayında sanayi üretiminin (arındırılmamış) yıllık bazda yüzde 5.1 düşüşle beklentiden sınırlı gerilediğini belirtti. Takvim etkisinden arındırılmış endeksin üç aylık hareketli ortalamasının yıllık değişiminin yüzde eksi 7.7 seviyesine toparlandığını ifade eden Bürümcekçi “Aylık endekslerdeki oynaklık nedeniyle trend açısından daha net görüntü verdiğini düşündüğümüz, takvim etkisinden arındırılmış endeksin üç aylık hareketli ortalamasının yıllık değişimi Eylül 2017’de yüzde 13 ile 2011’den beri en yüksek seviyesine çıkmıştı. Sonrasında görülen geri çekilme ocak ayında yüzde 8.2’ye kadar ulaşmıştı. Şubat ayında gözlenen toparlanmayla beraber üretimde ivme kaybının yavaşladığını da göstermektedir” diye konuştu.

EKONOMİDE DARALMA SÜRÜYOR TOPARLANMA KIRILGAN

Mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretim endeksinin aylık bazda yüzde 1.3 artışı olduğuna işaret eden İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu “Ocak ayında sanayi üretiminde aylık bazda başlayan artış şubatta da devam etti. Bu durum diğer öncü göstergelerde (PMI ve güven endeksleri) görünen ekonomide dipten çıkış görüşünü destekliyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var, dipten çıkış sinyalleri alsak da ekonomide daralmanın devam ettiğini ve toparlanmanın kırılgan olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Kömürcüoğlu, yüksek teknoloji ürünleri üretiminde artışın olduğunu ancak toplam içerisindeki payın halen çok düşük seviyelerde bulunduğunu sözlerine ekledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN